Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Oktober 2018 : Houtbescherming in en om het huis

01 oktober 2018
Wyger Smits - huisschilder

Leonard Cohen zong vroeger over november: New York is cold but I like where I’m living… Inderdaad een maand waarin het koud kan zijn, maar ook even goed nog zeer aangenaam. Oké, de jas of vest kan er bij aan, maar op een droge dag valt er nog prima te klussen in en om het huis. De maand november is bij uitstek ieder jaar net als februari trouwens perfect om een aantal zaken in orde te maken.

Oktober 2018 : Houtbescherming in en om het huis

De Wiltfang®: ook voor uw ecologisch verantwoorde houtbescherming in en om uw huis én tuin!

Leonard Cohen zong vroeger over november: New York is cold but I like where I’m living… Inderdaad een maand waarin het koud kan zijn, maar ook even goed nog zeer aangenaam. Oké, de jas of vest kan er bij aan, maar op een droge dag valt er nog prima te klussen in en om het huis. De maand november is bij uitstek ieder jaar net als februari trouwens perfect om een aantal zaken in orde te maken. In Nederland zijn we gelukkig: vrijwel geen vorst in het najaar. Het kan eens wat spoken met harde wind, maar ik herinner me nog niet lang geleden een vrijwel droge novembermaand.  In de volksmond klinkt vaak dat in november niet meer buiten geschilderd kan worden. Het is te koud en te vochtig hoor ik regelmatig om me heen. Als ik professionele schilders spreek hoor ik toch vaak een ander geluid: Meten is weten! Wat er echt toe doet met verantwoord schilderwerk is het dauwpunt. En dat is meetbaar. Het is de combinatie met buitentemperatuur, de temperatuur van het te schilderen oppervlak, bijvoorbeeld de schuurdeur en de relatieve vochtigheid. En laat die in november nu eens best vaak laag zijn. Dat wil zeggen < 80%. Gek genoeg neem je in juni soms veel meer risico met het dauwpunt. De combinatie luchtvochtigheid (in juni vaak heel hoog > 95%) met een relatief lage buitentemperatuur en lage oppervlakte temperatuur  kan voor schilderwerk funest zijn. Er vormt zich dan een onzichtbaar dauwlaagje op het oppervlak wat je per ongeluk zo over kan schilderen. Resultaat: vocht tussen de verflagen!

Op het eerste gevoel zeg je misschien: Ik schilder liever buiten in juni dan in november. Natuurlijk, zoals gezegd als het kwik onder de 12 graden gaat… is het niet echt comfortabel meer. Maar met een goede planning en goede wil kan er buiten nog heel wat gedaan worden. De basis? Een niet te koude droge dag, “pak en beet” met een voorspelling van 12°C of meer. Niet te harde wind, max. 3 bft. En natuurlijk een dampopen verfproduct. Bijvoorbeeld voor transparant werk: Uula Olielazuur. Een mooie vlot drogende transparante lijnoliebeits in prachtige buitenkleuren. Een kleurenkaart is middels deze link op te vragen.

Tip!     Begin ‘s ochtends vroeg met borstelen en schoonmaken tot een uurtje of 10. Dan aan de koffie (niet vergeten natuurlijk!) Vanaf half 11 is het dan prima schilderweer tot ca. 14.00 – 15.00 uur in de middag. Niet te lang doorgaan met schilderen want dan neem je uiteraard risico. Wil je de dag echt volmaken ga dan alvast schoonmaak- en voorbereidend (schuur) werk doen voor een eventueel volgende mooie dag. 

En als het dan eens wat tegenzit met het weer: een goed moment om voor de komende feestdagen binnenshuis orde op zaken te stellen door die steeds uitgestelde schilderklus in de slaapkamer eens op te pakken. Of de trap en de hal weer eens te vernieuwen. Of die boekenkast eens van een nieuwe passende kleur te voorzien. Sinds kort kan dat snel, zonder stank van oplosmiddelen, met een kunstharsvrije natuurverf, geheel op basis van lijnolie, soja- en zonnebloemolie!

