Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

September 2015: Snoeien door de eeuwen heen

01 september 2015
Emiel van den Berg | Het Groenbureau

Snoeien is van alle tijden. Het begon in eerste instantie met hagen, puur om een tuin af te bakenen. Later kwam er aandacht voor het knippen in bol, blok en piramide. Uiteindelijk ontdekte men dat vrijwel elke plant in vrijwel elke vorm te snoeien is. De mogelijkheden lijken onbegrensd. Naast een creatieve geest is goed gereedschap uiteraard onmisbaar!

September 2015: Snoeien door de eeuwen heen

Snoeien door de eeuwen heen

Snoeien is van alle tijden. Het begon in eerste instantie met hagen, puur om een tuin af te bakenen. Later kwam er aandacht voor het knippen in bol, blok en piramide. Uiteindelijk ontdekte men dat vrijwel elke plant in vrijwel elke vorm te snoeien is. De mogelijkheden lijken onbegrensd. Naast een creatieve geest is goed gereedschap uiteraard onmisbaar!

Zolang er tuinen zijn, zijn er hagen. Op de erfgrens van de eerste tuinen kwam traditioneel meteen een haag met als functie bescherming tegen insluipers en groenetend wild. Pas vanaf het moment dat we spreken over een siertuin speelt privacy een belangrijke rol. Genieten van onze tuin doen we nu eenmaal liefst zonder spiedende ogen van buren en passanten. Inmiddels zijn hagen ook tot ín de tuin doorgedrongen. Vaak puur om de vormgeving binnen die tuin te benadrukken.

Het gebruikte sortiment haagplanten was de afgelopen decennia beperkt. Zo’n dertig jaar lang draaide het vrijwel alleen om beuk, taxus en diverse haagconiferen, en bij de lage hagen om buxus. Soms deed de haagbeuk mee. Inmiddels is er meer keus en het is aan de vakbekwaam hovenier en architect om die gevarieerdheid toe te laten. Denk aan hulst, olijfwilg, Portugese laurier, de roodbladige Photinia, de winterbloeiende Viburnum tinus en de geurende Osmanthus burkwoodii. Uiteindelijk zijn verrassend veel planten tot haag te knippen.

Goed onderhoud is bij hagen essentieel. Snoeien moet minstens één, liever twee keer per jaar gebeuren. Uiteraard valt of staat het eindresultaat met het ‘timmermansoog’ van de snoeier en het gereedschap waarmee de klus wordt geklaard. Goed gereedschap is uiteraard ook hier het halve werk!

In oude Engelse kasteeltuinen hebben hagen door de eeuwen heen soms – bijvoorbeeld tijdens een periode van oorlog – met verwaarlozing te maken gehad. Bij de daarop volgende restauraties zijn die, inmiddels golvende hagen niet naar de oorspronkelijke strakke haag teruggezet maar golvend gelaten. Dat levert verrassende resultaten op.

Na de hagen op de tuingrens volgden snoeifiguren in blok-, bol - en piramidevorm . Ook hier weer gemaakt van allerlei verschillende planten. Taxus en Buxus zijn traditioneel de bekendste, maar met name door de huidige problemen bij Buxus komt er meer aandacht voor andere planten die compact te modelleren zijn. Wie durft?

Bolvormige geknipte Japanse azalea in bloei en witbontbladige wintergroene Euonymus fortunei ‘Emerald Gaiety’.

Blokken van Lonicera pileata (wintergroen) en linde (bladverliezend).

Piramiden van geelbonte hulst en een langs een frame gebonden winterjasmijn.

Wie tot slot van avontuur houdt, kiest voor fantasievormen. De bekendste tuin met in vogel-vorm geknipte Taxus is Great Dixter, eveneens in Kent. 

Tot de verbeelding sprekend zijn de snoeivormen in de tuinen van Levens Hall (in het Engelse Lake District). Ook hier weer geldt: met een creatieve inslag en professioneel snoeigereedschap is alles mogelijk. Beide voorwaarden zijn even belangrijk!

