Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

November 2018:Zelf je tuin onderhouden of een hovenier inschakelen

24 oktober 2018

Hou jij ook zo van tuinieren? Ben jij ook het liefst de hele dag in de tuin bezig? Het is november en het begint langzaam weer kouder te worden in Nederland. Het aantal lichturen wordt minder en voor je het weet ligt er dik pak sneeuw in de tuin. Ondanks dat het kouder wordt hebben we een prachtige zomer gehad dit jaar met veel zonuren. Doordat het zo’n mooie zomer geweest is in ons land hebben we veel kunnen doen in de tuin. Tuinplanten kopen en planten, bomen snoeien, grasmaaien en nog veel meer. Maar hoe weet je nou wanneer je een boom kan snoeien of wanneer je kan grasmaaien of welke planten winterbestendig zijn?

November 2018:Zelf je tuin onderhouden of een hovenier inschakelen

Onderzoek doen op het internet

Vandaag de dag is er veel te vinden op het internet over het onderhouden van je tuin. Als je wilt weten over hoe je iets moet aanpakken of wanneer je een bepaalde tuinplant kan planten, komen er een tal van tuinblogs voor die een antwoord hebben op jouw vraag. Is het niet een hoveniersbedrijf die een blog plaatst dan is het wel een andere website waar je je informatie over tuinieren weg kunt halen.

Maak een afweging

Ideaal toch dat je tegenwoordig alles online kunt vinden? Als je een vraag hebt kun je deze kwijt aan Google i.p.v. aan een hovenier. Alleen moet je dan nog wel de afweging maken of je voor tijdbesparing gaat of dat je het zelf helemaal gaat uitzoeken en toepassen. Naast het besparen van tijd heeft een hovenier inhuren nog meer voordelen zoals:

  • Advies: Een hovenier kan ervoor zorgen dat je tuin er strak bij komt te liggen. Hierbij heeft de hovenier vaak zelf ideeën over hoe hij het zou aanpakken, maar een hovenier houdt ook rekening met jouw wensen, zodat je straks een droomtuin krijgt.
  • Kennis: Een tuin aanleggen is voor een hovenier dagelijkse kost. Een hovenier heeft veel ervaring die hij kan gebruiken bij het verbouwen van jouw tuin.
  • Snelheid: Naast het geven van advies op maat kan een hovenier inhuren ook veel tijd besparen, omdat hij altijd een antwoord heeft op je vraag en hij direct aan de slag kan gaan, waardoor jouw tuin snel klaar zal zijn.

Wil je geld besparen?

Het zelf zoeken van je antwoord bespaart dan wel geen tijd, maar het bespaart je wel een hoop geld, omdat je niet de hovenier inhuurt maar zelf de tuinbroek aan doet om die boom te snoeien of die tuinplant te planten. Naast zelf de tuinbroek aan te trekken zijn er natuurlijk nog meer mogelijkheden om geld te besparen, zoals:

  • Doe het nodige werk vooraf: Je kan ook geld besparen door verschillende werkzaamheden vooraf al te doen. Denk aan het verwijderen van oude planten of het weghalen van de oude bestrating.
  • Goedkoper materiaal aanschaffen: Ook kan je geld besparen door gebruik te maken van goedkoper materiaal of goedkopere planten i.p.v. gebruik te maken van het allerduurste.

Ontspannend in de tuin werken

Naast het maken van een afweging tussen het bellen van een hovenier of geld besparen moet je niet vergeten dat het zelf oplossen ook lekker ontspannend voor je kan zijn. Lekker even je hoofd leeg maken in de tuin en genieten van de mooie omgeving. Even geen deadlines, gewoon lekker aan de slag.

Uiteindelijk moet je natuurlijk niet vergeten dat de hovenier wel de expert blijft in dit vakgebied en ervoor gestudeerd heeft. Dus begin je toch te twijfelen? Dan kun je altijd de hovenier om advies vragen of je kunt de klus aan hem overdragen.

Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.
Om planten tegen vorst, wind en regen te beschermen kun je ze inpakken. De meeste planten kun je beschermen met een constructie van stokken en jute, met daartussen wat stro en droog blad. Sommige planten moet je bij -5 °C inpakken
Het najaar is dé tijd om aan de slag te gaan als je in het voorjaar wil genieten van een kleurrijke tuin. In oktober en november zijn de beste maanden om lentebloeiende bloembollen te planten. Het is een klein klusje en vanaf januari kun je al genieten van de eerste bloeiers.
Het is belangrijk om de dakgoten regelmatig schoon te maken, want als de goten niet doorstromen kunnen deze overstromen of zelfs voor lekkage zorgen. Het is belangrijk om minimaal 1 keer per jaar de dakgoten schoon te maken. Afhankelijk van de omgeving waar je woont, veel bomen of open vlakte. Wanneer de herfst zijn intrede doet is het verstandig om van te voren de dakgoot te inspecteren en schoon te maken.
Vanaf juli tot eind september en wellicht begin oktober als het weer zacht blijft kan je gaan oogsten of plukken oftewel het plukseizoen is begonnen. Bloemen, appels, pruimen, peren, aardbeien, …..
Heb je last van een verwoeste tuin na harde windvlagen of regenbuien? Een plantensteun kan de oplossing zijn tegen de vernieling van de planten in de tuin. Help de planten met wat stevigheid. Op deze manier ben je de storm voor en zorg je ervoor dat de tuin vol staat met sterke vaste planten. De plantensteunen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten om de planten een steun te geven die de plant nodig heeft.
Zomer 2018: regentonnen bleven leeg en op veel plaatsen was er een sproeiverbod. Bloeiende borders hebben het vorige jaar zwaar gehad en op veel plaatsen lagen de planten er slap en verwelkt bij. Liefhebbers van bloeiende planten kijken met lede ogen naar de droge lente van dit jaar. Krijgen we weer een zomer met extreem warme temperaturen? Hoe zorgen we voor mooie borders bij dit soort warme, droge zomers?
Iedere tuinliefhebber krijgt er mee te maken; het bewateren van de tuin. Met een mooie gieter langs de potten en perken lopen, is natuurlijk heel idyllisch maar bij een grotere tuin is dat een tijdrovende klus. Gelukkig zijn er een heleboel soorten sproeihulpen in omloop. Voor iedere tuineigenaar wat wils.
Wil jij je komende zomer niet ergeren aan mossig gazon, met hier en daar een kale plek en paardenbloemen? Natuurlijk vraagt dit een beetje aandacht en tijdsinvestering, maar de weg naar een mooi groen gazon is niet lang en ingewikkeld. Begin vandaag met onderstaande tips en je buren zeggen deze zomer; het gras bij de buren is groener!
Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!
Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.