Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Oktober 2014: Tijd voor Paddo's

08 september 2014
Petra Bertelink

Oktober, het klinkt al als de ultieme herfstmaand. Mijn eerste associatie is wandelingen in bossen vol met rood-bruin gekleurde beukenbomen, .....

Oktober 2014: Tijd voor Paddo's

Tijd voor Paddo’s?

Oktober, het klinkt al als de ultieme herfstmaand. Mijn eerste associatie is wandelingen in bossen vol met rood-bruin gekleurde beukenbomen, maar ook de Wingerd die ongeveer 1 week op zijn allermooist is, de laatste appeltjes in de boom, bessen om mee te schieten door een PVC pijp, pompoenen (en de soep daarvan natuurlijk) en paddenstoelen.

Een boswandeling levert al gauw een scala aan paddenstoelen op. Van grote boleten tot elfenbankjes, van eekhoorntjesbrood tot heksenkring.  Toen de kinderen nog klein waren gingen we op zoek naar de kabouters die erin woonden. Helaas sliepen ze meestal overdag, dus we hebben ze nooit live mogen aanschouwen.

Een nogal opvallende familie van paddenstoelen is die van de stinkzwammen:  de Phallus-familie. Niet alleen vanwege het uiterlijk, maar uiteraard vanwege de geur. De stinkzwam is een soort Prince de Lignac onder de paddenstoelen: excentriek, afwijkend en opvallend.

In Nederland komt de Phallus Impudicus het meeste voor. De grote stinkzwam (letterlijk ´onbeschaamde fallus´) is te zien, of eerder te ruiken, in bossen, maar ook in tuinen.

Alle soorten stinkzwammen  ontwikkelen zich vanuit een Heksenei of Duivelsei. De complete paddenstoel bevindt zich in het ei. Als het vruchtlichaam rijp is barst het ei open. De steel strekt zich dan en bovenop de steel komt een soort hoedje waarop de sporen zitten. Binnen een dag is de paddenstoel op zijn uiteindelijke grootte. Als het ei net is opengebarsten groeit de paddenstoel wel 5 cm. per uur! Je kunt hem dus echt zien groeien. De sporen op het hoedje bevinden zich in een gelei. Daaroverheen zit een dun vliesje. Als de zon opkomt, verdwijnt het vlies en komt de geur in alle hevigheid naar buiten. Het is er één van rotting.

Zelf vind ik de geur niet zo storend, het hoort bij de herfst en alle rottingsgeuren die dan in de bossen hangen. Insecten en naaktslakken vinden de geur heerlijk en zorgen voor de verspreiding van de sporen.  Die verspreiding gebeurt doordat de gelei aan hun pootjes blijft kleven óf door het eten van de gelei, die later als ontlasting weer in de natuur terecht komt. Als de gelei met sporen volledig is verdwenen droogt het hoedje min of meer in en zie je een netvormige structuur. De stank is dan ook verdwenen en wat overblijft is een prachtige paddenstoel

.

Kijkt u bij uw volgende boswandeling maar eens goed naar de grond, u zult merken dat u steeds meer verschillende soorten paddenstoelen gaat zien. Heksenkringen komen ieder jaar terug, op dezelfde plek, maar steeds een beetje groter.  De Vliegenzwam, de echte rood-met-witte-stippen paddenstoel, zult u met name vinden in de buurt van beuken, eiken, berken, kastanjes en naaldbomen.

Of u in de paddenstoelen kabouters aantreft? Het gebruik van paddo’s heeft een hallucinerende werking, dus het zou heel goed kunnen zijn dat u daadwerkelijk kaboutertjes ziet….. Ik zie u graag weer bij een volgende trip.

Petra Bertelink

www.karaktertuinen.nl

Bosbessen noem ik ze, eigenlijk zijn het blauwe bessen. Ik heb vier struiken staan, waarvan er twee een naam hebben: ‘Blue crop’ en ‘Goldtraube 71’. Van juli tot november kan ik deze gezonde, smakelijke blauwe bessen oogsten.
Als je erover nadenkt om een vijver aan te leggen dan kun je dit gemakkelijk zelf doen. Zelf een vijver aanleggen begint met een goede voorbereiding . Zo moet je allereerst goed nadenken over de grootte en de vorm van je vijver. Je kunt namelijk een heleboel dingen zelf doen, maar een vijver aanleggen is niet zomaar even gedaan. Zo moet je een goed plan hebben en je hebt ook het een en ander nodig als het aankomt op vijverproducten. Hieronder lees je hoe je op de juiste manier een vijver kan aanleggen
In een duurzame tuin zijn alleen materialen gebruikt die duurzaam zijn. Dat betekent dat ze niet belastend zijn voor het milieu en een lange levensduur hebben. Er worden bewuste keuzes gemaakt, water en energie bespaard, en goed gezorgd voor grond en dieren. Een duurzame tuin is zowel op een klein balkon, als een tuin met vele hectaren grond te realiseren. In dit blog gaan we je tips geven over hoe jij je tuin het beste duurzaam kunt maken!
Zaaien, voorzaaien, verspenen, wieden, uitdunnen en oogsten. In mei is het lekker druk en met wat geluk ook erg mooi weer. Een fijne tijd om van de tuin te genieten.
De laurier is als struik te planten maar ook prachtig om er een haag van te planten. De laurier is een wintergroene struik, hierdoor prima geschikt voor een haag die u zomer en winter privacy bied. De grote glanzende bladeren vormen al snel een dichte groene haag. Wel is het een snelgroeiende struik
Snoeien en knotten is van alle tijden. Door de eeuwen heen hebben we altijd de drang gehad om bomen te vormen, in model te brengen. Door de eeuwen heen hebben we ook geleerd dat vrijwel elke boom te snoeien is. Enig voorbehoud is dat de boom van nature een herstellend vermogen heeft. Welk gereedschap bij het knotten en vormen van bomen het best te gebruiken is, hangt af van de boom.
Altijd al willen weten wat er in deze tijd van het jaar gesnoeid kan worden en met welk gereedschap dit het beste kan gebeuren? Lees dan de februari tuinblog van Claudia Reina bekend van emagazine "Smultuin". Claudia legt uit hoe fruitbomen, kleinfruit, hazelnoot, vlinderstruiken en rozen gesnoeid moeten worden.
Januari, een mooie maand om te bezinnen op het nieuwe jaar. Juist op die momenten kan de natuur ons hierbij helpen

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2018 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.
Hulp nodig of opmerkingen? Klik hier!