Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

September 2016: Vlechtwerk van wilgentenen op het balkon, terras of in de tuin

22 augustus 2016
Deborah Megens

Een geweldige eigenschap van de wilg en meteen ook een favoriete hobby van mij, is dat je met wilgentenen kan vlechten. De prachtigste manden kunnen van dit materiaal gemaakt worden, maar ook op het balkon, terras of in de tuin zijn er allerlei praktische en mooie toepassingen mogelijk met wilg.

September 2016: Vlechtwerk van wilgentenen op het balkon, terras of in de tuin

In de tuin

Wilgenhout is zo veelzijdig in gebruik. Robuuste of elegante afscheidingen kun je (laten) maken. Tunen noemt men dat.  Daarnaast zijn de van wilg gevlochten randen langs borders, moes- en kruidentuinbedden zeer decoratief.

Wilg is ook heel geschikt om piramideachtige vormen van te maken, zodat je daar vervolgens vrolijk bloeiende klimplanten tegenaan kan laten groeien.

Zelf gebruik ik regelmatig gesnoeid hout van knotwilgen om planten, bloemen en kruiden mee te stutten en vlecht er hekwerken van om klimmende doppers, pronk- en sperziebonen, peulen en kapucijners mee te ondersteunen.

Voor wie dat allemaal teveel gedoe is, zijn er natuurlijk ook kant en klaar plantensteunen te verkrijgen.

Van levende wilgentenen is het zelfs mogelijk om hekken, hutten, tunnels en nog veel meer bijzondere constructies te maken. Een gesnoeide wilgentak gaat namelijk nadat hij in de grond is gestoken gewoon weer groeien. Natuurlijk alleen met de nodige verzorging.

Op het terras en balkon

Op het terras en balkon zijn kant en klare opvouwbare bakken van gevlochten wilgentenen heel handig. Ze hebben een mooie natuurlijke uitstraling. Je hoeft alleen maar de bijgeleverde tas te vullen met compost, kokos- of potgrond. Vervolgens kun je lekker aan de gang gaan met het zaaien en/of planten van groenten, bloemen en kruiden.

Manden van wilgentenen 

Het vlechten van manden voor zowel het gebruik in de tuin als binnenshuis, is ooit uit puur praktische overwegingen ontstaan maar tegenwoordig weer helemaal in. Denk dan aan gevlochten mooie bloemen- en kruidenplukmanden in ronde-, ovale en vierkante vormen. Kersenplukmandjes, walnootmanden, boodschappenmanden, haardhoutmanden. Kortom, teveel om op te noemen.

De gebruikte wilgentenen worden op een speciale manier gekweekt en geprepareerd voordat je ermee aan de gang kan gaan.

Cursus

Vlechten met wilgentenen is erg leuk om te doen maar niet zo simpel. Ik raad je dan ook aan om eerst eens een cursus te volgen.

Op de site van de Vereniging van Vlechters www.vlechters.nl kun je veel informatie vinden. Ook een kaart van Nederland met daarop de vlechters. Wel zo makkelijk want dan kun je al snel zien wie er in de buurt actief is.

Deborah Megens

Deborah Megens is de auteur van KRUIDEN kweken & koken// binnen & buiten. Ze is kok en tevens herborist

Wil jij je komende zomer niet ergeren aan mossig gazon, met hier en daar een kale plek en paardenbloemen? Natuurlijk vraagt dit een beetje aandacht en tijdsinvestering, maar de weg naar een mooi groen gazon is niet lang en ingewikkeld. Begin vandaag met onderstaande tips en je buren zeggen deze zomer; het gras bij de buren is groener!
Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!
Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2019 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.