Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Oktober 2015: Tomaten uit de kas

01 oktober 2015
Petra Bertelink

De zomer was voor mijn gevoel lang en warm. Vanaf begin mei hebben wij veel buiten geleefd, een beetje uit noodzaak vanwege een verbouwing, maar dan valt je des te meer op hoe weinig echte regendagen we hebben gehad. Mei, juni, juli en augustus waren best mooi, hoewel die laatste wel wat aan de natte kant was.

Oktober 2015: Tomaten uit de kas

Tomaten uit de kas, Kuipplanten in de kas

De zomer was voor mijn gevoel lang en warm. Vanaf begin mei hebben wij veel buiten geleefd, een beetje uit noodzaak vanwege een verbouwing, maar dan valt je des te meer op hoe weinig echte regendagen we hebben gehad. Mei, juni, juli en augustus waren best mooi, hoewel die laatste wel wat aan de natte kant was.

In zo’n zomer doen de kuipplanten het prima. Lekker veel zon, hoge temperaturen en als u ze van voldoende water heeft voorzien,  dan heeft u lang kunnen genieten van een bloemenzee. Nu wordt het tijd om ze weer te laten overwinteren. De meeste kuipplanten zijn planten uit het Middellandse Zeegebied of de (sub)tropen.  De winters zien er daar net iets anders uit dan hier.

De algemene regel is dat kuipplanten bij relatief lage temperaturen moeten overwinteren. Zo niet, dan lopen ze te vroeg uit. Het risico is dat er ofwel een hele vroege bloei plaatsvindt of helemaal geen bloei is in de volgende zomer.

De belangrijkste criteria bij de overwintering zijn de mate van licht, vocht en temperatuur. De onderlinge samenhang van deze drie bepaalt de overlevingskans van de plant gedurende de winter. Waarbij de temperatuurbehoefte van uw specifieke plant maatgevend is. Daarvoor moet u nagaan wat het originele leefgebied is en dan kunt u opzoeken wat een ideale wintertemperatuur is voor deze plant.

Daarna geldt: Hoe hoger de temperatuurbehoefte van de plant is, hoe hoger ook de behoefte aan licht en vocht is. Andersom natuurlijk ook. Hoe lager de temperatuurbehoefte is, hoe lager de behoefte aan licht en vocht is. Een lage temperatuur met teveel vocht geeft risico op  schimmels en andere ziekten, waardoor de wortels wegrotten.  Een hoge temperatuur met weinig vocht geeft risico op uitdroging.

  Globale ideale temperaturen

 De meeste kuipplanten hebben een temperatuurbehoefte in de winter van tussen de 5 en 12 graden.  In een kas met verwarming is dit goed te controleren. Voorbeelden binnen deze groep zijn Citrusplanten, Fuchsia, Oleander,  Paradijsvogelbloem, Passiebloem en de Dadelpalm.

 De groep planten die overwintert tussen de 2 tot 8 graden kunt u ook in de kas (niet naast de verwarming!) laten overwinteren. U kunt deze planten later naar binnen halen. Komt de temperatuur bij deze planten boven de 8 a 10 graden dan loopt u het risico op dat te vroege uitlopen waar ik het eerder over had. Voorbeelden zijn Agave, Granaatappel, Olijfwilg, Agapanthus en Mirte.

Dan is er een groep planten die het liefst tussen de 10 en 16 graden overwintert. Dit zijn veelal bladhoudende  planten. Zij moeten wel iets meer water hebben, maar let op dat de kluit nooit echt nat blijft, dan komen die schimmels weer langs en dat willen we niet. Komt bij deze planten de temperatuur onder de 10 graden, dan verliezen ze hun blad en het gevolg daarvan is dat ze na de winter in een slechtere conditie zijn. Ze bloeien dan later en minder rijk. Voorbeelden binnen deze groep zijn Heliotroop, Papagaai-plant, Oleanders met specifieke kleuren als geel en donkerrood, Bougainvillea en de Zijdeplant.

