Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

September 2014: Villa Nespolo - natte zomer en haar oogst

28 augustus 2014
Annemieke van Moorst

Juli was uitzonderlijk nat en ook in augustus bleef het regelmatig regenen. De echte zomerhitte bleef uit. Voor de druiven en tomaten was dat minder maar olijven ...

September 2014: Villa Nespolo - natte zomer en haar oogst

Villa Nespolo, Pergola, Le Marche, Italië.

Natte zomer
Juli was uitzonderlijk nat en ook in augustus bleef het regelmatig regenen. De echte zomerhitte bleef uit. Voor de druiven en tomaten was dat minder maar olijven kunnen dat goed hebben. Het leek hier wel de tropen met die hoge temperaturen erbij.
De Sturt Desert Pea of blood flower bleef maar bloeien.

September is meestal wat koeler maar zonnig en aangenaam. Een favoriete maand.

Nog steeds veel oogst
Alle tomaten zijn heerlijk maar de zwarte – Black Prince, Black Krim, Black Ethiopian, Tim’s Black Ruffles, Black Cherry - zijn overheerlijk. De Flanders zwarte kerstomaat is ook nog eens zeer mooi en voelt net zo fluwelig aan als hij eruit ziet

Broccoli Calabrese en bloemkool Romanesco die ik juli had uitgeplant, staan regelmatig gebakken of gestoofd met knoflook en chili op tafel. De winterandijvie laat ik nog verder groeien.

De pompoenen butternut en kürbiss liggen na te rijpen en kunnen ieder moment worden geoogst. Daarna zijn ze nog maanden goed te houden. Genoeg pompoenen om ook als we weer ingesneeuwd raken de winter door te komen.

De pepers doen het erg goed op de dik gemulchte grond: je blijft oogsten.
De binnen overwinterde chillies – aji limo of lemon drop en numex suave red – zijn enorme planten geworden en geven volop pepers.

De druivenoogst viel erg tegen. Hagel en teveel regen hebben grijze rot veroorzaakt in de trossen. Wat er is, verwerken we samen met een grote hoeveel aangekochte druiven Dat kun je hier gelukkig gemakkelijk regelen tegen een schappelijke prijs.

Volop vijgen en kweeperen waar je al je creativiteit in kwijt kunt. Van granaatappels, volledig gerijpt aan de plant, maak je heerlijk sap.

Laos, kardamom en sereh (citroengras) staan er prachtig bij. Goed gemulcht overleven ze hier de winter.

De purperen sperziebonen ‘cherokee trail of tears’ zijn echte droogbonen. Na het doppen, maakte ik dit heerlijke recept van de zwarte bonen.

Refried beans
- Kook de bonen gaar
- Maal ze in een food processor met een beetje kookvocht
- Voeg ze dan toe aan de hete pan waarin fijngesnipperde ui, knoflook, jalapeno, gemalen komijn, cayennepeper en chilipoeder liggen te sudderen en bak alles verder door

Snoeien, maaien, planten, mulchen en zaaien
Steenfruit zoals abrikozen, pruimen e.d. mag je nu nog snoeien ofschoon direct na de oogst het beste is. Laurier- en steeneikhagen krijgen hun tweede snoei.
Paden en weides worden weer gemaaid.
Planten en zaaien doe je het beste nu, in het najaar. Takken worden versnipperd en mulch wordt aangevuld.

Bloeiende bloemen, grassen en bomen
De witte gaura lindheimeri bloeit nog steeds. Een aanrader, geschikt voor droogte en zo mooi en elegant! Overal bloeiende grassen tussen de bloemen en struiken. De kardinaalsmuts toont zijn ware pracht. Cyclaampjes bedekken de grond.

Het is hard werken op onze 1,5 ha maar tegelijk genieten we intens van al het moois en lekkers.

Meer weten? Lees Smultuin!

Uit milieuoverwegingen, praktisch oogpunt of een financieel motief, het maakt eigenlijk niet uit waarom je het doet. Composteren in eigen beheer heeft voordelen. Het is toch ook zonde om al dat keukenafval en die tuinresten eerst in de container te gooien, het af te laten voeren naar een composteerbedrijf en dan later je eigen afval terug te kopen in de vorm van compost?
Bosbessen noem ik ze, eigenlijk zijn het blauwe bessen. Ik heb vier struiken staan, waarvan er twee een naam hebben: ‘Blue crop’ en ‘Goldtraube 71’. Van juli tot november kan ik deze gezonde, smakelijke blauwe bessen oogsten.
Als je erover nadenkt om een vijver aan te leggen dan kun je dit gemakkelijk zelf doen. Zelf een vijver aanleggen begint met een goede voorbereiding . Zo moet je allereerst goed nadenken over de grootte en de vorm van je vijver. Je kunt namelijk een heleboel dingen zelf doen, maar een vijver aanleggen is niet zomaar even gedaan. Zo moet je een goed plan hebben en je hebt ook het een en ander nodig als het aankomt op vijverproducten. Hieronder lees je hoe je op de juiste manier een vijver kan aanleggen
In een duurzame tuin zijn alleen materialen gebruikt die duurzaam zijn. Dat betekent dat ze niet belastend zijn voor het milieu en een lange levensduur hebben. Er worden bewuste keuzes gemaakt, water en energie bespaard, en goed gezorgd voor grond en dieren. Een duurzame tuin is zowel op een klein balkon, als een tuin met vele hectaren grond te realiseren. In dit blog gaan we je tips geven over hoe jij je tuin het beste duurzaam kunt maken!
Zaaien, voorzaaien, verspenen, wieden, uitdunnen en oogsten. In mei is het lekker druk en met wat geluk ook erg mooi weer. Een fijne tijd om van de tuin te genieten.
De laurier is als struik te planten maar ook prachtig om er een haag van te planten. De laurier is een wintergroene struik, hierdoor prima geschikt voor een haag die u zomer en winter privacy bied. De grote glanzende bladeren vormen al snel een dichte groene haag. Wel is het een snelgroeiende struik
Snoeien en knotten is van alle tijden. Door de eeuwen heen hebben we altijd de drang gehad om bomen te vormen, in model te brengen. Door de eeuwen heen hebben we ook geleerd dat vrijwel elke boom te snoeien is. Enig voorbehoud is dat de boom van nature een herstellend vermogen heeft. Welk gereedschap bij het knotten en vormen van bomen het best te gebruiken is, hangt af van de boom.
Altijd al willen weten wat er in deze tijd van het jaar gesnoeid kan worden en met welk gereedschap dit het beste kan gebeuren? Lees dan de februari tuinblog van Claudia Reina bekend van emagazine "Smultuin". Claudia legt uit hoe fruitbomen, kleinfruit, hazelnoot, vlinderstruiken en rozen gesnoeid moeten worden.
Januari, een mooie maand om te bezinnen op het nieuwe jaar. Juist op die momenten kan de natuur ons hierbij helpen

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2018 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.