Skip to main content
account
0 items

Op vakantie in eigen land - Kasteeltuinen

09 juni 2020

Nu op vakantie naar het buitenland er voor heel veel mensen niet in zit, zijn we op zoek naar alternatieven in ons eigen land. Gelukkig is daar genoeg moois te vinden. Met de zomerperiode voor de deur geven wij een aantal tips van kasteeltuinen die écht een bezoekje waard zijn.

Kasteel de Haar & Het dorp Haarzuilens


Kasteel de Haar - bron Facebook
Rondom Kasteel de Haar liggen het park en de tuinen. Het park is ruim 55 hectare groot. Lanen en slingerende routes doorkruisen het park en de tuinen op verschillende manieren. Het parkbos en de voormalige menagerie vormen een aantrekkelijke wandeling. Daarnaast bieden ook het doolhof, het grote hertenkamp, de romantische overdekte brug en de picknickweide bij de vijver mooie bestemmingen. Vanaf juni staat het hier vol in bloei en is het heerlijk om door te wandelen.
Een bezoekje aan het Kasteel zelf is ook zeker de moeite waarde. De rijke geschiedenis heeft zich voornamelijk afgespeeld in de 20e eeuw, waardoor je vele beroemdheden binnen kan ‘tegenkomen’. Als je dan nog niet genoeg gehad hebt, bezoek dan ook het karakteristieke Haarzuilens.  

Tuinen van Kasteel Middachten - De Steeg

Kasteel Middachten
Kasteel Middachten
Hier wil je heen… een rozentuin, kruidentuin, openluchttheater, grote grasparterres en zeldzame boomsoorten, in de Tuinen van Middachten hebben ze het allemaal. Tuinen zijn van oudsher plekken voor vermaak. Ook op Middachten kunnen in de tuin verschillende sporten worden beoefend. Er bevindt zich een grastennisbaan met een bijzonder latwerk in rococostijl eromheen. Dit latwerk wordt een treillage genoemd. Geen zin om te tennissen, dan is er op het grasveld ernaast de mogelijkheid tot een partijtje croquet! Helaas is dit jaar het kasteel zelf niet te bezoeken, maar alleen de tuinen zelf al zijn een bezoekje waard. Mocht je dan niet zijn uitgewandeld, de Veluwe ligt om de hoek… 😉


Kasteel Amerongen

Kasteel Amerongen
Tuin kasteel Amerongen - Bron: Facebook
Bij Kasteel Amerongen bevindt zich een mooie tuin… Er valt veel te vertellen over de tuin en haar historie, maar ook over de tuin vandaag de dag. De kasteeltuin is namelijk nog vol in leven: wekelijks komen de tuinvrijwilligers bijeen om de kasteeltuin te onderhouden. Bijzondere soorten peren, appels en bloemen groeien en bloeien in de tuin. Er wordt onder andere Amerongse Appelcider van de appels gemaakt en Restaurant Bentinck gebruikt dagelijks de groenten uit de moestuin. De tuin van Kasteel Amerongen is te proeven! Ook het Kasteel zelf is een aanrader. Kasteel Amerongen is nog steeds ingericht zoals de bewoners het in 1977 hebben achtergelaten. Na de dood van de graaf in 1940 is er niet veel veranderd aan de inrichting van de kamers. Het historische interieur van Kasteel Amerongen geeft dan ook een prachtig beeld van de inrichting van een adellijke familie uit het begin van de twintigste eeuw.

Kasteel Wijlre 

Tuin Kasteel Wijlre
Tuin Kasteel Wijlre - Bron: Facebook
Kasteel Wijlre is een buitenplaats voor cultuur én landschap. Op de buitenplaats komen hedendaagse kunst en architectuur samen met cultureel erfgoed en natuur en zijn vijf eeuwen met elkaar verweven; het kasteel uit de zeventiende eeuw, het Koetshuis uit de achttiende eeuw, het ontwerp van de kasteeltuinen uit de negentiende eeuw, de permanente kunstwerken in het park uit de twintigste eeuw, het kunstpaviljoen Hedge House en de hedendaagse kunsttentoonstellingen uit de eenentwintigste eeuw. Vooral als je natuur en kunst wilt combineren is Buitenplaats Wijlre echt een bezoekje waard! Bovendien ben je hier in het zuiden van Limburg, dus je waant je bijna in het buitenland.

Onze laatste tip:

Wil je nou eens langskomen in Maartensdijk en dit combineren met een mooie tuin? Ga dan eens langs bij Agnes Kruidentuin of Tuinderij Eyckenstein.


Van januari tot maart kun je voor het eerst de fruitbomen snoeien. Doe dit na de vorst en als het droog is om ziektes te voorkomen. Jonge bomen behoeven meer aandacht dan de oudere fruitbomen. Ook is het gebruik van het juiste materiaal heel belangrijk. Lees in ons blog waar je allemaal op moet letten.
Je hebt vast wel eens het woord grelinette voorbij zien komen, maar wat betekent het nou? En wat kan je ermee? Het belangrijkste is de grond beluchten. Hoe je dit doet en waarom je voor een grelinette en niet een spitvork moet kiezen om de grond te beluchten, leggen we uit in dit blog.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.