Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Oktober 2017: Zelf zaden kweken in vergetelheid geraakt

01 oktober 2017
Serai Bressers

Nog niet zo heel lang geleden was het telen van je eigen zaden een heel normaal onderdeel van tuinieren. Het maakte de cirkel van zaaien, planten, oogsten rond! De afgelopen decennia is het kweken van je eigen zaden echter in de vergetelheid geraakt en zo ook veel kennis en variëteiten.

Oktober 2017: Zelf zaden kweken in vergetelheid geraakt

Door het zelf winnen van zaad had men zaad dat perfect was aangepast aan de lokale omstandigheden. Dit zorgde voor een enorme diversiteit aan zaden, en een grote voedsel zekerheid Mocht jouw zaad onverhoopt niet op komen, dan was er toch altijd wel iemand in de buurt, die wel werkend zaad had, en dus voedsel. Zo ontstond er dus een grote verscheidenheid aan lokale gewassen. Onze voedselzekerheid was zo grotendeels gewaarborgd.

Door de opschaling van de voedselproductie, wat mogelijk is geworden door onder andere de komst en het gebruik van fossiele brandstoffen, is het telen van eigen zaden, door boer of tuinierder, grotendeels gestopt. De meeste boeren kopen hun zaden in bij grote bedrijven. Het telen van zaden wordt nog wel gedaan door moestuinierders en de kleine zadenhuizen.

Het zelf telen en bewaren van je eigen zaad is iets wat goed past in de natuurlijke moestuin. Behoorlijk wat mensen zijn actief bezig om zaadvaste zaden te behouden, en leveren zo hun bijdrage van de grote diversiteit aan zaden. Dit doen ze in o.a. in ruilgroepen, ruilbeurzen en zadenbibliotheken.

Bij het zelf telen van zaden zijn er een aantal dingen belangrijk om te weten voordat je aan de slag gaat gaat telen. Niet elke plant werkt hetzelfde. Je hebt soorten waar je gemakkelijke zelf zaad van kunt oogsten en uiteraard de wat moeilijkere.

Ten eerste is het van belang belang dat je met zaadvast zaad werkt. Dat betekent zoveel dat je er voor moet zorgen dat de soort puur blijft, dat de eigenschappen van de plant behouden blijven. De nakomeling zullen dan exact dezelfde plant voortbrengen.

Niet al het zaad is zaadvast. Door de opschaling zijn grote zaadbedrijven zaden gaan ontwikkelen die standaard zijn, zaden die voor 1 soort klimaat of situatie ontwikkeld zijn. Dit noemen we de F1-hybriden. Dit zijn zaden die in het 'laboratorium' ontwikkeld zijn met een vaste vader- en moederplant. De ouderplanten geven de geselecteerde eigenschappen door aan de nakomeling van de eerste generatie en daarmee zijn alle nakomelingen uniform (standaard). Het zaad wat hieruit geoogst wordt, is niet zaadvast. Soms heeft het de eigenschap van de vaderplant en soms van de moeder en daarmee geven de nakomelingen hiervan nooit hetzelfde resultaat. F1-hybride zaden kunnen handig zijn voor de boer die alles op hetzelfde moment wil oogsten, maar onhandig voor de (moes)tuinierder, vooral als je zelf je zaad wilt winnen.

Ik gebruik geen F1-hybriden vanwege het feit dat je geen of weinig zaad ervan kunt oogsten. F1- Hybriden kunnen zich ook niet aanpassen aan de lokale en steeds veranderende omstandigheden, wat zaadvaste zaden wel kunnen.

Elk jaar bekwaam ik me erin, om steeds beter zaden te kweken. Ik verdiep me in de plant die ik wil oogsten, selecteer de gezondste plant, oogst het zaad, droog het en sla het op om volgend jaar weer te zaaien.