 

Wat is het een heerlijke nazomer. Begon september een beetje waterig, nu lopen we weer in onze korte broek of jurk lekker buiten of zitten we 's avonds tot laat buiten rond het vuur. Van dat heerlijke weer willen we natuurlijk extra lang genieten, maar hoe zorg je dat je tuin ook om te genieten blijft? Met deze tips ben je al een eind op weg.
Het is september, de zomer is nu tegen zijn eind. We genieten van de tuin tijdens de dagen dat er nog lekker weer is, maar maken ons ook klaar voor de start van de herfst. De laatste jaren lijkt het wel alsof de zomer een beetje opschuift, dus we kunnen gelukkig nog wel lekker in de tuin aan de slag en deze alvast voorbereiden voor het najaar. Bijvoorbeeld door het snoeien van de beplanting. Welke planten en bomen je het beste kan snoeien in september? We zetten het op een rijtje.
Op het moment zien we alleen maar leuke, verrukkelijke berichten over verse oogst voorbij komen. Mensen die bezig zijn met oogsten, bakken, inmaken, invriezen en ga zo maar door. Wat doe je nou met je oogst, zeker als je zoveel hebt, dat je het niet in één keer op kunt eten? Dat zochten we voor je uit!
Nu de vakantie voor de eersten tegen zijn einde loopt, is het tijd om je huis weer helemaal klaar te maken voor een nieuw (school)jaar. Alles schoonmaken, misschien her en der een likje verf en vloeren en meubels weer beschermen tegen beschadigingen en vuil of wat dacht je van wat nieuwe planten in huis! Duurzaam en milieubewust aan de slag? Gebruik dan onze tips!
De zomer is in volle gang. Je moestuin groeit als kool, de planten staan in bloei. Overal waar je kijkt zie je groen. En bij groen hoort leven in de tuin. De bijen, de vlinders, de vogels… Je kunt ze allemaal een veilige plek geven, waardoor jouw tuin een plek wordt waar de dieren zich fijn in voelen.
Het is zomer! Wat een feest in de tuin. Bloemen staan in bloei, planten groeien harder dan ooit. Het is bijna niet te overzien. Ze woekeren alle kanten op, hoe houd je ze nou in bedwang? Nou dáár komen wij om de hoek kijken. We geven je 5 simpele oplossingen voor meer orde in je tuin.
Vanaf half juni tot en met augustus is het tijd om de courgette te oogsten. De courgette is één van de makkelijkste groentes om zelf te kweken en wint steeds meer aan populariteit in Nederland. En naast makkelijk, is hij ook nog eens heel gezond, de schil zit namelijk bom vol vitamines. Na het oogsten zijn er genoeg opties voor de bereiding... Een lekkere soep, ovenschotel of wat dacht je van courgetti? Mogelijkheden zat en we delen nu twee hele makkelijke opties waar je snel meer zelf aan de slag kunt.
Nu op vakantie naar het buitenland er voor heel veel mensen niet in zit, zijn we op zoek naar alternatieven in ons eigen land. Gelukkig is daar genoeg moois te vinden. Met de zomerperiode voor de deur geven wij een aantal tips van kasteeltuinen die écht een bezoekje waard zijn.
Hoe je op een milieuvriendelijke manier van je onkruid af komt. Onkruid in je tuin hoeft geen plaag te worden. Als je maar op tijd maatregelen neemt. Op een natuurlijke manier onkruid bestrijden, het kan!
Tijdens droge periodes is het heel belangrijk om water te geven aan je planten in de tuin. In ons blog vind je 5 bewater systemen die niet mogen ontbreken in je tuin.
Wie droomt er nou niet van een groen gazon. Met het juiste onderhoud is jouw grasmat er eentje waar je buren jaloers op zullen zijn.
Beginnen met composteren is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Kies het juiste systeem, passend bij je huishouden en tuin en aan de slag!
Dieren in de tuin… die zal je vanaf nu wel wat vaker tegen komen. De natuur ontwaakt en daar horen ook de vogels, vlinders, insecten en andere dieren bij! Wist je dat je heel veel invloed hebt op de natuur? Je kunt in je eigen tuin of op je eigen balkon een geschikte omgeving creëren voor de dieren. Hoe? Dat vertellen we je in ons blog!
Maart is de tijd om de rozenstruik te snoeien. Zo heb je in de zomer een mooie tuin, vol bloeiende rozen. Hoe je dit moet aanpakken, lees je in ons blog.
De zon komt tevoorschijn, het begint te kriebelen. Tijd om de tuin in te gaan! Met deze 4 tips is je tuin weer helemaal klaar voor het voorjaar.
Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.