Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

November 2016: Herfst in de kruidentuin

01 november 2016
Marge Boutkan

Terwijl we al weer volop in de herfst zitten, zijn er zelfs nu nog bloemen van de Oost-Indische kers, Calendula en zilverkaars te zien in de kruidentuin op Landgoed Het Witte Kasteel in Loon op Zand. Dit kasteel uit 1777, met grondvesten uit de Middeleeuwen, was eeuwenlang in particuliere handen en is twee jaar geleden aan Stichting Het Witte Kasteel geschonken. Nu mag een ieder naast het kasteel genieten van ....

November 2016: Herfst in de kruidentuin

een moestuin, bloementuin, hoogstam fruitboomgaard, rosarium inclusief rozenboog en de kruidentuin.   

Inspiratie voor de kruidentuin

Geurende lavendel, oranje goudsbloemen, overdadig bloeiende scharlei en munt, ik zag het helemaal voor me: bij Het Witte Kasteel hoort een kruidentuin. Dus ging ik als eerste aan de slag met een presentatie van tuinstijlen en kruidentuinen van andere kastelen in binnen- en buitenland. Dit om met elkaar te kunnen bekijken wat het beste paste bij het kasteel. Al gauw bleek dat de voorkeur uitging naar een Engelse landschapstuin, die mooi moest overgaan in de natuurlijke omgeving van het landgoed. In de kruidentuin zelf zouden thema’s komen als: medicinale planten, verfkruiden, geurkruiden en culinaire kruiden. Met dit in het achterhoofd begon ik aan het ontwerp voor de kruidentuin, met plaats voor een grote cirkel in het midden rondom de zonnewijzer. Want hoe mooi zou het zijn om bezoekers hierin te laten genieten van een kakafonie aan geuren?

Kruidenthema’s

Veel vrijwilligers hielpen mee met de aanleg van de kruidentuin en deze heeft dan ook afgelopen zomer prachtig in bloei gestaan. Voor de keukenkruiden zullen volgend jaar nog mooie kruidenmanden worden ingericht. Ook worden er praktische compostbakken geplaatst, zodat de bodemconditie goed blijft. De unieke kruidencollectie zal verder worden uitgebouwd, waarbij de geschiedenis van Het Witte Kasteel een belangrijke rol vervult. Zo komt er bijvoorbeeld nog een bierkruidenperk (er was ooit een bierbrouwerij gevestigd) en wordt er in de vorm van kruiden aandacht besteed aan de vroegere aanwezigheid van Karel V en Napoleon op het kasteel.

Herfstoogst

Al de hele zomer zijn er verse kruiden geoogst voor de kruidentheeën. die worden geserveerd vanuit het dag café. Populair waren Marokkaanse munt, citroenmelisse en citroenverbena. Daarnaast heb ik gangbare theekruiden als munt, lavendel, rozemarijn, verbena, melisse en salie gedroogd, zodat we in de herfst niet alleen van hun smaak en geur maar ook van hun gezondheid bevorderende werking gebruik kunnen maken. Eind september konden de geurige zaden van de venkel en anijs worden verzameld. Deze zijn erg lekker in een thee gecombineerd met gedroogde munt en echt een weldaad na een zware maaltijd. Het volgende klusje staat alweer op het kruiden-to-do lijstje, namelijk het maken van een verzachtende smeerwortel zalf voor schrale tuinhanden. Als de plant bovengronds is afgestorven, kan de wortel hiervoor worden geoogst. Dit geldt ook voor de wortel van de rode zonnehoed, waar ik een tinctuur van maak. Fijn voor een goede weerstand in gure dagen.

H erfstonderhoud

Een herborist is nooit klaar: nieuwe tuinplannen voor het komende seizoen, het verwerken van de kruiden in middelen, de tuin winterklaar maken, er is (gelukkig!) altijd wat te doen voor mensen met groene vingers. Goed gereedschap maakt het noodzakelijke tuinwerk makkelijk en prettig en scheelt tijd. Gelukkig bent u dan bij De Wiltfang aan het goede adres!

Marga Boutkan is herborist, natuurcoach en eigenaresse van Gifts of Nature (www.giftsofnature.nl). Daarnaast is ze voorzitter van het Herboristengilde, schrijft ze kruidenartikelen voor De Herborist en is ze de coördinator van de kruidentuin van Het Witte Kasteel in Loon op Zand.

Uit milieuoverwegingen, praktisch oogpunt of een financieel motief, het maakt eigenlijk niet uit waarom je het doet. Composteren in eigen beheer heeft voordelen. Het is toch ook zonde om al dat keukenafval en die tuinresten eerst in de container te gooien, het af te laten voeren naar een composteerbedrijf en dan later je eigen afval terug te kopen in de vorm van compost?
Bosbessen noem ik ze, eigenlijk zijn het blauwe bessen. Ik heb vier struiken staan, waarvan er twee een naam hebben: ‘Blue crop’ en ‘Goldtraube 71’. Van juli tot november kan ik deze gezonde, smakelijke blauwe bessen oogsten.
Als je erover nadenkt om een vijver aan te leggen dan kun je dit gemakkelijk zelf doen. Zelf een vijver aanleggen begint met een goede voorbereiding . Zo moet je allereerst goed nadenken over de grootte en de vorm van je vijver. Je kunt namelijk een heleboel dingen zelf doen, maar een vijver aanleggen is niet zomaar even gedaan. Zo moet je een goed plan hebben en je hebt ook het een en ander nodig als het aankomt op vijverproducten. Hieronder lees je hoe je op de juiste manier een vijver kan aanleggen
In een duurzame tuin zijn alleen materialen gebruikt die duurzaam zijn. Dat betekent dat ze niet belastend zijn voor het milieu en een lange levensduur hebben. Er worden bewuste keuzes gemaakt, water en energie bespaard, en goed gezorgd voor grond en dieren. Een duurzame tuin is zowel op een klein balkon, als een tuin met vele hectaren grond te realiseren. In dit blog gaan we je tips geven over hoe jij je tuin het beste duurzaam kunt maken!
Zaaien, voorzaaien, verspenen, wieden, uitdunnen en oogsten. In mei is het lekker druk en met wat geluk ook erg mooi weer. Een fijne tijd om van de tuin te genieten.
De laurier is als struik te planten maar ook prachtig om er een haag van te planten. De laurier is een wintergroene struik, hierdoor prima geschikt voor een haag die u zomer en winter privacy bied. De grote glanzende bladeren vormen al snel een dichte groene haag. Wel is het een snelgroeiende struik
Snoeien en knotten is van alle tijden. Door de eeuwen heen hebben we altijd de drang gehad om bomen te vormen, in model te brengen. Door de eeuwen heen hebben we ook geleerd dat vrijwel elke boom te snoeien is. Enig voorbehoud is dat de boom van nature een herstellend vermogen heeft. Welk gereedschap bij het knotten en vormen van bomen het best te gebruiken is, hangt af van de boom.
Altijd al willen weten wat er in deze tijd van het jaar gesnoeid kan worden en met welk gereedschap dit het beste kan gebeuren? Lees dan de februari tuinblog van Claudia Reina bekend van emagazine "Smultuin". Claudia legt uit hoe fruitbomen, kleinfruit, hazelnoot, vlinderstruiken en rozen gesnoeid moeten worden.
Januari, een mooie maand om te bezinnen op het nieuwe jaar. Juist op die momenten kan de natuur ons hierbij helpen

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2018 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.