Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Oktober 2019: Bollen planten

17 september 2019

Het najaar is dé tijd om aan de slag te gaan als je in het voorjaar wil genieten van een kleurrijke tuin. In oktober en november zijn de beste maanden om lentebloeiende bloembollen te planten. Het is een klein klusje en vanaf januari kun je al genieten van de eerste bloeiers.

Oktober 2019: Bollen planten

Wat is een bloembol:

Een bloembol is een ondergrondse stengelgedeelte in bolvorm. een bloembol bestaat uit wortels en een stengel met bladeren. De stengel is heel kort en wordt bolschijf genoemd. Aan de onderkant hiervan zit een rand met wortels. Zodra de bol vergroeid is onder de grond komen de plant bovengronds in bloei. Dan worden er ook nieuwe wortels gevormd welke voedsel uit de bodem halen.  Onder invloed van zonlicht worden koolzuurgas uit de lucht en water met mineralen uit de bodem door de bladeren omgevormd tot suikers en vind de groei van de knoppen plaats. Deze groeien dan uit tot nieuwe bloembollen.

Hoeveel jaar bloeien de bloembollen?

 Er zijn eenjarige, tweejarige, meerjarige en verwilderings bloembollen.

  • Eenjarige bloembollen: Deze bloembollen bloeien maar 1 seizoen. Voorbeelden hiervan zijn irissen en tulpen.
  • Tweejarige bloembollen: Deze bloeien 2 jaar en vormen zijbollen. Een voorbeeld hiervan is Galanthus
  • Meerjarige bloembollen: Deze bloembollen vormen nieuwe delen, zodat de bol dikker wordt en vaker groeit. Voorbeelden hiervan zijn hyacint, narcis en lelie.
  • Verwilderings bloembollen: Deze bloembollen vermeerderen zichzelf door nieuwe bolletjes of zaad. Bijvoorbeeld krokussen.

Bloembol planten

De voorkeur gaat uit naar kalkrijke grond, die niet te lang nat blijft. In de zon en in de halfschaduw groeien de bollen goed. Bloembollen kunnen geplant worden met een bollenplanter, pootstok of bollenpriem. De regel om een bol te planten is dat de bol 2x zo diep gepoot moet worden dat hij groot is. Is de bol 5 cm groot, dan dien je deze in een gat van 10 cm te planten (met het puntje omhoog). Vanaf januari verschijnen dan de eerste groene puntjes boven de grond.

Tips bloembollen planten

  • Maak eerst de grond goed los met een spade op de plaats waar ze komen.
  • Maak een gat met een bollenplanter of bollenpriem (diameter is afhankelijk van de bollen welke je wilt planten).
  • Plant de bol in het gat (2x zo diep als dat de bol hoog is) met de punt omhoog en de bolle kant naar beneden.
  • Plantafstand tussen de bol is 3x de diameter van de bol.
  • Maak de gat dicht met het uitgegraven grond.

Geen tuin? Je kan ze natuurlijk ook in potten planten voor het balkon. Belangrijke aandachtspunten zijn dat de pot diep genoeg moet zijn voor de bol en dat deze een gat onderin heeft zodat het teveel aan water kan weglopen.

Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.
Om planten tegen vorst, wind en regen te beschermen kun je ze inpakken. De meeste planten kun je beschermen met een constructie van stokken en jute, met daartussen wat stro en droog blad. Sommige planten moet je bij -5 °C inpakken
Het najaar is dé tijd om aan de slag te gaan als je in het voorjaar wil genieten van een kleurrijke tuin. In oktober en november zijn de beste maanden om lentebloeiende bloembollen te planten. Het is een klein klusje en vanaf januari kun je al genieten van de eerste bloeiers.
Het is belangrijk om de dakgoten regelmatig schoon te maken, want als de goten niet doorstromen kunnen deze overstromen of zelfs voor lekkage zorgen. Het is belangrijk om minimaal 1 keer per jaar de dakgoten schoon te maken. Afhankelijk van de omgeving waar je woont, veel bomen of open vlakte. Wanneer de herfst zijn intrede doet is het verstandig om van te voren de dakgoot te inspecteren en schoon te maken.
Vanaf juli tot eind september en wellicht begin oktober als het weer zacht blijft kan je gaan oogsten of plukken oftewel het plukseizoen is begonnen. Bloemen, appels, pruimen, peren, aardbeien, …..
Heb je last van een verwoeste tuin na harde windvlagen of regenbuien? Een plantensteun kan de oplossing zijn tegen de vernieling van de planten in de tuin. Help de planten met wat stevigheid. Op deze manier ben je de storm voor en zorg je ervoor dat de tuin vol staat met sterke vaste planten. De plantensteunen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten om de planten een steun te geven die de plant nodig heeft.
Zomer 2018: regentonnen bleven leeg en op veel plaatsen was er een sproeiverbod. Bloeiende borders hebben het vorige jaar zwaar gehad en op veel plaatsen lagen de planten er slap en verwelkt bij. Liefhebbers van bloeiende planten kijken met lede ogen naar de droge lente van dit jaar. Krijgen we weer een zomer met extreem warme temperaturen? Hoe zorgen we voor mooie borders bij dit soort warme, droge zomers?
Iedere tuinliefhebber krijgt er mee te maken; het bewateren van de tuin. Met een mooie gieter langs de potten en perken lopen, is natuurlijk heel idyllisch maar bij een grotere tuin is dat een tijdrovende klus. Gelukkig zijn er een heleboel soorten sproeihulpen in omloop. Voor iedere tuineigenaar wat wils.
Wil jij je komende zomer niet ergeren aan mossig gazon, met hier en daar een kale plek en paardenbloemen? Natuurlijk vraagt dit een beetje aandacht en tijdsinvestering, maar de weg naar een mooi groen gazon is niet lang en ingewikkeld. Begin vandaag met onderstaande tips en je buren zeggen deze zomer; het gras bij de buren is groener!
Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!
Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.