Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

September 2017: Nog genieten van de kruiden

01 september 2017
Marga Boutkan

Het was een verrassende zomer met eerst een warme en droge periode en daarna veel regen en toch goede temperaturen. De kruiden in mijn eigen kruidentuin en die van Het Witte Kasteel in Loon op Zand tierden er echter welig op. Nadeel is wel, dat dan het onkruid (planten, die op de verkeerde plaats staan) ook heel hard groeit. Goed gereedschap en het wekelijks bijhouden ervan doen echter wonderen. De kruidentuin is zelfs in de nazomer nog steeds een plaatje met paarsbloeiende dropmunt, geurende zilverkaars, vrolijk gekleurde goudsbloemen, smeerwortel en de smaakvolle Oost-Indische kers.

September 2017: Nog genieten van de kruiden

Het is de tijd van het verwerken van de oogst, die ik eerder gedroogd heb, zoals de guldenroede. Dit kruid wordt in Amerika gebruikt bij slangenbeten. Gelukkig hebben we daar in Nederland geen last vast. Liever gebruiken we de Solidago virgaurea, haar Latijnse naam, bij nier- en blaasklachten. Dit kruid gaat dus in stukjes in een goed afsluitende pot om er thee van te kunnen zetten (twee theelepels per kopje, meerdere malen per dag). Voor wie de smaak hiervan niet lekker vindt, kan er gedroogde munt of anijs aan toegevoegd worden.

Een andere smaakmaker is de kamille ofwel Matricaria recutita. Dit kruid heeft nog zo veel meer bijzondere kwaliteiten. Zo heeft het een gunstige werking op de huid en de slijmvliezen en het overgangsgebied hiervan. Bij kinderen wordt het daarom ingezet als hun tandjes doorkomen, door  de thee te deppen op het gevoelige tandvlees. Kamille heeft daarnaast een licht kalmerende werking. Het deel van deze, enigszins naar appel geurende, plant dat wordt gebruikt is de bloem. Met de hand haal ik de gedroogde bloempjes dan ook voorzichtig van hun steeltjes af om ook hiervan gebruik te kunnen maken in de komende maanden, wanneer nodig of gewoon om te genieten van de lekkere smaak van deze kruidenthee.

Naast het verwerken van de oogst is er nog veel meer te doen, want het Herboristengilde is jarig! Onze vereniging, waar 125 opgeleide herboristen en tevens Kruidenvrienden bij zijn aangesloten, viert namelijk op 23 september a.s. haar 10-jarige bestaan met Go Herbal, dé kruidenbeleving! De ochtend gaat van start met een symposium met internationale kruidendeskundigen, die de veelzijdigheid van kruiden laten zien zowel op wetenschappelijk gebied als in de praktische toepassing ervan. ’s Middags vinden er diverse kruidendemonstraties, boekpresentaties, workshops en een herboristenmarkt plaats. Locatie is de Botanische Tuin in Delft, die dit jaar zelf haar 100-jarige bestaan viert. Deze groene parel in hartje Delft vormt de perfecte achtergrond voor Go Herbal. Bent u zelf ook een kruidenliefhebber, dan mag u deze inspirerende dag niet missen. Natuurlijk zal uw favoriete webwinkel De Wiltfang hier tevens een bijdrage aan leveren. Klik voor meer informatie en het volledige programma of bezoek www.herboristengilde.nl , waar u zich kunt aanmelden.

Ook na Go Herbal is het nog niet gedaan met het kruidenseizoen, want dat is het voordeel van kruiden. Ten opzichte van de moestuin komen veel kruiden wat later op gang, maar dat betekent tevens dat het seizoen bij een goede nazomer en herfst nog wat langer doorloopt. Gelukkig maar, want het blijft een voorrecht om met deze prachtige planten bezig te zijn en om al weer plannen te maken voor komend jaar. Voor de kasteeltuin betekent dit dat er een bierkruidenborder gaat komen, als verwijzing naar de bierbrouwerij, die hier tot in de Tweede Wereldoorlog was gevestigd. Het kruidenmengsel dat werd gebruikt om bier te brouwen werd gruit of gruut genoemd en bevatte o.a. moerasrozemarijn, salie, duizendblad en laurierbessen. Daarnaast werden er zaden of gedroogd fruit aan toegevoegd. De gruit vormt dan ook de inspiratie voor deze border, waarmee weer een heel andere dimensie aan de kruidentuin wordt toegevoegd. Tot slot komt er nog een perk, met aandacht voor invloedrijke bezoekers uit de geschiedenis van Het Witte Kasteel als Karel V, Frederik Hendrik, Christiaan Huygens, Zonnekoning Lodewijk XIV en Napoleon. Het accent komt hier te liggen op de kruiden, die in deze periodes werden gebruikt en die ingezet hadden kunnen worden bij klachten, waar deze beroemde heren last van hadden. Mijn eigen kruidentuin zal het komende jaar worden uitgebreid met planten, die al langer op mijn kruiden bucket list staat. Denk hierbij aan de vele lavendelvariëteiten die er zijn, nog meer geur- en vlinderplanten en in het algemeen een aanvulling op het medicinale kruidenassortiment.  

U ziet het, een herborist hoeft zich nooit te vervelen, want wat zou het leven saai zijn zonder kruiden of het bezig zijn in de tuin. Ik wens u nog een mooie nazomer toe!

Marga Boutkan is herborist, natuurcoach en eigenaresse van Gifts of Nature (www.giftsofnature.nl). Daarnaast is ze voorzitter van het Herboristengilde, schrijft ze kruidenartikelen voor o.a. De Herborist en is ze de coördinator van de kruidentuin van Het Witte Kasteel in Loon op Zand.

Tekst en foto’s: Marga Boutkan, Gifts of Nature

Foto Botanische Tuin Delft is eigendom van de Botanische Tuin Delft en met goedkeuring verstrekt aan het Herboristengilde te gebruiken in de promotie van Go Herbal, dé kruidenbeleving!

Hoe je op een milieuvriendelijke manier van je onkruid af komt. Onkruid in je tuin hoeft geen plaag te worden. Als je maar op tijd maatregelen neemt. Op een natuurlijke manier onkruid bestrijden, het kan!
Tijdens droge periodes is het heel belangrijk om water te geven aan je planten in de tuin. In ons blog vind je 5 bewater systemen die niet mogen ontbreken in je tuin.
Wie droomt er nou niet van een groen gazon. Met het juiste onderhoud is jouw grasmat er eentje waar je buren jaloers op zullen zijn.
Beginnen met composteren is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Kies het juiste systeem, passend bij je huishouden en tuin en aan de slag!
Dieren in de tuin… die zal je vanaf nu wel wat vaker tegen komen. De natuur ontwaakt en daar horen ook de vogels, vlinders, insecten en andere dieren bij! Wist je dat je heel veel invloed hebt op de natuur? Je kunt in je eigen tuin of op je eigen balkon een geschikte omgeving creëren voor de dieren. Hoe? Dat vertellen we je in ons blog!
Maart is de tijd om de rozenstruik te snoeien. Zo heb je in de zomer een mooie tuin, vol bloeiende rozen. Hoe je dit moet aanpakken, lees je in ons blog.
De zon komt tevoorschijn, het begint te kriebelen. Tijd om de tuin in te gaan! Met deze 4 tips is je tuin weer helemaal klaar voor het voorjaar.
Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.