Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

September 2015: Snoeien door de eeuwen heen

01 september 2015
Emiel van den Berg | Het Groenbureau

Snoeien is van alle tijden. Het begon in eerste instantie met hagen, puur om een tuin af te bakenen. Later kwam er aandacht voor het knippen in bol, blok en piramide. Uiteindelijk ontdekte men dat vrijwel elke plant in vrijwel elke vorm te snoeien is. De mogelijkheden lijken onbegrensd. Naast een creatieve geest is goed gereedschap uiteraard onmisbaar!

September 2015: Snoeien door de eeuwen heen

Snoeien door de eeuwen heen

Snoeien is van alle tijden. Het begon in eerste instantie met hagen, puur om een tuin af te bakenen. Later kwam er aandacht voor het knippen in bol, blok en piramide. Uiteindelijk ontdekte men dat vrijwel elke plant in vrijwel elke vorm te snoeien is. De mogelijkheden lijken onbegrensd. Naast een creatieve geest is goed gereedschap uiteraard onmisbaar!

Zolang er tuinen zijn, zijn er hagen. Op de erfgrens van de eerste tuinen kwam traditioneel meteen een haag met als functie bescherming tegen insluipers en groenetend wild. Pas vanaf het moment dat we spreken over een siertuin speelt privacy een belangrijke rol. Genieten van onze tuin doen we nu eenmaal liefst zonder spiedende ogen van buren en passanten. Inmiddels zijn hagen ook tot ín de tuin doorgedrongen. Vaak puur om de vormgeving binnen die tuin te benadrukken.

Het gebruikte sortiment haagplanten was de afgelopen decennia beperkt. Zo’n dertig jaar lang draaide het vrijwel alleen om beuk, taxus en diverse haagconiferen, en bij de lage hagen om buxus. Soms deed de haagbeuk mee. Inmiddels is er meer keus en het is aan de vakbekwaam hovenier en architect om die gevarieerdheid toe te laten. Denk aan hulst, olijfwilg, Portugese laurier, de roodbladige Photinia, de winterbloeiende Viburnum tinus en de geurende Osmanthus burkwoodii. Uiteindelijk zijn verrassend veel planten tot haag te knippen.

Goed onderhoud is bij hagen essentieel. Snoeien moet minstens één, liever twee keer per jaar gebeuren. Uiteraard valt of staat het eindresultaat met het ‘timmermansoog’ van de snoeier en het gereedschap waarmee de klus wordt geklaard. Goed gereedschap is uiteraard ook hier het halve werk!

In oude Engelse kasteeltuinen hebben hagen door de eeuwen heen soms – bijvoorbeeld tijdens een periode van oorlog – met verwaarlozing te maken gehad. Bij de daarop volgende restauraties zijn die, inmiddels golvende hagen niet naar de oorspronkelijke strakke haag teruggezet maar golvend gelaten. Dat levert verrassende resultaten op.

Na de hagen op de tuingrens volgden snoeifiguren in blok-, bol - en piramidevorm . Ook hier weer gemaakt van allerlei verschillende planten. Taxus en Buxus zijn traditioneel de bekendste, maar met name door de huidige problemen bij Buxus komt er meer aandacht voor andere planten die compact te modelleren zijn. Wie durft?

Bolvormige geknipte Japanse azalea in bloei en witbontbladige wintergroene Euonymus fortunei ‘Emerald Gaiety’.

Blokken van Lonicera pileata (wintergroen) en linde (bladverliezend).

Piramiden van geelbonte hulst en een langs een frame gebonden winterjasmijn.

Wie tot slot van avontuur houdt, kiest voor fantasievormen. De bekendste tuin met in vogel-vorm geknipte Taxus is Great Dixter, eveneens in Kent. 

Tot de verbeelding sprekend zijn de snoeivormen in de tuinen van Levens Hall (in het Engelse Lake District). Ook hier weer geldt: met een creatieve inslag en professioneel snoeigereedschap is alles mogelijk. Beide voorwaarden zijn even belangrijk!

