Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

November 2017: Camellia sinensis

01 november 2017
Ariadne Vogel-Brouwer

Thee kweken met Camellia Sinensis; Om ze lekker te laten groeien, staan ze het beste in de volle, zure grond (Camellia verdraagt geen kalk) op een plekje op het noordwesten en uit de wind. In de zomer niet of weinig volle zon en in de winter geen zon of een beetje in de namiddag.

November 2017: Camellia sinensis

Terwijl ik schrijf, is het buiten bewolkt en droog.  We gaan de laatste week van oktober in. Het is gewoon warm! Paddenstoelen schieten uit de grond. Er is nog nooit zoveel geoogst, wildpluk vindt plaats door het hele land en social media worden overspoeld  door foto’s van de meest uiteenlopende soorten die uiteindelijk in de pan verdwijnen. Waar is dat gure weer gebleven waarvan je met een soort van goedkeuring naar binnen mag?  Je mag nestelen bij de verwarming met een boek? Ongetwijfeld zullen de herfststormen komen, in de winter misschien?

Zelf heb ik nog wel het een en ander te doen in m’n volkstuin zoals het oogsten van aardpeer en yacon, kruiden, verveine en munt die de droogoven in gaan voor thee. De rode boerenkool gebruik ik voor een hoeveelheid stamppot waar een weeshuis van zou kunnen eten. Wat ik met de rode kolen ga doen weet ik nog niet precies, maar ze staan te pronken in m’n volkstuin. Wat een feest!

Minder feest is hoe nu de volkstuin er bij ligt, ik moet écht deze week aan de slag met het bewerken van de grond en m’n licht opdoen in het aanbod van De Wiltfang. Dan heb ik het nog niet eens over het opruimen van de tuin!  Gekregen zaad uit Peru zou mooie kolven moeten produceren. Helaas, geen kolf te vinden. Wel zijn ze bijna 4 meter hoog geworden, ik denk dat als ik op de top een zonnebloem had geplakt, mee had kunnen dingen naar de hoogste in Nederland!
Dan kunt u zich afvragen, hoe het komt dat de volkstuin er zo bij ligt? Uiteraard hoef ik aan u als lezer eigenlijk geen  verantwoording af te leggen maar vooruit, ik zal het u vertellen. Het is namelijk zo dat ik bezig ben geweest met het afronden van een vegetarische koksopleiding en heb mijn diploma afgelopen zaterdag in ontvangst mogen nemen op een prachtig landgoed Roggebotstaete in Dronten, een bezoek meer dan waard.

Ik zal me maar eens voorstellen. Mijn naam is Ariadne Vogel-Brouwer, ik  ben getrouwd en heb 3 kinderen, de 50 gepasseerd en gepassioneerd. Als het om (eetbare) bloemen en planten gaat, heeft het direct mijn aandacht. Het zelf kweken, is dan ook wat ik het liefste doe. Mijn basis voor tuinieren ligt in de Theetuin in Weesp waar ik onder de vleugels van Jacqueline van der Kloet in de modeltuin en plantenverkoop heb gewerkt en de liefde voor planten, bloembollen, tuinen en borders heb meegekregen.  Van daaruit ben ik voor mezelf begonnen en ben eetbare bloemen en planten gaan kweken voor een chef-kok in Utrecht om mijn pad daarna te vervolgen bij Koppert Cress , een glastuinbouwbedrijf te Monster. Voor wie niet weet wat zij doen, zij telen microgroentes (cressen) en eetbare bloemen/blaadjes (specialties) voor de culinaire wereld. Hier heb ik bijna 7 jaar met veel plezier gewerkt.

Maar vorig jaar ben ik iets nieuws begonnen. Het werd een vegetarische koksopleiding: met o.a. ayurveda, macrobiotiek, rawfood, vegan (geen vlees, vis, zuivel en ei), patisserie en no waste.  Een belangrijk onderdeel was de eindopdracht.   In een team van drie realiseerden wij een plantaardig zes- gangendiner  begeleid met thee, bij de Theetuin in Weesp  met als thema: ‘Tafelen met Thee’.  Dit was tegelijkertijd een afsluiting van een periode, als een nieuw begin voor mijn passie voor de eetbare plant. Of beter gezegd, drinkbare plant. Een kennismaking met en het schenken en drinken van losse thee.

Mag ik u introduceren:  Camellia sinensis waarvan de bladeren voor thee wordt gebruikt.  

De  variëteiten Camellia sinensis sinensis en Camellia sinensis assamica worden het meest geteeld voor thee.

