Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Oktober 2014: Tijd voor Paddo's

08 september 2014
Petra Bertelink

Oktober, het klinkt al als de ultieme herfstmaand. Mijn eerste associatie is wandelingen in bossen vol met rood-bruin gekleurde beukenbomen, .....

Oktober 2014: Tijd voor Paddo's

Tijd voor Paddo’s?

Oktober, het klinkt al als de ultieme herfstmaand. Mijn eerste associatie is wandelingen in bossen vol met rood-bruin gekleurde beukenbomen, maar ook de Wingerd die ongeveer 1 week op zijn allermooist is, de laatste appeltjes in de boom, bessen om mee te schieten door een PVC pijp, pompoenen (en de soep daarvan natuurlijk) en paddenstoelen.

Een boswandeling levert al gauw een scala aan paddenstoelen op. Van grote boleten tot elfenbankjes, van eekhoorntjesbrood tot heksenkring.  Toen de kinderen nog klein waren gingen we op zoek naar de kabouters die erin woonden. Helaas sliepen ze meestal overdag, dus we hebben ze nooit live mogen aanschouwen.

Een nogal opvallende familie van paddenstoelen is die van de stinkzwammen:  de Phallus-familie. Niet alleen vanwege het uiterlijk, maar uiteraard vanwege de geur. De stinkzwam is een soort Prince de Lignac onder de paddenstoelen: excentriek, afwijkend en opvallend.

In Nederland komt de Phallus Impudicus het meeste voor. De grote stinkzwam (letterlijk ´onbeschaamde fallus´) is te zien, of eerder te ruiken, in bossen, maar ook in tuinen.

Alle soorten stinkzwammen  ontwikkelen zich vanuit een Heksenei of Duivelsei. De complete paddenstoel bevindt zich in het ei. Als het vruchtlichaam rijp is barst het ei open. De steel strekt zich dan en bovenop de steel komt een soort hoedje waarop de sporen zitten. Binnen een dag is de paddenstoel op zijn uiteindelijke grootte. Als het ei net is opengebarsten groeit de paddenstoel wel 5 cm. per uur! Je kunt hem dus echt zien groeien. De sporen op het hoedje bevinden zich in een gelei. Daaroverheen zit een dun vliesje. Als de zon opkomt, verdwijnt het vlies en komt de geur in alle hevigheid naar buiten. Het is er één van rotting.

Zelf vind ik de geur niet zo storend, het hoort bij de herfst en alle rottingsgeuren die dan in de bossen hangen. Insecten en naaktslakken vinden de geur heerlijk en zorgen voor de verspreiding van de sporen.  Die verspreiding gebeurt doordat de gelei aan hun pootjes blijft kleven óf door het eten van de gelei, die later als ontlasting weer in de natuur terecht komt. Als de gelei met sporen volledig is verdwenen droogt het hoedje min of meer in en zie je een netvormige structuur. De stank is dan ook verdwenen en wat overblijft is een prachtige paddenstoel

.

Kijkt u bij uw volgende boswandeling maar eens goed naar de grond, u zult merken dat u steeds meer verschillende soorten paddenstoelen gaat zien. Heksenkringen komen ieder jaar terug, op dezelfde plek, maar steeds een beetje groter.  De Vliegenzwam, de echte rood-met-witte-stippen paddenstoel, zult u met name vinden in de buurt van beuken, eiken, berken, kastanjes en naaldbomen.

Of u in de paddenstoelen kabouters aantreft? Het gebruik van paddo’s heeft een hallucinerende werking, dus het zou heel goed kunnen zijn dat u daadwerkelijk kaboutertjes ziet….. Ik zie u graag weer bij een volgende trip.

Petra Bertelink

www.karaktertuinen.nl

Hoe je op een milieuvriendelijke manier van je onkruid af komt. Onkruid in je tuin hoeft geen plaag te worden. Als je maar op tijd maatregelen neemt. Op een natuurlijke manier onkruid bestrijden, het kan!
Tijdens droge periodes is het heel belangrijk om water te geven aan je planten in de tuin. In ons blog vind je 5 bewater systemen die niet mogen ontbreken in je tuin.
Wie droomt er nou niet van een groen gazon. Met het juiste onderhoud is jouw grasmat er eentje waar je buren jaloers op zullen zijn.
Beginnen met composteren is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Kies het juiste systeem, passend bij je huishouden en tuin en aan de slag!
Dieren in de tuin… die zal je vanaf nu wel wat vaker tegen komen. De natuur ontwaakt en daar horen ook de vogels, vlinders, insecten en andere dieren bij! Wist je dat je heel veel invloed hebt op de natuur? Je kunt in je eigen tuin of op je eigen balkon een geschikte omgeving creëren voor de dieren. Hoe? Dat vertellen we je in ons blog!
Maart is de tijd om de rozenstruik te snoeien. Zo heb je in de zomer een mooie tuin, vol bloeiende rozen. Hoe je dit moet aanpakken, lees je in ons blog.
De zon komt tevoorschijn, het begint te kriebelen. Tijd om de tuin in te gaan! Met deze 4 tips is je tuin weer helemaal klaar voor het voorjaar.
Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.