Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Oktober 2018 : Houtbescherming in en om het huis

01 oktober 2018
Wyger Smits - huisschilder

Leonard Cohen zong vroeger over november: New York is cold but I like where I’m living… Inderdaad een maand waarin het koud kan zijn, maar ook even goed nog zeer aangenaam. Oké, de jas of vest kan er bij aan, maar op een droge dag valt er nog prima te klussen in en om het huis. De maand november is bij uitstek ieder jaar net als februari trouwens perfect om een aantal zaken in orde te maken.

Oktober 2018 : Houtbescherming in en om het huis

De Wiltfang®: ook voor uw ecologisch verantwoorde houtbescherming in en om uw huis én tuin!

Leonard Cohen zong vroeger over november: New York is cold but I like where I’m living… Inderdaad een maand waarin het koud kan zijn, maar ook even goed nog zeer aangenaam. Oké, de jas of vest kan er bij aan, maar op een droge dag valt er nog prima te klussen in en om het huis. De maand november is bij uitstek ieder jaar net als februari trouwens perfect om een aantal zaken in orde te maken. In Nederland zijn we gelukkig: vrijwel geen vorst in het najaar. Het kan eens wat spoken met harde wind, maar ik herinner me nog niet lang geleden een vrijwel droge novembermaand.  In de volksmond klinkt vaak dat in november niet meer buiten geschilderd kan worden. Het is te koud en te vochtig hoor ik regelmatig om me heen. Als ik professionele schilders spreek hoor ik toch vaak een ander geluid: Meten is weten! Wat er echt toe doet met verantwoord schilderwerk is het dauwpunt. En dat is meetbaar. Het is de combinatie met buitentemperatuur, de temperatuur van het te schilderen oppervlak, bijvoorbeeld de schuurdeur en de relatieve vochtigheid. En laat die in november nu eens best vaak laag zijn. Dat wil zeggen < 80%. Gek genoeg neem je in juni soms veel meer risico met het dauwpunt. De combinatie luchtvochtigheid (in juni vaak heel hoog > 95%) met een relatief lage buitentemperatuur en lage oppervlakte temperatuur  kan voor schilderwerk funest zijn. Er vormt zich dan een onzichtbaar dauwlaagje op het oppervlak wat je per ongeluk zo over kan schilderen. Resultaat: vocht tussen de verflagen!

Op het eerste gevoel zeg je misschien: Ik schilder liever buiten in juni dan in november. Natuurlijk, zoals gezegd als het kwik onder de 12 graden gaat… is het niet echt comfortabel meer. Maar met een goede planning en goede wil kan er buiten nog heel wat gedaan worden. De basis? Een niet te koude droge dag, “pak en beet” met een voorspelling van 12°C of meer. Niet te harde wind, max. 3 bft. En natuurlijk een dampopen verfproduct. Bijvoorbeeld voor transparant werk: Uula Olielazuur. Een mooie vlot drogende transparante lijnoliebeits in prachtige buitenkleuren. Een kleurenkaart is middels deze link op te vragen.

Tip!     Begin ‘s ochtends vroeg met borstelen en schoonmaken tot een uurtje of 10. Dan aan de koffie (niet vergeten natuurlijk!) Vanaf half 11 is het dan prima schilderweer tot ca. 14.00 – 15.00 uur in de middag. Niet te lang doorgaan met schilderen want dan neem je uiteraard risico. Wil je de dag echt volmaken ga dan alvast schoonmaak- en voorbereidend (schuur) werk doen voor een eventueel volgende mooie dag. 

En als het dan eens wat tegenzit met het weer: een goed moment om voor de komende feestdagen binnenshuis orde op zaken te stellen door die steeds uitgestelde schilderklus in de slaapkamer eens op te pakken. Of de trap en de hal weer eens te vernieuwen. Of die boekenkast eens van een nieuwe passende kleur te voorzien. Sinds kort kan dat snel, zonder stank van oplosmiddelen, met een kunstharsvrije natuurverf, geheel op basis van lijnolie, soja- en zonnebloemolie!

