Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

September 2017: Nog genieten van de kruiden

01 september 2017
Marga Boutkan

Het was een verrassende zomer met eerst een warme en droge periode en daarna veel regen en toch goede temperaturen. De kruiden in mijn eigen kruidentuin en die van Het Witte Kasteel in Loon op Zand tierden er echter welig op. Nadeel is wel, dat dan het onkruid (planten, die op de verkeerde plaats staan) ook heel hard groeit. Goed gereedschap en het wekelijks bijhouden ervan doen echter wonderen. De kruidentuin is zelfs in de nazomer nog steeds een plaatje met paarsbloeiende dropmunt, geurende zilverkaars, vrolijk gekleurde goudsbloemen, smeerwortel en de smaakvolle Oost-Indische kers.

September 2017: Nog genieten van de kruiden

Het is de tijd van het verwerken van de oogst, die ik eerder gedroogd heb, zoals de guldenroede. Dit kruid wordt in Amerika gebruikt bij slangenbeten. Gelukkig hebben we daar in Nederland geen last vast. Liever gebruiken we de Solidago virgaurea, haar Latijnse naam, bij nier- en blaasklachten. Dit kruid gaat dus in stukjes in een goed afsluitende pot om er thee van te kunnen zetten (twee theelepels per kopje, meerdere malen per dag). Voor wie de smaak hiervan niet lekker vindt, kan er gedroogde munt of anijs aan toegevoegd worden.

Een andere smaakmaker is de kamille ofwel Matricaria recutita. Dit kruid heeft nog zo veel meer bijzondere kwaliteiten. Zo heeft het een gunstige werking op de huid en de slijmvliezen en het overgangsgebied hiervan. Bij kinderen wordt het daarom ingezet als hun tandjes doorkomen, door  de thee te deppen op het gevoelige tandvlees. Kamille heeft daarnaast een licht kalmerende werking. Het deel van deze, enigszins naar appel geurende, plant dat wordt gebruikt is de bloem. Met de hand haal ik de gedroogde bloempjes dan ook voorzichtig van hun steeltjes af om ook hiervan gebruik te kunnen maken in de komende maanden, wanneer nodig of gewoon om te genieten van de lekkere smaak van deze kruidenthee.

Naast het verwerken van de oogst is er nog veel meer te doen, want het Herboristengilde is jarig! Onze vereniging, waar 125 opgeleide herboristen en tevens Kruidenvrienden bij zijn aangesloten, viert namelijk op 23 september a.s. haar 10-jarige bestaan met Go Herbal, dé kruidenbeleving! De ochtend gaat van start met een symposium met internationale kruidendeskundigen, die de veelzijdigheid van kruiden laten zien zowel op wetenschappelijk gebied als in de praktische toepassing ervan. ’s Middags vinden er diverse kruidendemonstraties, boekpresentaties, workshops en een herboristenmarkt plaats. Locatie is de Botanische Tuin in Delft, die dit jaar zelf haar 100-jarige bestaan viert. Deze groene parel in hartje Delft vormt de perfecte achtergrond voor Go Herbal. Bent u zelf ook een kruidenliefhebber, dan mag u deze inspirerende dag niet missen. Natuurlijk zal uw favoriete webwinkel De Wiltfang hier tevens een bijdrage aan leveren. Klik voor meer informatie en het volledige programma of bezoek www.herboristengilde.nl , waar u zich kunt aanmelden.

Ook na Go Herbal is het nog niet gedaan met het kruidenseizoen, want dat is het voordeel van kruiden. Ten opzichte van de moestuin komen veel kruiden wat later op gang, maar dat betekent tevens dat het seizoen bij een goede nazomer en herfst nog wat langer doorloopt. Gelukkig maar, want het blijft een voorrecht om met deze prachtige planten bezig te zijn en om al weer plannen te maken voor komend jaar. Voor de kasteeltuin betekent dit dat er een bierkruidenborder gaat komen, als verwijzing naar de bierbrouwerij, die hier tot in de Tweede Wereldoorlog was gevestigd. Het kruidenmengsel dat werd gebruikt om bier te brouwen werd gruit of gruut genoemd en bevatte o.a. moerasrozemarijn, salie, duizendblad en laurierbessen. Daarnaast werden er zaden of gedroogd fruit aan toegevoegd. De gruit vormt dan ook de inspiratie voor deze border, waarmee weer een heel andere dimensie aan de kruidentuin wordt toegevoegd. Tot slot komt er nog een perk, met aandacht voor invloedrijke bezoekers uit de geschiedenis van Het Witte Kasteel als Karel V, Frederik Hendrik, Christiaan Huygens, Zonnekoning Lodewijk XIV en Napoleon. Het accent komt hier te liggen op de kruiden, die in deze periodes werden gebruikt en die ingezet hadden kunnen worden bij klachten, waar deze beroemde heren last van hadden. Mijn eigen kruidentuin zal het komende jaar worden uitgebreid met planten, die al langer op mijn kruiden bucket list staat. Denk hierbij aan de vele lavendelvariëteiten die er zijn, nog meer geur- en vlinderplanten en in het algemeen een aanvulling op het medicinale kruidenassortiment.  

