Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Oktober 2016: Uw tuin winterklaar

29 september 2016
Serai Bressers - www.eetjetuin.nl

Met die mooie en warme nazomer heb ik afgelopen weken nog volop van de late oogst kunnen genieten. De grote najaarsschoonmaak, of het winterklaar maken zoals zo velen noemen, staat binnenkort waarschijnlijk op het programma. In de natuurlijke (moes)tuin is dat niet nodig. Toch is er genoeg te doen in de tuin om hem op een natuurlijke manier klaar te maken voor de winter. In een natuurlijke sier- of moestuin wordt niet alles opgeruimd en afgeknipt, je kijkt naar de natuur voor wat er wel moet gebeuren .

Oktober 2016: Uw tuin winterklaar

In de herfst laten de bomen hun bladeren vallen, prachtige bladerdekken ontstaan in de meest wonderlijke kleuren. Heeft u al eens goed gekeken hoe ze gedrapeerd liggen onder de boom? Zo heerlijk dicht langs de stam en op de wortels als een lekkere wollen deken. Dat is ook precies wat de boom voor ogen heeft. Een heerlijke warme deken met heel veel voedingsstoffen erin.

Allereerst zorgen de bladeren voor voedingstoffen die de boom diep uit de aarde heeft gehaald. Ze verteren en worden zo teruggegeven aan de bodem. Het bodemleven heeft hier profijt van en wordt daardoor gestimuleerd. Daarnaast zorgen de bladeren voor een tapijt die de bodem beschermen tegen hevige weersinvloeden, zoals zware regenval en vorst. Daardoor blijven de omstandigheden in de bodem constanter waardoor het bodemleven er weinig last van heeft en zo actiever is dan wanneer er geen warme deken ligt. Naast de beschermende factor zorgt een bladerdeken ervoor dat de onkruidzaden niet ontkiemen. Zo zorgt de boom ervoor dat er onder zijn dek geen andere plant kan groeien. Wat voordelen heeft voor de groeikansen van de boom.

Dit bedekken van de aarde wordt in de natuurlijke moestuin en in de permacultuur mulchen genoemd en is een techniek die ik veelvuldig in mijn tuinen toepas. Door de aarde te bedekken met organisch materiaal droogt de aarde niet uit, kunnen er geen onkruidzaden ontkiemen en geef je het bodemleven voedingsstoffen, die jij niet hoeft toe te voegen. Een win win situatie dus.

Mulchen doe ik het hele jaar door, en zeker in de winter.

 

Voor de eetbare siertuin is dat wat makkelijker dan voor de moestuin. Door de meerjarige plantengroei is de aarde al grotendeels beschermd vooral in het begin van de winter. Groene delen van planten sterven redelijk snel af en aan het eind van het winterseizoen is de aarde onbedekt. Daarvoor is het handig om bladeren of houtsnippers in de border te verspreiden. De uitgebloeide bloemen van eenjarige en meerjarige zoals de kruidvenkel laat ik staan. Dat geeft de wintertuin sfeer. De kleine kunstwerkjes van met rijp bedekt zaaddozen maken van een wintertuin een sprookje. De zaaddozen zijn ook nog eens een voedelsbron voor allerhand kleine vogeltjes en andere dieren. Dus lekker laten staan voor winters plezier.

Bij de groentebedden in de moestuin, die doorgaans in de winter onbedekt zijn, is het belangrijk om te mulchen. Je kunt de aarde van de groentebedden op verschillende manieren mulchen in de winter. Je kunt ze bedekken met afgevallen blad, stro, karton of met een groenbemester zoals witte mosterd. Een ander alternatief is de bodem in het najaar bedekken met rijpe compost. Op deze manier zorg je voor een gezond bodemleven en gezonde planten. In de winterperiode mulch ik het liefst met afgevallen blad. Ze bevatten veel voedingsstoffen en zijn in overvloed aanwezig. Ze verteren langzaam en zo zorgen ze ervoor dat  de bodem de hele winter bedekt blijft. Door dit voor de winter te doen, gaat de tuin onkruidvrij de winter in. De organismen in de bodem hebben de hele winter wat te doen en verbeteren zo de bodem. Dit heeft als voordeel dat er in het voorjaar nauwelijks onkruid groeit en je meteen kunt planten in een levendige gezonde bodem.

