Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

September 2018: Composteren in eigen beheer

01 september 2018
Petra Bertelink

Uit milieuoverwegingen, praktisch oogpunt of een financieel motief, het maakt eigenlijk niet uit waarom je het doet. Composteren in eigen beheer heeft voordelen. Het is toch ook zonde om al dat keukenafval en die tuinresten eerst in de container te gooien, het af te laten voeren naar een composteerbedrijf en dan later je eigen afval terug te kopen in de vorm van compost?

September 2018: Composteren in eigen beheer

Is het moeilijk? Nee dat is het niet. Je moet wel een systeem kiezen dat past bij je huishouden en de grootte van je tuin. Met een tuin van 100m2 heeft een composthoop niet zoveel zin, maar een vat of drie bakken systeem daarentegen weer wel.

 Wat is nodig om tot goede compost te komen?

 • Bruin materiaal (takken, bladeren, dood hout)
 • Groen materiaal (keukenresten, groene plantendelen)
 • Lucht, Warmte en Water
 • Omzetten

Of je nu in bakken, vaten of tonnen composteert, het is belangrijk dat er contact is met het bodemleven, dus geen tegels onder de compost.  Je begint met een laag bruin materiaal om lucht onderin je compostbak te houden. Daarna voeg je een mix van bruin en groen materiaal toe, in een half om half verhouding. Na enkele maanden kun je zo’n vat, bak of ton omzetten. Dat betekent het door elkaar mengen van de halfverteerde materialen.  Doe dit met een spitvork, anders gaat het ten koste van de wormen en die heb je heel hard nodig. De eerste keer omzetten zorgt voor een versnelling van het verteringsproces, de temperatuur zal daarna ook flink oplopen. Een maand voor je de compost gaat gebruiken zet je nog een keer om, dit is om een goede beluchting te krijgen. Zodat je mooie droge, kruimelige compost krijgt.

Voor elk systeem van composteren geldt:

 • In de (half)schaduw, bv onder een boom, met een paar uur zon per dag
 • Beschut tegen de felle wind, i.v.m. risico op uitdroging
 • Goed bereikbaar, maar niet in het zicht
 • Houd werkruimte vrij rondom de plek voor het omzetten en de kruiwagen
 • Contact met de aarde i.v.m. bodemleven, niet op bestrating en bij een ton de bodem eruit halen.
 • Graaf een systeem nooit in: natte voeten is funest
 • Minimaal 5 meter van een oppervlaktewater vandaan (zoals een sloot) i.v.m. vervuiling van het oppervlaktewater door uitspoelende meststoffen

Een paar problemen die je kunt tegenkomen en de oplossingen:

 • Stank: beluchting is slecht. Mengen met stro, houtsnippers, droge bladeren.
 • Geen vertering in het midden na een paar maanden: inhoud is te droog, teveel bruin materiaal. Omzetten en flink veel grasmaaisel, keukenafval of mest toevoegen. Eventueel vocht toevoegen.
 • Ongedierte: zal met name plaatsvinden bij vers materiaal. Span de binnenkant af met een fijnmazig draadwerk. Vaak omzetten voorkomt nesten van muizen en ratten.
 • Mieren: geen probleem, zitten meestal in de droge, verteerde compost. Nest is meestal weg na gebruik van deze compost.
 • Fruitvliegen: Is niet erg, wel hinderlijk. Voeg voldoende bruin materiaal toe (ze houden van vers fruit en groente), belucht regelmatig met de beluchtingsstok, dek het materiaal af met grote bladeren, grasmaaisel of rijpe compost (de volwassen vliegen keren dan niet terug), zet het vat een paar dagen open.

 

Wanneer kun je je compost gebruiken?

Compost is uitgerijpt als het een kruimelige, droge structuur heeft, er geen wormen meer in zitten en het naar bosgrond ruikt. De voedingselementen komen snel vrij. Deze compost kun je in het voorjaar en zomer over de grond in je border strooien (een laagje van zo'n 2 cm). Wil je zaaien en planten, vermeng deze compost dan met de bodem. Wil je deze compost gebruiken als basis voor het vullen van bakken, meng dan 1 deel compost op 2 delen potgrond.

