Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

September 2015: Snoeien door de eeuwen heen

01 september 2015
Emiel van den Berg | Het Groenbureau

Snoeien is van alle tijden. Het begon in eerste instantie met hagen, puur om een tuin af te bakenen. Later kwam er aandacht voor het knippen in bol, blok en piramide. Uiteindelijk ontdekte men dat vrijwel elke plant in vrijwel elke vorm te snoeien is. De mogelijkheden lijken onbegrensd. Naast een creatieve geest is goed gereedschap uiteraard onmisbaar!

September 2015: Snoeien door de eeuwen heen

Snoeien door de eeuwen heen

Snoeien is van alle tijden. Het begon in eerste instantie met hagen, puur om een tuin af te bakenen. Later kwam er aandacht voor het knippen in bol, blok en piramide. Uiteindelijk ontdekte men dat vrijwel elke plant in vrijwel elke vorm te snoeien is. De mogelijkheden lijken onbegrensd. Naast een creatieve geest is goed gereedschap uiteraard onmisbaar!

Zolang er tuinen zijn, zijn er hagen. Op de erfgrens van de eerste tuinen kwam traditioneel meteen een haag met als functie bescherming tegen insluipers en groenetend wild. Pas vanaf het moment dat we spreken over een siertuin speelt privacy een belangrijke rol. Genieten van onze tuin doen we nu eenmaal liefst zonder spiedende ogen van buren en passanten. Inmiddels zijn hagen ook tot ín de tuin doorgedrongen. Vaak puur om de vormgeving binnen die tuin te benadrukken.

Het gebruikte sortiment haagplanten was de afgelopen decennia beperkt. Zo’n dertig jaar lang draaide het vrijwel alleen om beuk, taxus en diverse haagconiferen, en bij de lage hagen om buxus. Soms deed de haagbeuk mee. Inmiddels is er meer keus en het is aan de vakbekwaam hovenier en architect om die gevarieerdheid toe te laten. Denk aan hulst, olijfwilg, Portugese laurier, de roodbladige Photinia, de winterbloeiende Viburnum tinus en de geurende Osmanthus burkwoodii. Uiteindelijk zijn verrassend veel planten tot haag te knippen.

Goed onderhoud is bij hagen essentieel. Snoeien moet minstens één, liever twee keer per jaar gebeuren. Uiteraard valt of staat het eindresultaat met het ‘timmermansoog’ van de snoeier en het gereedschap waarmee de klus wordt geklaard. Goed gereedschap is uiteraard ook hier het halve werk!

In oude Engelse kasteeltuinen hebben hagen door de eeuwen heen soms – bijvoorbeeld tijdens een periode van oorlog – met verwaarlozing te maken gehad. Bij de daarop volgende restauraties zijn die, inmiddels golvende hagen niet naar de oorspronkelijke strakke haag teruggezet maar golvend gelaten. Dat levert verrassende resultaten op.

Na de hagen op de tuingrens volgden snoeifiguren in blok-, bol - en piramidevorm . Ook hier weer gemaakt van allerlei verschillende planten. Taxus en Buxus zijn traditioneel de bekendste, maar met name door de huidige problemen bij Buxus komt er meer aandacht voor andere planten die compact te modelleren zijn. Wie durft?

Bolvormige geknipte Japanse azalea in bloei en witbontbladige wintergroene Euonymus fortunei ‘Emerald Gaiety’.

Blokken van Lonicera pileata (wintergroen) en linde (bladverliezend).

Piramiden van geelbonte hulst en een langs een frame gebonden winterjasmijn.

Wie tot slot van avontuur houdt, kiest voor fantasievormen. De bekendste tuin met in vogel-vorm geknipte Taxus is Great Dixter, eveneens in Kent. 

Tot de verbeelding sprekend zijn de snoeivormen in de tuinen van Levens Hall (in het Engelse Lake District). Ook hier weer geldt: met een creatieve inslag en professioneel snoeigereedschap is alles mogelijk. Beide voorwaarden zijn even belangrijk!

 

Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.
Om planten tegen vorst, wind en regen te beschermen kun je ze inpakken. De meeste planten kun je beschermen met een constructie van stokken en jute, met daartussen wat stro en droog blad. Sommige planten moet je bij -5 °C inpakken
Het najaar is dé tijd om aan de slag te gaan als je in het voorjaar wil genieten van een kleurrijke tuin. In oktober en november zijn de beste maanden om lentebloeiende bloembollen te planten. Het is een klein klusje en vanaf januari kun je al genieten van de eerste bloeiers.
Het is belangrijk om de dakgoten regelmatig schoon te maken, want als de goten niet doorstromen kunnen deze overstromen of zelfs voor lekkage zorgen. Het is belangrijk om minimaal 1 keer per jaar de dakgoten schoon te maken. Afhankelijk van de omgeving waar je woont, veel bomen of open vlakte. Wanneer de herfst zijn intrede doet is het verstandig om van te voren de dakgoot te inspecteren en schoon te maken.
Vanaf juli tot eind september en wellicht begin oktober als het weer zacht blijft kan je gaan oogsten of plukken oftewel het plukseizoen is begonnen. Bloemen, appels, pruimen, peren, aardbeien, …..
Heb je last van een verwoeste tuin na harde windvlagen of regenbuien? Een plantensteun kan de oplossing zijn tegen de vernieling van de planten in de tuin. Help de planten met wat stevigheid. Op deze manier ben je de storm voor en zorg je ervoor dat de tuin vol staat met sterke vaste planten. De plantensteunen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten om de planten een steun te geven die de plant nodig heeft.
Zomer 2018: regentonnen bleven leeg en op veel plaatsen was er een sproeiverbod. Bloeiende borders hebben het vorige jaar zwaar gehad en op veel plaatsen lagen de planten er slap en verwelkt bij. Liefhebbers van bloeiende planten kijken met lede ogen naar de droge lente van dit jaar. Krijgen we weer een zomer met extreem warme temperaturen? Hoe zorgen we voor mooie borders bij dit soort warme, droge zomers?
Iedere tuinliefhebber krijgt er mee te maken; het bewateren van de tuin. Met een mooie gieter langs de potten en perken lopen, is natuurlijk heel idyllisch maar bij een grotere tuin is dat een tijdrovende klus. Gelukkig zijn er een heleboel soorten sproeihulpen in omloop. Voor iedere tuineigenaar wat wils.
Wil jij je komende zomer niet ergeren aan mossig gazon, met hier en daar een kale plek en paardenbloemen? Natuurlijk vraagt dit een beetje aandacht en tijdsinvestering, maar de weg naar een mooi groen gazon is niet lang en ingewikkeld. Begin vandaag met onderstaande tips en je buren zeggen deze zomer; het gras bij de buren is groener!
Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!
Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.