Skip to main content
account
0 items

Op vakantie in eigen land - Kasteeltuinen

09 juni 2020

Nu op vakantie naar het buitenland er voor heel veel mensen niet in zit, zijn we op zoek naar alternatieven in ons eigen land. Gelukkig is daar genoeg moois te vinden. Met de zomerperiode voor de deur geven wij een aantal tips van kasteeltuinen die écht een bezoekje waard zijn.

Kasteel de Haar & Het dorp Haarzuilens


Kasteel de Haar - bron Facebook
Rondom Kasteel de Haar liggen het park en de tuinen. Het park is ruim 55 hectare groot. Lanen en slingerende routes doorkruisen het park en de tuinen op verschillende manieren. Het parkbos en de voormalige menagerie vormen een aantrekkelijke wandeling. Daarnaast bieden ook het doolhof, het grote hertenkamp, de romantische overdekte brug en de picknickweide bij de vijver mooie bestemmingen. Vanaf juni staat het hier vol in bloei en is het heerlijk om door te wandelen.
Een bezoekje aan het Kasteel zelf is ook zeker de moeite waarde. De rijke geschiedenis heeft zich voornamelijk afgespeeld in de 20e eeuw, waardoor je vele beroemdheden binnen kan ‘tegenkomen’. Als je dan nog niet genoeg gehad hebt, bezoek dan ook het karakteristieke Haarzuilens.  

Tuinen van Kasteel Middachten - De Steeg

Kasteel Middachten
Kasteel Middachten
Hier wil je heen… een rozentuin, kruidentuin, openluchttheater, grote grasparterres en zeldzame boomsoorten, in de Tuinen van Middachten hebben ze het allemaal. Tuinen zijn van oudsher plekken voor vermaak. Ook op Middachten kunnen in de tuin verschillende sporten worden beoefend. Er bevindt zich een grastennisbaan met een bijzonder latwerk in rococostijl eromheen. Dit latwerk wordt een treillage genoemd. Geen zin om te tennissen, dan is er op het grasveld ernaast de mogelijkheid tot een partijtje croquet! Helaas is dit jaar het kasteel zelf niet te bezoeken, maar alleen de tuinen zelf al zijn een bezoekje waard. Mocht je dan niet zijn uitgewandeld, de Veluwe ligt om de hoek… 😉


Kasteel Amerongen

Kasteel Amerongen
Tuin kasteel Amerongen - Bron: Facebook
Bij Kasteel Amerongen bevindt zich een mooie tuin… Er valt veel te vertellen over de tuin en haar historie, maar ook over de tuin vandaag de dag. De kasteeltuin is namelijk nog vol in leven: wekelijks komen de tuinvrijwilligers bijeen om de kasteeltuin te onderhouden. Bijzondere soorten peren, appels en bloemen groeien en bloeien in de tuin. Er wordt onder andere Amerongse Appelcider van de appels gemaakt en Restaurant Bentinck gebruikt dagelijks de groenten uit de moestuin. De tuin van Kasteel Amerongen is te proeven! Ook het Kasteel zelf is een aanrader. Kasteel Amerongen is nog steeds ingericht zoals de bewoners het in 1977 hebben achtergelaten. Na de dood van de graaf in 1940 is er niet veel veranderd aan de inrichting van de kamers. Het historische interieur van Kasteel Amerongen geeft dan ook een prachtig beeld van de inrichting van een adellijke familie uit het begin van de twintigste eeuw.

Kasteel Wijlre 

Tuin Kasteel Wijlre
Tuin Kasteel Wijlre - Bron: Facebook
Kasteel Wijlre is een buitenplaats voor cultuur én landschap. Op de buitenplaats komen hedendaagse kunst en architectuur samen met cultureel erfgoed en natuur en zijn vijf eeuwen met elkaar verweven; het kasteel uit de zeventiende eeuw, het Koetshuis uit de achttiende eeuw, het ontwerp van de kasteeltuinen uit de negentiende eeuw, de permanente kunstwerken in het park uit de twintigste eeuw, het kunstpaviljoen Hedge House en de hedendaagse kunsttentoonstellingen uit de eenentwintigste eeuw. Vooral als je natuur en kunst wilt combineren is Buitenplaats Wijlre echt een bezoekje waard! Bovendien ben je hier in het zuiden van Limburg, dus je waant je bijna in het buitenland.

Onze laatste tip:

Wil je nou eens langskomen in Maartensdijk en dit combineren met een mooie tuin? Ga dan eens langs bij Agnes Kruidentuin of Tuinderij Eyckenstein.