 

MGO is nog een écht Nederlands familiebedrijf! Wat in 1989 begon als outdoor-kleding avontuur, is uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende bedrijven op het gebied van casual outdoor kleding voor een brede doelgroep.
Hou jij ook zo van tuinieren? Ben jij ook het liefst de hele dag in de tuin bezig? Het is november en het begint langzaam weer kouder te worden in Nederland. Het aantal lichturen wordt minder en voor je het weet ligt er dik pak sneeuw in de tuin. Ondanks dat het kouder wordt hebben we een prachtige zomer gehad dit jaar met veel zonuren. Doordat het zo’n mooie zomer geweest is in ons land hebben we veel kunnen doen in de tuin. Tuinplanten kopen en planten, bomen snoeien, grasmaaien en nog veel meer. Maar hoe weet je nou wanneer je een boom kan snoeien of wanneer je kan grasmaaien of welke planten winterbestendig zijn?
Leonard Cohen zong vroeger over november: New York is cold but I like where I’m living… Inderdaad een maand waarin het koud kan zijn, maar ook even goed nog zeer aangenaam. Oké, de jas of vest kan er bij aan, maar op een droge dag valt er nog prima te klussen in en om het huis. De maand november is bij uitstek ieder jaar net als februari trouwens perfect om een aantal zaken in orde te maken.
Uit milieuoverwegingen, praktisch oogpunt of een financieel motief, het maakt eigenlijk niet uit waarom je het doet. Composteren in eigen beheer heeft voordelen. Het is toch ook zonde om al dat keukenafval en die tuinresten eerst in de container te gooien, het af te laten voeren naar een composteerbedrijf en dan later je eigen afval terug te kopen in de vorm van compost?
Bosbessen noem ik ze, eigenlijk zijn het blauwe bessen. Ik heb vier struiken staan, waarvan er twee een naam hebben: ‘Blue crop’ en ‘Goldtraube 71’. Van juli tot november kan ik deze gezonde, smakelijke blauwe bessen oogsten.
Als je erover nadenkt om een vijver aan te leggen dan kun je dit gemakkelijk zelf doen. Zelf een vijver aanleggen begint met een goede voorbereiding . Zo moet je allereerst goed nadenken over de grootte en de vorm van je vijver. Je kunt namelijk een heleboel dingen zelf doen, maar een vijver aanleggen is niet zomaar even gedaan. Zo moet je een goed plan hebben en je hebt ook het een en ander nodig als het aankomt op vijverproducten. Hieronder lees je hoe je op de juiste manier een vijver kan aanleggen
In een duurzame tuin zijn alleen materialen gebruikt die duurzaam zijn. Dat betekent dat ze niet belastend zijn voor het milieu en een lange levensduur hebben. Er worden bewuste keuzes gemaakt, water en energie bespaard, en goed gezorgd voor grond en dieren. Een duurzame tuin is zowel op een klein balkon, als een tuin met vele hectaren grond te realiseren. In dit blog gaan we je tips geven over hoe jij je tuin het beste duurzaam kunt maken!
Zaaien, voorzaaien, verspenen, wieden, uitdunnen en oogsten. In mei is het lekker druk en met wat geluk ook erg mooi weer. Een fijne tijd om van de tuin te genieten.
De laurier is als struik te planten maar ook prachtig om er een haag van te planten. De laurier is een wintergroene struik, hierdoor prima geschikt voor een haag die u zomer en winter privacy bied. De grote glanzende bladeren vormen al snel een dichte groene haag. Wel is het een snelgroeiende struik
Snoeien en knotten is van alle tijden. Door de eeuwen heen hebben we altijd de drang gehad om bomen te vormen, in model te brengen. Door de eeuwen heen hebben we ook geleerd dat vrijwel elke boom te snoeien is. Enig voorbehoud is dat de boom van nature een herstellend vermogen heeft. Welk gereedschap bij het knotten en vormen van bomen het best te gebruiken is, hangt af van de boom.
Altijd al willen weten wat er in deze tijd van het jaar gesnoeid kan worden en met welk gereedschap dit het beste kan gebeuren? Lees dan de februari tuinblog van Claudia Reina bekend van emagazine "Smultuin". Claudia legt uit hoe fruitbomen, kleinfruit, hazelnoot, vlinderstruiken en rozen gesnoeid moeten worden.
Januari, een mooie maand om te bezinnen op het nieuwe jaar. Juist op die momenten kan de natuur ons hierbij helpen

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2018 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.