Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

September 2016: Vlechtwerk van wilgentenen op het balkon, terras of in de tuin

22 augustus 2016
Deborah Megens

Een geweldige eigenschap van de wilg en meteen ook een favoriete hobby van mij, is dat je met wilgentenen kan vlechten. De prachtigste manden kunnen van dit materiaal gemaakt worden, maar ook op het balkon, terras of in de tuin zijn er allerlei praktische en mooie toepassingen mogelijk met wilg.

September 2016: Vlechtwerk van wilgentenen op het balkon, terras of in de tuin

In de tuin

Wilgenhout is zo veelzijdig in gebruik. Robuuste of elegante afscheidingen kun je (laten) maken. Tunen noemt men dat.  Daarnaast zijn de van wilg gevlochten randen langs borders, moes- en kruidentuinbedden zeer decoratief.

Wilg is ook heel geschikt om piramideachtige vormen van te maken, zodat je daar vervolgens vrolijk bloeiende klimplanten tegenaan kan laten groeien.

Zelf gebruik ik regelmatig gesnoeid hout van knotwilgen om planten, bloemen en kruiden mee te stutten en vlecht er hekwerken van om klimmende doppers, pronk- en sperziebonen, peulen en kapucijners mee te ondersteunen.

Voor wie dat allemaal teveel gedoe is, zijn er natuurlijk ook kant en klaar plantensteunen te verkrijgen.

Van levende wilgentenen is het zelfs mogelijk om hekken, hutten, tunnels en nog veel meer bijzondere constructies te maken. Een gesnoeide wilgentak gaat namelijk nadat hij in de grond is gestoken gewoon weer groeien. Natuurlijk alleen met de nodige verzorging.

Op het terras en balkon

Op het terras en balkon zijn kant en klare opvouwbare bakken van gevlochten wilgentenen heel handig. Ze hebben een mooie natuurlijke uitstraling. Je hoeft alleen maar de bijgeleverde tas te vullen met compost, kokos- of potgrond. Vervolgens kun je lekker aan de gang gaan met het zaaien en/of planten van groenten, bloemen en kruiden.

Manden van wilgentenen 

Het vlechten van manden voor zowel het gebruik in de tuin als binnenshuis, is ooit uit puur praktische overwegingen ontstaan maar tegenwoordig weer helemaal in. Denk dan aan gevlochten mooie bloemen- en kruidenplukmanden in ronde-, ovale en vierkante vormen. Kersenplukmandjes, walnootmanden, boodschappenmanden, haardhoutmanden. Kortom, teveel om op te noemen.

De gebruikte wilgentenen worden op een speciale manier gekweekt en geprepareerd voordat je ermee aan de gang kan gaan.

Cursus

Vlechten met wilgentenen is erg leuk om te doen maar niet zo simpel. Ik raad je dan ook aan om eerst eens een cursus te volgen.

Op de site van de Vereniging van Vlechters www.vlechters.nl kun je veel informatie vinden. Ook een kaart van Nederland met daarop de vlechters. Wel zo makkelijk want dan kun je al snel zien wie er in de buurt actief is.

Deborah Megens

Deborah Megens is de auteur van KRUIDEN kweken & koken// binnen & buiten. Ze is kok en tevens herborist

Uit milieuoverwegingen, praktisch oogpunt of een financieel motief, het maakt eigenlijk niet uit waarom je het doet. Composteren in eigen beheer heeft voordelen. Het is toch ook zonde om al dat keukenafval en die tuinresten eerst in de container te gooien, het af te laten voeren naar een composteerbedrijf en dan later je eigen afval terug te kopen in de vorm van compost?
Bosbessen noem ik ze, eigenlijk zijn het blauwe bessen. Ik heb vier struiken staan, waarvan er twee een naam hebben: ‘Blue crop’ en ‘Goldtraube 71’. Van juli tot november kan ik deze gezonde, smakelijke blauwe bessen oogsten.
Als je erover nadenkt om een vijver aan te leggen dan kun je dit gemakkelijk zelf doen. Zelf een vijver aanleggen begint met een goede voorbereiding . Zo moet je allereerst goed nadenken over de grootte en de vorm van je vijver. Je kunt namelijk een heleboel dingen zelf doen, maar een vijver aanleggen is niet zomaar even gedaan. Zo moet je een goed plan hebben en je hebt ook het een en ander nodig als het aankomt op vijverproducten. Hieronder lees je hoe je op de juiste manier een vijver kan aanleggen
In een duurzame tuin zijn alleen materialen gebruikt die duurzaam zijn. Dat betekent dat ze niet belastend zijn voor het milieu en een lange levensduur hebben. Er worden bewuste keuzes gemaakt, water en energie bespaard, en goed gezorgd voor grond en dieren. Een duurzame tuin is zowel op een klein balkon, als een tuin met vele hectaren grond te realiseren. In dit blog gaan we je tips geven over hoe jij je tuin het beste duurzaam kunt maken!
Zaaien, voorzaaien, verspenen, wieden, uitdunnen en oogsten. In mei is het lekker druk en met wat geluk ook erg mooi weer. Een fijne tijd om van de tuin te genieten.
De laurier is als struik te planten maar ook prachtig om er een haag van te planten. De laurier is een wintergroene struik, hierdoor prima geschikt voor een haag die u zomer en winter privacy bied. De grote glanzende bladeren vormen al snel een dichte groene haag. Wel is het een snelgroeiende struik
Snoeien en knotten is van alle tijden. Door de eeuwen heen hebben we altijd de drang gehad om bomen te vormen, in model te brengen. Door de eeuwen heen hebben we ook geleerd dat vrijwel elke boom te snoeien is. Enig voorbehoud is dat de boom van nature een herstellend vermogen heeft. Welk gereedschap bij het knotten en vormen van bomen het best te gebruiken is, hangt af van de boom.
Altijd al willen weten wat er in deze tijd van het jaar gesnoeid kan worden en met welk gereedschap dit het beste kan gebeuren? Lees dan de februari tuinblog van Claudia Reina bekend van emagazine "Smultuin". Claudia legt uit hoe fruitbomen, kleinfruit, hazelnoot, vlinderstruiken en rozen gesnoeid moeten worden.
Januari, een mooie maand om te bezinnen op het nieuwe jaar. Juist op die momenten kan de natuur ons hierbij helpen

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2018 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.