Serai Bressers - www.eetjetuin.nl

Leonard Cohen zong vroeger over november: New York is cold but I like where I’m living… Inderdaad een maand waarin het koud kan zijn, maar ook even goed nog zeer aangenaam. Oké, de jas of vest kan er bij aan, maar op een droge dag valt er nog prima te klussen in en om het huis. De maand november is bij uitstek ieder jaar net als februari trouwens perfect om een aantal zaken in orde te maken.
Uit milieuoverwegingen, praktisch oogpunt of een financieel motief, het maakt eigenlijk niet uit waarom je het doet. Composteren in eigen beheer heeft voordelen. Het is toch ook zonde om al dat keukenafval en die tuinresten eerst in de container te gooien, het af te laten voeren naar een composteerbedrijf en dan later je eigen afval terug te kopen in de vorm van compost?
Bosbessen noem ik ze, eigenlijk zijn het blauwe bessen. Ik heb vier struiken staan, waarvan er twee een naam hebben: ‘Blue crop’ en ‘Goldtraube 71’. Van juli tot november kan ik deze gezonde, smakelijke blauwe bessen oogsten.
Als je erover nadenkt om een vijver aan te leggen dan kun je dit gemakkelijk zelf doen. Zelf een vijver aanleggen begint met een goede voorbereiding . Zo moet je allereerst goed nadenken over de grootte en de vorm van je vijver. Je kunt namelijk een heleboel dingen zelf doen, maar een vijver aanleggen is niet zomaar even gedaan. Zo moet je een goed plan hebben en je hebt ook het een en ander nodig als het aankomt op vijverproducten. Hieronder lees je hoe je op de juiste manier een vijver kan aanleggen
In een duurzame tuin zijn alleen materialen gebruikt die duurzaam zijn. Dat betekent dat ze niet belastend zijn voor het milieu en een lange levensduur hebben. Er worden bewuste keuzes gemaakt, water en energie bespaard, en goed gezorgd voor grond en dieren. Een duurzame tuin is zowel op een klein balkon, als een tuin met vele hectaren grond te realiseren. In dit blog gaan we je tips geven over hoe jij je tuin het beste duurzaam kunt maken!
Zaaien, voorzaaien, verspenen, wieden, uitdunnen en oogsten. In mei is het lekker druk en met wat geluk ook erg mooi weer. Een fijne tijd om van de tuin te genieten.
De laurier is als struik te planten maar ook prachtig om er een haag van te planten. De laurier is een wintergroene struik, hierdoor prima geschikt voor een haag die u zomer en winter privacy bied. De grote glanzende bladeren vormen al snel een dichte groene haag. Wel is het een snelgroeiende struik
Snoeien en knotten is van alle tijden. Door de eeuwen heen hebben we altijd de drang gehad om bomen te vormen, in model te brengen. Door de eeuwen heen hebben we ook geleerd dat vrijwel elke boom te snoeien is. Enig voorbehoud is dat de boom van nature een herstellend vermogen heeft. Welk gereedschap bij het knotten en vormen van bomen het best te gebruiken is, hangt af van de boom.
Altijd al willen weten wat er in deze tijd van het jaar gesnoeid kan worden en met welk gereedschap dit het beste kan gebeuren? Lees dan de februari tuinblog van Claudia Reina bekend van emagazine "Smultuin". Claudia legt uit hoe fruitbomen, kleinfruit, hazelnoot, vlinderstruiken en rozen gesnoeid moeten worden.
Januari, een mooie maand om te bezinnen op het nieuwe jaar. Juist op die momenten kan de natuur ons hierbij helpen

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2018 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.