De Wiltfang® introduceert deze ecologische binnenverf  dit winterseizoen in haar assortiment: iNTO Meubelverf: de multi binnenverf voor alle te schilderen (houten) ondergronden in huis. Een mooie zachte zijdeglans in alle NCS kleuren, maar ook in de unieke Uula kleuren leverbaar.  Droog binnen 6 uur! Dus als het moet kan men twee lagen per dag aanbrengen. Echt uniek voor een verf op lijnoliebasis. Gebruik voor kaal hout de eveneens sneldrogende iNTO Primer. Vraag een kleurenkaart en info aan via www.dewiltfang.nl

iNTO MEUBELVERF, de universele multi binnenverf

Productbeschrijving: UULA iNTO Meubelverf®is een kunstharsvrije, waterverdunbare en oplosmiddelvrije verf voor binnen. Als bindmiddel worden herwinbare natuurlijke oliën gebruikt. Het bevat geen synthetische bestanddelen.

Productvoordelen:UULA iNTO Meubelverf® is veilig, milieuvriendelijk en makkelijk in gebruik. Goede dekking, korte droogtijd (overschilderbaar na ca. 6 uur) en eenvoudig te verwerken met rol of kwast.

Technische eigenschappen: kunstharsvrije, waterverdunbare en oplosmiddelvrije verf voor binnen. Kleur: Verkrijgbaar in 55 standaard Uula kleuren. Glansgraad: Semi Mat (lage zijdeglans)Verpakking: 0.9, 2.7 en 9 liter.

 Wyger Smits

De Wiltfang® Huisschilder

Nu de vakantie voor de eersten tegen zijn einde loopt, is het tijd om je huis weer helemaal klaar te maken voor een nieuw (school)jaar. Alles schoonmaken, misschien her en der een likje verf en vloeren en meubels weer beschermen tegen beschadigingen en vuil of wat dacht je van wat nieuwe planten in huis! Duurzaam en milieubewust aan de slag? Gebruik dan onze tips!
De zomer is in volle gang. Je moestuin groeit als kool, de planten staan in bloei. Overal waar je kijkt zie je groen. En bij groen hoort leven in de tuin. De bijen, de vlinders, de vogels… Je kunt ze allemaal een veilige plek geven, waardoor jouw tuin een plek wordt waar de dieren zich fijn in voelen.
Het is zomer! Wat een feest in de tuin. Bloemen staan in bloei, planten groeien harder dan ooit. Het is bijna niet te overzien. Ze woekeren alle kanten op, hoe houd je ze nou in bedwang? Nou dáár komen wij om de hoek kijken. We geven je 5 simpele oplossingen voor meer orde in je tuin.
Vanaf half juni tot en met augustus is het tijd om de courgette te oogsten. De courgette is één van de makkelijkste groentes om zelf te kweken en wint steeds meer aan populariteit in Nederland. En naast makkelijk, is hij ook nog eens heel gezond, de schil zit namelijk bom vol vitamines. Na het oogsten zijn er genoeg opties voor de bereiding... Een lekkere soep, ovenschotel of wat dacht je van courgetti? Mogelijkheden zat en we delen nu twee hele makkelijke opties waar je snel meer zelf aan de slag kunt.
Nu op vakantie naar het buitenland er voor heel veel mensen niet in zit, zijn we op zoek naar alternatieven in ons eigen land. Gelukkig is daar genoeg moois te vinden. Met de zomerperiode voor de deur geven wij een aantal tips van kasteeltuinen die écht een bezoekje waard zijn.
Hoe je op een milieuvriendelijke manier van je onkruid af komt. Onkruid in je tuin hoeft geen plaag te worden. Als je maar op tijd maatregelen neemt. Op een natuurlijke manier onkruid bestrijden, het kan!
Tijdens droge periodes is het heel belangrijk om water te geven aan je planten in de tuin. In ons blog vind je 5 bewater systemen die niet mogen ontbreken in je tuin.
Wie droomt er nou niet van een groen gazon. Met het juiste onderhoud is jouw grasmat er eentje waar je buren jaloers op zullen zijn.
Beginnen met composteren is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Kies het juiste systeem, passend bij je huishouden en tuin en aan de slag!
Dieren in de tuin… die zal je vanaf nu wel wat vaker tegen komen. De natuur ontwaakt en daar horen ook de vogels, vlinders, insecten en andere dieren bij! Wist je dat je heel veel invloed hebt op de natuur? Je kunt in je eigen tuin of op je eigen balkon een geschikte omgeving creëren voor de dieren. Hoe? Dat vertellen we je in ons blog!
Maart is de tijd om de rozenstruik te snoeien. Zo heb je in de zomer een mooie tuin, vol bloeiende rozen. Hoe je dit moet aanpakken, lees je in ons blog.
De zon komt tevoorschijn, het begint te kriebelen. Tijd om de tuin in te gaan! Met deze 4 tips is je tuin weer helemaal klaar voor het voorjaar.
Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.