De Wiltfang® introduceert deze ecologische binnenverf  dit winterseizoen in haar assortiment: iNTO Meubelverf: de multi binnenverf voor alle te schilderen (houten) ondergronden in huis. Een mooie zachte zijdeglans in alle NCS kleuren, maar ook in de unieke Uula kleuren leverbaar.  Droog binnen 6 uur! Dus als het moet kan men twee lagen per dag aanbrengen. Echt uniek voor een verf op lijnoliebasis. Gebruik voor kaal hout de eveneens sneldrogende iNTO Primer. Vraag een kleurenkaart en info aan via www.dewiltfang.nl

iNTO MEUBELVERF, de universele multi binnenverf

Productbeschrijving: UULA iNTO Meubelverf®is een kunstharsvrije, waterverdunbare en oplosmiddelvrije verf voor binnen. Als bindmiddel worden herwinbare natuurlijke oliën gebruikt. Het bevat geen synthetische bestanddelen.

Productvoordelen:UULA iNTO Meubelverf® is veilig, milieuvriendelijk en makkelijk in gebruik. Goede dekking, korte droogtijd (overschilderbaar na ca. 6 uur) en eenvoudig te verwerken met rol of kwast.

Technische eigenschappen: kunstharsvrije, waterverdunbare en oplosmiddelvrije verf voor binnen. Kleur: Verkrijgbaar in 55 standaard Uula kleuren. Glansgraad: Semi Mat (lage zijdeglans)Verpakking: 0.9, 2.7 en 9 liter.

 Wyger Smits

De Wiltfang® Huisschilder

Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.
Om planten tegen vorst, wind en regen te beschermen kun je ze inpakken. De meeste planten kun je beschermen met een constructie van stokken en jute, met daartussen wat stro en droog blad. Sommige planten moet je bij -5 °C inpakken
Het najaar is dé tijd om aan de slag te gaan als je in het voorjaar wil genieten van een kleurrijke tuin. In oktober en november zijn de beste maanden om lentebloeiende bloembollen te planten. Het is een klein klusje en vanaf januari kun je al genieten van de eerste bloeiers.
Het is belangrijk om de dakgoten regelmatig schoon te maken, want als de goten niet doorstromen kunnen deze overstromen of zelfs voor lekkage zorgen. Het is belangrijk om minimaal 1 keer per jaar de dakgoten schoon te maken. Afhankelijk van de omgeving waar je woont, veel bomen of open vlakte. Wanneer de herfst zijn intrede doet is het verstandig om van te voren de dakgoot te inspecteren en schoon te maken.
Vanaf juli tot eind september en wellicht begin oktober als het weer zacht blijft kan je gaan oogsten of plukken oftewel het plukseizoen is begonnen. Bloemen, appels, pruimen, peren, aardbeien, …..
Heb je last van een verwoeste tuin na harde windvlagen of regenbuien? Een plantensteun kan de oplossing zijn tegen de vernieling van de planten in de tuin. Help de planten met wat stevigheid. Op deze manier ben je de storm voor en zorg je ervoor dat de tuin vol staat met sterke vaste planten. De plantensteunen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten om de planten een steun te geven die de plant nodig heeft.
Zomer 2018: regentonnen bleven leeg en op veel plaatsen was er een sproeiverbod. Bloeiende borders hebben het vorige jaar zwaar gehad en op veel plaatsen lagen de planten er slap en verwelkt bij. Liefhebbers van bloeiende planten kijken met lede ogen naar de droge lente van dit jaar. Krijgen we weer een zomer met extreem warme temperaturen? Hoe zorgen we voor mooie borders bij dit soort warme, droge zomers?
Iedere tuinliefhebber krijgt er mee te maken; het bewateren van de tuin. Met een mooie gieter langs de potten en perken lopen, is natuurlijk heel idyllisch maar bij een grotere tuin is dat een tijdrovende klus. Gelukkig zijn er een heleboel soorten sproeihulpen in omloop. Voor iedere tuineigenaar wat wils.
Wil jij je komende zomer niet ergeren aan mossig gazon, met hier en daar een kale plek en paardenbloemen? Natuurlijk vraagt dit een beetje aandacht en tijdsinvestering, maar de weg naar een mooi groen gazon is niet lang en ingewikkeld. Begin vandaag met onderstaande tips en je buren zeggen deze zomer; het gras bij de buren is groener!
Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!
Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.