U ziet het, een herborist hoeft zich nooit te vervelen, want wat zou het leven saai zijn zonder kruiden of het bezig zijn in de tuin. Ik wens u nog een mooie nazomer toe!

Marga Boutkan is herborist, natuurcoach en eigenaresse van Gifts of Nature (www.giftsofnature.nl). Daarnaast is ze voorzitter van het Herboristengilde, schrijft ze kruidenartikelen voor o.a. De Herborist en is ze de coördinator van de kruidentuin van Het Witte Kasteel in Loon op Zand.

Tekst en foto’s: Marga Boutkan, Gifts of Nature

Foto Botanische Tuin Delft is eigendom van de Botanische Tuin Delft en met goedkeuring verstrekt aan het Herboristengilde te gebruiken in de promotie van Go Herbal, dé kruidenbeleving!

Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.
Om planten tegen vorst, wind en regen te beschermen kun je ze inpakken. De meeste planten kun je beschermen met een constructie van stokken en jute, met daartussen wat stro en droog blad. Sommige planten moet je bij -5 °C inpakken
Het najaar is dé tijd om aan de slag te gaan als je in het voorjaar wil genieten van een kleurrijke tuin. In oktober en november zijn de beste maanden om lentebloeiende bloembollen te planten. Het is een klein klusje en vanaf januari kun je al genieten van de eerste bloeiers.
Het is belangrijk om de dakgoten regelmatig schoon te maken, want als de goten niet doorstromen kunnen deze overstromen of zelfs voor lekkage zorgen. Het is belangrijk om minimaal 1 keer per jaar de dakgoten schoon te maken. Afhankelijk van de omgeving waar je woont, veel bomen of open vlakte. Wanneer de herfst zijn intrede doet is het verstandig om van te voren de dakgoot te inspecteren en schoon te maken.
Vanaf juli tot eind september en wellicht begin oktober als het weer zacht blijft kan je gaan oogsten of plukken oftewel het plukseizoen is begonnen. Bloemen, appels, pruimen, peren, aardbeien, …..
Heb je last van een verwoeste tuin na harde windvlagen of regenbuien? Een plantensteun kan de oplossing zijn tegen de vernieling van de planten in de tuin. Help de planten met wat stevigheid. Op deze manier ben je de storm voor en zorg je ervoor dat de tuin vol staat met sterke vaste planten. De plantensteunen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten om de planten een steun te geven die de plant nodig heeft.
Zomer 2018: regentonnen bleven leeg en op veel plaatsen was er een sproeiverbod. Bloeiende borders hebben het vorige jaar zwaar gehad en op veel plaatsen lagen de planten er slap en verwelkt bij. Liefhebbers van bloeiende planten kijken met lede ogen naar de droge lente van dit jaar. Krijgen we weer een zomer met extreem warme temperaturen? Hoe zorgen we voor mooie borders bij dit soort warme, droge zomers?
Iedere tuinliefhebber krijgt er mee te maken; het bewateren van de tuin. Met een mooie gieter langs de potten en perken lopen, is natuurlijk heel idyllisch maar bij een grotere tuin is dat een tijdrovende klus. Gelukkig zijn er een heleboel soorten sproeihulpen in omloop. Voor iedere tuineigenaar wat wils.
Wil jij je komende zomer niet ergeren aan mossig gazon, met hier en daar een kale plek en paardenbloemen? Natuurlijk vraagt dit een beetje aandacht en tijdsinvestering, maar de weg naar een mooi groen gazon is niet lang en ingewikkeld. Begin vandaag met onderstaande tips en je buren zeggen deze zomer; het gras bij de buren is groener!
Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!
Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.