Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Oktober 2015: Tomaten uit de kas

01 oktober 2015
Petra Bertelink

De zomer was voor mijn gevoel lang en warm. Vanaf begin mei hebben wij veel buiten geleefd, een beetje uit noodzaak vanwege een verbouwing, maar dan valt je des te meer op hoe weinig echte regendagen we hebben gehad. Mei, juni, juli en augustus waren best mooi, hoewel die laatste wel wat aan de natte kant was.

Oktober 2015: Tomaten uit de kas

Tomaten uit de kas, Kuipplanten in de kas

De zomer was voor mijn gevoel lang en warm. Vanaf begin mei hebben wij veel buiten geleefd, een beetje uit noodzaak vanwege een verbouwing, maar dan valt je des te meer op hoe weinig echte regendagen we hebben gehad. Mei, juni, juli en augustus waren best mooi, hoewel die laatste wel wat aan de natte kant was.

In zo’n zomer doen de kuipplanten het prima. Lekker veel zon, hoge temperaturen en als u ze van voldoende water heeft voorzien,  dan heeft u lang kunnen genieten van een bloemenzee. Nu wordt het tijd om ze weer te laten overwinteren. De meeste kuipplanten zijn planten uit het Middellandse Zeegebied of de (sub)tropen.  De winters zien er daar net iets anders uit dan hier.

De algemene regel is dat kuipplanten bij relatief lage temperaturen moeten overwinteren. Zo niet, dan lopen ze te vroeg uit. Het risico is dat er ofwel een hele vroege bloei plaatsvindt of helemaal geen bloei is in de volgende zomer.

De belangrijkste criteria bij de overwintering zijn de mate van licht, vocht en temperatuur. De onderlinge samenhang van deze drie bepaalt de overlevingskans van de plant gedurende de winter. Waarbij de temperatuurbehoefte van uw specifieke plant maatgevend is. Daarvoor moet u nagaan wat het originele leefgebied is en dan kunt u opzoeken wat een ideale wintertemperatuur is voor deze plant.

Daarna geldt: Hoe hoger de temperatuurbehoefte van de plant is, hoe hoger ook de behoefte aan licht en vocht is. Andersom natuurlijk ook. Hoe lager de temperatuurbehoefte is, hoe lager de behoefte aan licht en vocht is. Een lage temperatuur met teveel vocht geeft risico op  schimmels en andere ziekten, waardoor de wortels wegrotten.  Een hoge temperatuur met weinig vocht geeft risico op uitdroging.

  Globale ideale temperaturen

 De meeste kuipplanten hebben een temperatuurbehoefte in de winter van tussen de 5 en 12 graden.  In een kas met verwarming is dit goed te controleren. Voorbeelden binnen deze groep zijn Citrusplanten, Fuchsia, Oleander,  Paradijsvogelbloem, Passiebloem en de Dadelpalm.

 De groep planten die overwintert tussen de 2 tot 8 graden kunt u ook in de kas (niet naast de verwarming!) laten overwinteren. U kunt deze planten later naar binnen halen. Komt de temperatuur bij deze planten boven de 8 a 10 graden dan loopt u het risico op dat te vroege uitlopen waar ik het eerder over had. Voorbeelden zijn Agave, Granaatappel, Olijfwilg, Agapanthus en Mirte.

Dan is er een groep planten die het liefst tussen de 10 en 16 graden overwintert. Dit zijn veelal bladhoudende  planten. Zij moeten wel iets meer water hebben, maar let op dat de kluit nooit echt nat blijft, dan komen die schimmels weer langs en dat willen we niet. Komt bij deze planten de temperatuur onder de 10 graden, dan verliezen ze hun blad en het gevolg daarvan is dat ze na de winter in een slechtere conditie zijn. Ze bloeien dan later en minder rijk. Voorbeelden binnen deze groep zijn Heliotroop, Papagaai-plant, Oleanders met specifieke kleuren als geel en donkerrood, Bougainvillea en de Zijdeplant.