Camellia sinensis wordt vooral in Japan geteeld en Camellia assamica, afkomstig uit India, wordt in tropische gebieden geteeld. Het verschil tussen deze twee variëteiten is dat Camellia sinensis een struik is die 3 tot 4 meter hoog wordt, kleine zachte bladeren heeft  met  een delicaat en complex aroma. Deze Camellia soort groeit in een gematigd klimaat en kan tegen periodes met  temperaturen onder nul.  
Camellia assamica is een boom die 15 tot 20 meter hoog kan worden, met een breder blad.  Heeft een sterk aroma en is productief en kan niet tegen temperaturen onder nul.

Voor de siertuin worden andere soorten cultivars en hybriden, vaak met dubbele bloemen, gekweekt.

Een bekende is Camellia japonica kortweg Camellia genoemd, de meest gekweekte soort. Daarna volgen Camellia reticulata en Camellia sasquana. Verder zijn hybriden zoals Camellia × hiemalis en Camellia × williamsii vooral in Japan zeer geliefd vanwege hun vroege bloei.

Om ze lekker te laten groeien,  staan ze het beste in de volle, zure grond (Camellia verdraagt geen kalk) op een plekje op het noordwesten en uit de wind. In de zomer niet of weinig volle zon en in de winter geen zon of een beetje in de namiddag. Vorstschade wordt makkelijk opgelopen bij langdurige, matige of strenge vorst.  Eventueel kunt u de plant afdekken als de vorst aanhoudt. Het kan nog wel eens voorkomen dat een late vorst de bloemen beschadigd.  Een mengsel van tuinaarde en turf, ter verzuring van de grond en twee keer per jaar organische tuinmest in het vroege voorjaar en begin van de zomer met extra watergiften, liefst regenwater ,  in de zomer om uitdroging te voorkomen.

Misschien overweeg ik nu wel om m’n eigen volkstuin met Camellia sinensis vol te planten om eigen thee te gaan oogsten. In principe vergt het weinig onderhoud maar voor een mooi kopje thee komt er toch wel meer bij kijken. Niettemin is het een eetbare plant die in ons klimaat het prima doet. In Schotland en Ierland zijn al kleine theeplantages gesignaleerd en zelfs in Nederland is men al begonnen met het telen van theeplanten.

Hoe dan ook, zolang het weer het toelaat, heb ik nog wel wat te doen in onze volkstuin en anders kruip ik heerlijk dicht tegen de verwarming aan met een mooi tuinboek . En de thee zal niet ontbreken.

Ik wens u een fijne winter toe!

Ariadne is meestal bezig met zaaien, stekken, vegetarisch koken, patisserie, experimenteren met thee en een 2 jarige opleiding tot theesommelier. Met ‘Tafelen met Thee’ biedt  Ariadne u een kennismaking met losse thee, middels workshops, proeverijen en catering van vegetarische gerechten met thee in de hoofdrol. Voor meer informatie:
https://www.facebook.com/Tafelen-met-Thee-222020808207938/ en
Instagram:
https://www.instagram.com/ariadne_vogel/?hl=nl  

     

Hoe je op een milieuvriendelijke manier van je onkruid af komt. Onkruid in je tuin hoeft geen plaag te worden. Als je maar op tijd maatregelen neemt. Op een natuurlijke manier onkruid bestrijden, het kan!
Tijdens droge periodes is het heel belangrijk om water te geven aan je planten in de tuin. In ons blog vind je 5 bewater systemen die niet mogen ontbreken in je tuin.
Wie droomt er nou niet van een groen gazon. Met het juiste onderhoud is jouw grasmat er eentje waar je buren jaloers op zullen zijn.
Beginnen met composteren is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Kies het juiste systeem, passend bij je huishouden en tuin en aan de slag!
Dieren in de tuin… die zal je vanaf nu wel wat vaker tegen komen. De natuur ontwaakt en daar horen ook de vogels, vlinders, insecten en andere dieren bij! Wist je dat je heel veel invloed hebt op de natuur? Je kunt in je eigen tuin of op je eigen balkon een geschikte omgeving creëren voor de dieren. Hoe? Dat vertellen we je in ons blog!
Maart is de tijd om de rozenstruik te snoeien. Zo heb je in de zomer een mooie tuin, vol bloeiende rozen. Hoe je dit moet aanpakken, lees je in ons blog.
De zon komt tevoorschijn, het begint te kriebelen. Tijd om de tuin in te gaan! Met deze 4 tips is je tuin weer helemaal klaar voor het voorjaar.
Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.