Over het algemeen kun je stellen dat kouder overwinteren dan is aangegeven schadelijker is voor de plant dat iets warmer overwinteren.

 Voordat u de planten in de kas zet voor de winter is het goed ze eerst te laten afharden. Eigenlijk moet u ze vanaf september minder water gaan geven en niet meer bemesten. En daarna de temperaturen goed in de gaten houden zodat ze op tijd de kas in kunnen.

Nog een kleine tip voor de kas: als u groenten, fruit of bloemen heeft gekweekt in de zomer maakt u dan de kas goed schoon en laat hem even luchten. Eventuele schimmels en ziektekiemen krijgen dan de kans te ontsnappen en gaan niet uw kuipplant als nieuwe voedingsbron gebruiken.

 In het voorjaar kunt u de wortels een stuk terugsnoeien en de kuipplant met verse aarde weer in de kuip zetten. Op naar een volgende mooie zomer met een terras vol bloemen!

Petra Bertelink

www.karaktertuinen.nl

 

Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.
Om planten tegen vorst, wind en regen te beschermen kun je ze inpakken. De meeste planten kun je beschermen met een constructie van stokken en jute, met daartussen wat stro en droog blad. Sommige planten moet je bij -5 °C inpakken
Het najaar is dé tijd om aan de slag te gaan als je in het voorjaar wil genieten van een kleurrijke tuin. In oktober en november zijn de beste maanden om lentebloeiende bloembollen te planten. Het is een klein klusje en vanaf januari kun je al genieten van de eerste bloeiers.
Het is belangrijk om de dakgoten regelmatig schoon te maken, want als de goten niet doorstromen kunnen deze overstromen of zelfs voor lekkage zorgen. Het is belangrijk om minimaal 1 keer per jaar de dakgoten schoon te maken. Afhankelijk van de omgeving waar je woont, veel bomen of open vlakte. Wanneer de herfst zijn intrede doet is het verstandig om van te voren de dakgoot te inspecteren en schoon te maken.
Vanaf juli tot eind september en wellicht begin oktober als het weer zacht blijft kan je gaan oogsten of plukken oftewel het plukseizoen is begonnen. Bloemen, appels, pruimen, peren, aardbeien, …..
Heb je last van een verwoeste tuin na harde windvlagen of regenbuien? Een plantensteun kan de oplossing zijn tegen de vernieling van de planten in de tuin. Help de planten met wat stevigheid. Op deze manier ben je de storm voor en zorg je ervoor dat de tuin vol staat met sterke vaste planten. De plantensteunen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten om de planten een steun te geven die de plant nodig heeft.
Zomer 2018: regentonnen bleven leeg en op veel plaatsen was er een sproeiverbod. Bloeiende borders hebben het vorige jaar zwaar gehad en op veel plaatsen lagen de planten er slap en verwelkt bij. Liefhebbers van bloeiende planten kijken met lede ogen naar de droge lente van dit jaar. Krijgen we weer een zomer met extreem warme temperaturen? Hoe zorgen we voor mooie borders bij dit soort warme, droge zomers?
Iedere tuinliefhebber krijgt er mee te maken; het bewateren van de tuin. Met een mooie gieter langs de potten en perken lopen, is natuurlijk heel idyllisch maar bij een grotere tuin is dat een tijdrovende klus. Gelukkig zijn er een heleboel soorten sproeihulpen in omloop. Voor iedere tuineigenaar wat wils.
Wil jij je komende zomer niet ergeren aan mossig gazon, met hier en daar een kale plek en paardenbloemen? Natuurlijk vraagt dit een beetje aandacht en tijdsinvestering, maar de weg naar een mooi groen gazon is niet lang en ingewikkeld. Begin vandaag met onderstaande tips en je buren zeggen deze zomer; het gras bij de buren is groener!
Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!
Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.