Over het algemeen kun je stellen dat kouder overwinteren dan is aangegeven schadelijker is voor de plant dat iets warmer overwinteren.

 Voordat u de planten in de kas zet voor de winter is het goed ze eerst te laten afharden. Eigenlijk moet u ze vanaf september minder water gaan geven en niet meer bemesten. En daarna de temperaturen goed in de gaten houden zodat ze op tijd de kas in kunnen.

Nog een kleine tip voor de kas: als u groenten, fruit of bloemen heeft gekweekt in de zomer maakt u dan de kas goed schoon en laat hem even luchten. Eventuele schimmels en ziektekiemen krijgen dan de kans te ontsnappen en gaan niet uw kuipplant als nieuwe voedingsbron gebruiken.

 In het voorjaar kunt u de wortels een stuk terugsnoeien en de kuipplant met verse aarde weer in de kuip zetten. Op naar een volgende mooie zomer met een terras vol bloemen!

Petra Bertelink

www.karaktertuinen.nl

 

Bosbessen noem ik ze, eigenlijk zijn het blauwe bessen. Ik heb vier struiken staan, waarvan er twee een naam hebben: ‘Blue crop’ en ‘Goldtraube 71’. Van juli tot november kan ik deze gezonde, smakelijke blauwe bessen oogsten.
Als je erover nadenkt om een vijver aan te leggen dan kun je dit gemakkelijk zelf doen. Zelf een vijver aanleggen begint met een goede voorbereiding . Zo moet je allereerst goed nadenken over de grootte en de vorm van je vijver. Je kunt namelijk een heleboel dingen zelf doen, maar een vijver aanleggen is niet zomaar even gedaan. Zo moet je een goed plan hebben en je hebt ook het een en ander nodig als het aankomt op vijverproducten. Hieronder lees je hoe je op de juiste manier een vijver kan aanleggen
In een duurzame tuin zijn alleen materialen gebruikt die duurzaam zijn. Dat betekent dat ze niet belastend zijn voor het milieu en een lange levensduur hebben. Er worden bewuste keuzes gemaakt, water en energie bespaard, en goed gezorgd voor grond en dieren. Een duurzame tuin is zowel op een klein balkon, als een tuin met vele hectaren grond te realiseren. In dit blog gaan we je tips geven over hoe jij je tuin het beste duurzaam kunt maken!
Zaaien, voorzaaien, verspenen, wieden, uitdunnen en oogsten. In mei is het lekker druk en met wat geluk ook erg mooi weer. Een fijne tijd om van de tuin te genieten.
De laurier is als struik te planten maar ook prachtig om er een haag van te planten. De laurier is een wintergroene struik, hierdoor prima geschikt voor een haag die u zomer en winter privacy bied. De grote glanzende bladeren vormen al snel een dichte groene haag. Wel is het een snelgroeiende struik
Snoeien en knotten is van alle tijden. Door de eeuwen heen hebben we altijd de drang gehad om bomen te vormen, in model te brengen. Door de eeuwen heen hebben we ook geleerd dat vrijwel elke boom te snoeien is. Enig voorbehoud is dat de boom van nature een herstellend vermogen heeft. Welk gereedschap bij het knotten en vormen van bomen het best te gebruiken is, hangt af van de boom.
Altijd al willen weten wat er in deze tijd van het jaar gesnoeid kan worden en met welk gereedschap dit het beste kan gebeuren? Lees dan de februari tuinblog van Claudia Reina bekend van emagazine "Smultuin". Claudia legt uit hoe fruitbomen, kleinfruit, hazelnoot, vlinderstruiken en rozen gesnoeid moeten worden.
Januari, een mooie maand om te bezinnen op het nieuwe jaar. Juist op die momenten kan de natuur ons hierbij helpen

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2018 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.
Hulp nodig of opmerkingen? Klik hier!