Als het zaad gewonnen is moet je ze nog bewaren. Zorg dat ze goed gelabeld zijn en donker, droog en koel bewaard worden. Dat kan heel goed in (al dan niet zelfgemaakte) zaadzakjes en bewaarblikken.

Door het vaak te doen krijg je er steeds meer handigheid in en help je mee om de diversiteit aan gewassen te behouden. Zaadvaste rassen zoals tomaat en erwten zijn makkelijk om zuiver te houden, voor pompoenen en courgette ligt dat ingewikkelder. Als je voor het eerst aan de slag gaat met zaden telen, kies dan de makkelijke, zelfbestuivende soorten zoals tomaat, erwten of sla. Al het zaad zelf oogsten is lastig. Als je zaad koopt, koop dan biologische en zaadvaste zaden van de kleinere zadenhuizen zoals de Bolster, de Nieuwetuin of Bingenheimer. Je kunt je ook aansluiten bij een zaadruilgroep in de buurt.

Wil je meer weten over zaden oogsten en bewaren houdt dan mijn site in de gaten, ik geef hier  lezingen en workshops over.

Serai Bressers- eetjetuin.nl

Bosbessen noem ik ze, eigenlijk zijn het blauwe bessen. Ik heb vier struiken staan, waarvan er twee een naam hebben: ‘Blue crop’ en ‘Goldtraube 71’. Van juli tot november kan ik deze gezonde, smakelijke blauwe bessen oogsten.
Als je erover nadenkt om een vijver aan te leggen dan kun je dit gemakkelijk zelf doen. Zelf een vijver aanleggen begint met een goede voorbereiding . Zo moet je allereerst goed nadenken over de grootte en de vorm van je vijver. Je kunt namelijk een heleboel dingen zelf doen, maar een vijver aanleggen is niet zomaar even gedaan. Zo moet je een goed plan hebben en je hebt ook het een en ander nodig als het aankomt op vijverproducten. Hieronder lees je hoe je op de juiste manier een vijver kan aanleggen
In een duurzame tuin zijn alleen materialen gebruikt die duurzaam zijn. Dat betekent dat ze niet belastend zijn voor het milieu en een lange levensduur hebben. Er worden bewuste keuzes gemaakt, water en energie bespaard, en goed gezorgd voor grond en dieren. Een duurzame tuin is zowel op een klein balkon, als een tuin met vele hectaren grond te realiseren. In dit blog gaan we je tips geven over hoe jij je tuin het beste duurzaam kunt maken!
Zaaien, voorzaaien, verspenen, wieden, uitdunnen en oogsten. In mei is het lekker druk en met wat geluk ook erg mooi weer. Een fijne tijd om van de tuin te genieten.
De laurier is als struik te planten maar ook prachtig om er een haag van te planten. De laurier is een wintergroene struik, hierdoor prima geschikt voor een haag die u zomer en winter privacy bied. De grote glanzende bladeren vormen al snel een dichte groene haag. Wel is het een snelgroeiende struik
Snoeien en knotten is van alle tijden. Door de eeuwen heen hebben we altijd de drang gehad om bomen te vormen, in model te brengen. Door de eeuwen heen hebben we ook geleerd dat vrijwel elke boom te snoeien is. Enig voorbehoud is dat de boom van nature een herstellend vermogen heeft. Welk gereedschap bij het knotten en vormen van bomen het best te gebruiken is, hangt af van de boom.
Altijd al willen weten wat er in deze tijd van het jaar gesnoeid kan worden en met welk gereedschap dit het beste kan gebeuren? Lees dan de februari tuinblog van Claudia Reina bekend van emagazine "Smultuin". Claudia legt uit hoe fruitbomen, kleinfruit, hazelnoot, vlinderstruiken en rozen gesnoeid moeten worden.
Januari, een mooie maand om te bezinnen op het nieuwe jaar. Juist op die momenten kan de natuur ons hierbij helpen

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2018 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.
Hulp nodig of opmerkingen? Klik hier!