Velen van ons, snoeien hun bomen in de winter terug. Dit kan prima, want veel bomen zijn het hele jaar door te snoeien. Er zijn ook uitzonderingen, mocht je niet weten welke boom je hebt, snoei dan in de zomer, voor snelle wondgenezing. Snel wondherstel gaat nog beter met de juiste manier van snoeien en het juiste materiaal. In ons blog leggen wij het uit.
Eigen groente en fruit kweken heeft vele voordelen. Steeds meer mensen kiezen hiervoor, omdat je dan weet waar de teelt vandaan komt. Langer genieten van eigen oogst kan door het plaatsen van een kas. De voordelen van een kas, lees je in ons blog.
Wat is het een heerlijke nazomer. Begon september een beetje waterig, nu lopen we weer in onze korte broek of jurk lekker buiten of zitten we 's avonds tot laat buiten rond het vuur. Van dat heerlijke weer willen we natuurlijk extra lang genieten, maar hoe zorg je dat je tuin ook om te genieten blijft? Met deze tips ben je al een eind op weg.
Het is september, de zomer is nu tegen zijn eind. We genieten van de tuin tijdens de dagen dat er nog lekker weer is, maar maken ons ook klaar voor de start van de herfst. De laatste jaren lijkt het wel alsof de zomer een beetje opschuift, dus we kunnen gelukkig nog wel lekker in de tuin aan de slag en deze alvast voorbereiden voor het najaar. Bijvoorbeeld door het snoeien van de beplanting. Welke planten en bomen je het beste kan snoeien in september? We zetten het op een rijtje.
Op het moment zien we alleen maar leuke, verrukkelijke berichten over verse oogst voorbij komen. Mensen die bezig zijn met oogsten, bakken, inmaken, invriezen en ga zo maar door. Wat doe je nou met je oogst, zeker als je zoveel hebt, dat je het niet in één keer op kunt eten? Dat zochten we voor je uit!
Nu de vakantie voor de eersten tegen zijn einde loopt, is het tijd om je huis weer helemaal klaar te maken voor een nieuw (school)jaar. Alles schoonmaken, misschien her en der een likje verf en vloeren en meubels weer beschermen tegen beschadigingen en vuil of wat dacht je van wat nieuwe planten in huis! Duurzaam en milieubewust aan de slag? Gebruik dan onze tips!
De zomer is in volle gang. Je moestuin groeit als kool, de planten staan in bloei. Overal waar je kijkt zie je groen. En bij groen hoort leven in de tuin. De bijen, de vlinders, de vogels… Je kunt ze allemaal een veilige plek geven, waardoor jouw tuin een plek wordt waar de dieren zich fijn in voelen.
Het is zomer! Wat een feest in de tuin. Bloemen staan in bloei, planten groeien harder dan ooit. Het is bijna niet te overzien. Ze woekeren alle kanten op, hoe houd je ze nou in bedwang? Nou dáár komen wij om de hoek kijken. We geven je 5 simpele oplossingen voor meer orde in je tuin.
Vanaf half juni tot en met augustus is het tijd om de courgette te oogsten. De courgette is één van de makkelijkste groentes om zelf te kweken en wint steeds meer aan populariteit in Nederland. En naast makkelijk, is hij ook nog eens heel gezond, de schil zit namelijk bom vol vitamines. Na het oogsten zijn er genoeg opties voor de bereiding... Een lekkere soep, ovenschotel of wat dacht je van courgetti? Mogelijkheden zat en we delen nu twee hele makkelijke opties waar je snel meer zelf aan de slag kunt.
Nu op vakantie naar het buitenland er voor heel veel mensen niet in zit, zijn we op zoek naar alternatieven in ons eigen land. Gelukkig is daar genoeg moois te vinden. Met de zomerperiode voor de deur geven wij een aantal tips van kasteeltuinen die écht een bezoekje waard zijn.
Hoe je op een milieuvriendelijke manier van je onkruid af komt. Onkruid in je tuin hoeft geen plaag te worden. Als je maar op tijd maatregelen neemt. Op een natuurlijke manier onkruid bestrijden, het kan!
Tijdens droge periodes is het heel belangrijk om water te geven aan je planten in de tuin. In ons blog vind je 5 bewater systemen die niet mogen ontbreken in je tuin.
Wie droomt er nou niet van een groen gazon. Met het juiste onderhoud is jouw grasmat er eentje waar je buren jaloers op zullen zijn.
Beginnen met composteren is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Kies het juiste systeem, passend bij je huishouden en tuin en aan de slag!
Dieren in de tuin… die zal je vanaf nu wel wat vaker tegen komen. De natuur ontwaakt en daar horen ook de vogels, vlinders, insecten en andere dieren bij! Wist je dat je heel veel invloed hebt op de natuur? Je kunt in je eigen tuin of op je eigen balkon een geschikte omgeving creëren voor de dieren. Hoe? Dat vertellen we je in ons blog!
Maart is de tijd om de rozenstruik te snoeien. Zo heb je in de zomer een mooie tuin, vol bloeiende rozen. Hoe je dit moet aanpakken, lees je in ons blog.
De zon komt tevoorschijn, het begint te kriebelen. Tijd om de tuin in te gaan! Met deze 4 tips is je tuin weer helemaal klaar voor het voorjaar.
Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.