Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Oktober 2014: Tijd voor Paddo's

08 september 2014
Petra Bertelink

Oktober, het klinkt al als de ultieme herfstmaand. Mijn eerste associatie is wandelingen in bossen vol met rood-bruin gekleurde beukenbomen, .....

Oktober 2014: Tijd voor Paddo's

Tijd voor Paddo’s?

Oktober, het klinkt al als de ultieme herfstmaand. Mijn eerste associatie is wandelingen in bossen vol met rood-bruin gekleurde beukenbomen, maar ook de Wingerd die ongeveer 1 week op zijn allermooist is, de laatste appeltjes in de boom, bessen om mee te schieten door een PVC pijp, pompoenen (en de soep daarvan natuurlijk) en paddenstoelen.

Een boswandeling levert al gauw een scala aan paddenstoelen op. Van grote boleten tot elfenbankjes, van eekhoorntjesbrood tot heksenkring.  Toen de kinderen nog klein waren gingen we op zoek naar de kabouters die erin woonden. Helaas sliepen ze meestal overdag, dus we hebben ze nooit live mogen aanschouwen.

Een nogal opvallende familie van paddenstoelen is die van de stinkzwammen:  de Phallus-familie. Niet alleen vanwege het uiterlijk, maar uiteraard vanwege de geur. De stinkzwam is een soort Prince de Lignac onder de paddenstoelen: excentriek, afwijkend en opvallend.

In Nederland komt de Phallus Impudicus het meeste voor. De grote stinkzwam (letterlijk ´onbeschaamde fallus´) is te zien, of eerder te ruiken, in bossen, maar ook in tuinen.

Alle soorten stinkzwammen  ontwikkelen zich vanuit een Heksenei of Duivelsei. De complete paddenstoel bevindt zich in het ei. Als het vruchtlichaam rijp is barst het ei open. De steel strekt zich dan en bovenop de steel komt een soort hoedje waarop de sporen zitten. Binnen een dag is de paddenstoel op zijn uiteindelijke grootte. Als het ei net is opengebarsten groeit de paddenstoel wel 5 cm. per uur! Je kunt hem dus echt zien groeien. De sporen op het hoedje bevinden zich in een gelei. Daaroverheen zit een dun vliesje. Als de zon opkomt, verdwijnt het vlies en komt de geur in alle hevigheid naar buiten. Het is er één van rotting.

Zelf vind ik de geur niet zo storend, het hoort bij de herfst en alle rottingsgeuren die dan in de bossen hangen. Insecten en naaktslakken vinden de geur heerlijk en zorgen voor de verspreiding van de sporen.  Die verspreiding gebeurt doordat de gelei aan hun pootjes blijft kleven óf door het eten van de gelei, die later als ontlasting weer in de natuur terecht komt. Als de gelei met sporen volledig is verdwenen droogt het hoedje min of meer in en zie je een netvormige structuur. De stank is dan ook verdwenen en wat overblijft is een prachtige paddenstoel

.

Kijkt u bij uw volgende boswandeling maar eens goed naar de grond, u zult merken dat u steeds meer verschillende soorten paddenstoelen gaat zien. Heksenkringen komen ieder jaar terug, op dezelfde plek, maar steeds een beetje groter.  De Vliegenzwam, de echte rood-met-witte-stippen paddenstoel, zult u met name vinden in de buurt van beuken, eiken, berken, kastanjes en naaldbomen.

Of u in de paddenstoelen kabouters aantreft? Het gebruik van paddo’s heeft een hallucinerende werking, dus het zou heel goed kunnen zijn dat u daadwerkelijk kaboutertjes ziet….. Ik zie u graag weer bij een volgende trip.

Petra Bertelink

www.karaktertuinen.nl

Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!
Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2019 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.