Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

November 2016: Herfst in de kruidentuin

01 november 2016
Marge Boutkan

Terwijl we al weer volop in de herfst zitten, zijn er zelfs nu nog bloemen van de Oost-Indische kers, Calendula en zilverkaars te zien in de kruidentuin op Landgoed Het Witte Kasteel in Loon op Zand. Dit kasteel uit 1777, met grondvesten uit de Middeleeuwen, was eeuwenlang in particuliere handen en is twee jaar geleden aan Stichting Het Witte Kasteel geschonken. Nu mag een ieder naast het kasteel genieten van ....

November 2016: Herfst in de kruidentuin

een moestuin, bloementuin, hoogstam fruitboomgaard, rosarium inclusief rozenboog en de kruidentuin.   

Inspiratie voor de kruidentuin

Geurende lavendel, oranje goudsbloemen, overdadig bloeiende scharlei en munt, ik zag het helemaal voor me: bij Het Witte Kasteel hoort een kruidentuin. Dus ging ik als eerste aan de slag met een presentatie van tuinstijlen en kruidentuinen van andere kastelen in binnen- en buitenland. Dit om met elkaar te kunnen bekijken wat het beste paste bij het kasteel. Al gauw bleek dat de voorkeur uitging naar een Engelse landschapstuin, die mooi moest overgaan in de natuurlijke omgeving van het landgoed. In de kruidentuin zelf zouden thema’s komen als: medicinale planten, verfkruiden, geurkruiden en culinaire kruiden. Met dit in het achterhoofd begon ik aan het ontwerp voor de kruidentuin, met plaats voor een grote cirkel in het midden rondom de zonnewijzer. Want hoe mooi zou het zijn om bezoekers hierin te laten genieten van een kakafonie aan geuren?

Kruidenthema’s

Veel vrijwilligers hielpen mee met de aanleg van de kruidentuin en deze heeft dan ook afgelopen zomer prachtig in bloei gestaan. Voor de keukenkruiden zullen volgend jaar nog mooie kruidenmanden worden ingericht. Ook worden er praktische compostbakken geplaatst, zodat de bodemconditie goed blijft. De unieke kruidencollectie zal verder worden uitgebouwd, waarbij de geschiedenis van Het Witte Kasteel een belangrijke rol vervult. Zo komt er bijvoorbeeld nog een bierkruidenperk (er was ooit een bierbrouwerij gevestigd) en wordt er in de vorm van kruiden aandacht besteed aan de vroegere aanwezigheid van Karel V en Napoleon op het kasteel.

Herfstoogst

Al de hele zomer zijn er verse kruiden geoogst voor de kruidentheeën. die worden geserveerd vanuit het dag café. Populair waren Marokkaanse munt, citroenmelisse en citroenverbena. Daarnaast heb ik gangbare theekruiden als munt, lavendel, rozemarijn, verbena, melisse en salie gedroogd, zodat we in de herfst niet alleen van hun smaak en geur maar ook van hun gezondheid bevorderende werking gebruik kunnen maken. Eind september konden de geurige zaden van de venkel en anijs worden verzameld. Deze zijn erg lekker in een thee gecombineerd met gedroogde munt en echt een weldaad na een zware maaltijd. Het volgende klusje staat alweer op het kruiden-to-do lijstje, namelijk het maken van een verzachtende smeerwortel zalf voor schrale tuinhanden. Als de plant bovengronds is afgestorven, kan de wortel hiervoor worden geoogst. Dit geldt ook voor de wortel van de rode zonnehoed, waar ik een tinctuur van maak. Fijn voor een goede weerstand in gure dagen.

H erfstonderhoud

Een herborist is nooit klaar: nieuwe tuinplannen voor het komende seizoen, het verwerken van de kruiden in middelen, de tuin winterklaar maken, er is (gelukkig!) altijd wat te doen voor mensen met groene vingers. Goed gereedschap maakt het noodzakelijke tuinwerk makkelijk en prettig en scheelt tijd. Gelukkig bent u dan bij De Wiltfang aan het goede adres!

Marga Boutkan is herborist, natuurcoach en eigenaresse van Gifts of Nature (www.giftsofnature.nl). Daarnaast is ze voorzitter van het Herboristengilde, schrijft ze kruidenartikelen voor De Herborist en is ze de coördinator van de kruidentuin van Het Witte Kasteel in Loon op Zand.

Om planten tegen vorst, wind en regen te beschermen kun je ze inpakken. De meeste planten kun je beschermen met een constructie van stokken en jute, met daartussen wat stro en droog blad. Sommige planten moet je bij -5 °C inpakken
Het najaar is dé tijd om aan de slag te gaan als je in het voorjaar wil genieten van een kleurrijke tuin. In oktober en november zijn de beste maanden om lentebloeiende bloembollen te planten. Het is een klein klusje en vanaf januari kun je al genieten van de eerste bloeiers.
Het is belangrijk om de dakgoten regelmatig schoon te maken, want als de goten niet doorstromen kunnen deze overstromen of zelfs voor lekkage zorgen. Het is belangrijk om minimaal 1 keer per jaar de dakgoten schoon te maken. Afhankelijk van de omgeving waar je woont, veel bomen of open vlakte. Wanneer de herfst zijn intrede doet is het verstandig om van te voren de dakgoot te inspecteren en schoon te maken.
Vanaf juli tot eind september en wellicht begin oktober als het weer zacht blijft kan je gaan oogsten of plukken oftewel het plukseizoen is begonnen. Bloemen, appels, pruimen, peren, aardbeien, …..
Heb je last van een verwoeste tuin na harde windvlagen of regenbuien? Een plantensteun kan de oplossing zijn tegen de vernieling van de planten in de tuin. Help de planten met wat stevigheid. Op deze manier ben je de storm voor en zorg je ervoor dat de tuin vol staat met sterke vaste planten. De plantensteunen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten om de planten een steun te geven die de plant nodig heeft.
Zomer 2018: regentonnen bleven leeg en op veel plaatsen was er een sproeiverbod. Bloeiende borders hebben het vorige jaar zwaar gehad en op veel plaatsen lagen de planten er slap en verwelkt bij. Liefhebbers van bloeiende planten kijken met lede ogen naar de droge lente van dit jaar. Krijgen we weer een zomer met extreem warme temperaturen? Hoe zorgen we voor mooie borders bij dit soort warme, droge zomers?
Iedere tuinliefhebber krijgt er mee te maken; het bewateren van de tuin. Met een mooie gieter langs de potten en perken lopen, is natuurlijk heel idyllisch maar bij een grotere tuin is dat een tijdrovende klus. Gelukkig zijn er een heleboel soorten sproeihulpen in omloop. Voor iedere tuineigenaar wat wils.
Wil jij je komende zomer niet ergeren aan mossig gazon, met hier en daar een kale plek en paardenbloemen? Natuurlijk vraagt dit een beetje aandacht en tijdsinvestering, maar de weg naar een mooi groen gazon is niet lang en ingewikkeld. Begin vandaag met onderstaande tips en je buren zeggen deze zomer; het gras bij de buren is groener!
Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!
Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2019 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.