Jonge compost (nog vol met wormen en halfverteerd materiaal) kun je ook gebruiken, maar niet nu. De bodemorganismen hebben hier nog veel werk aan, het zit vol voedingsstoffen die langzaam vrij zullen komen. Gebruik deze jonge compost als bodembedekking (mulchmateriaal) of vermeng het met de bovenste centimeters. Als je dit in het najaar doet is de structuur prima in het voorjaar.

Wat mag er op de hoop?

Bedenk dat de compost uiteindelijk in de tuin terecht komt. Dus voeg niets toe dat

 • ziektekiemen kan bevatten, zoals beschimmelde planten
 • vleesresten en uitwerpselen van vleesetende huisdieren of mensen bevat (dus géén kattenbakvulling of luiers!)
 • zaaddragend onkruid bevat.
 • Schadelijk is voor het milieu (geïmpregneerd hout)

Als hoofdregel geldt; hoe gevarieerder de inhoud van de compostbak, hoe voedzamer de compost! Streef steeds naar een evenwicht tussen ‘groen’ en ‘bruin’ materiaal. Fijn materiaal composteert sneller.

Schillen van niet-biologische aardappelen en niet-biologische citrusvruchten, en snijbloemen uit de handel, bevatten vaak chemische middelen (kiemremmers of bestrijdingsmiddelen). Deze kunnen schadelijk zijn voor de organismen in de composthoop, en daardoor het composteringsproces remmen. Niet gebruiken dus.

Je kunt op ieder moment van het jaar beginnen met composteren, het proces staat alleen in de wintermaanden, als het echt koud is, stil. Maar vandaag is een goede dag om te starten!

Lukt het niet, neem gerust contact met ons op.

 

Petra Bertelink

www.karaktertuinen.nl

Om planten tegen vorst, wind en regen te beschermen kun je ze inpakken. De meeste planten kun je beschermen met een constructie van stokken en jute, met daartussen wat stro en droog blad. Sommige planten moet je bij -5 °C inpakken
Het najaar is dé tijd om aan de slag te gaan als je in het voorjaar wil genieten van een kleurrijke tuin. In oktober en november zijn de beste maanden om lentebloeiende bloembollen te planten. Het is een klein klusje en vanaf januari kun je al genieten van de eerste bloeiers.
Het is belangrijk om de dakgoten regelmatig schoon te maken, want als de goten niet doorstromen kunnen deze overstromen of zelfs voor lekkage zorgen. Het is belangrijk om minimaal 1 keer per jaar de dakgoten schoon te maken. Afhankelijk van de omgeving waar je woont, veel bomen of open vlakte. Wanneer de herfst zijn intrede doet is het verstandig om van te voren de dakgoot te inspecteren en schoon te maken.
Vanaf juli tot eind september en wellicht begin oktober als het weer zacht blijft kan je gaan oogsten of plukken oftewel het plukseizoen is begonnen. Bloemen, appels, pruimen, peren, aardbeien, …..
Heb je last van een verwoeste tuin na harde windvlagen of regenbuien? Een plantensteun kan de oplossing zijn tegen de vernieling van de planten in de tuin. Help de planten met wat stevigheid. Op deze manier ben je de storm voor en zorg je ervoor dat de tuin vol staat met sterke vaste planten. De plantensteunen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten om de planten een steun te geven die de plant nodig heeft.
Zomer 2018: regentonnen bleven leeg en op veel plaatsen was er een sproeiverbod. Bloeiende borders hebben het vorige jaar zwaar gehad en op veel plaatsen lagen de planten er slap en verwelkt bij. Liefhebbers van bloeiende planten kijken met lede ogen naar de droge lente van dit jaar. Krijgen we weer een zomer met extreem warme temperaturen? Hoe zorgen we voor mooie borders bij dit soort warme, droge zomers?
Iedere tuinliefhebber krijgt er mee te maken; het bewateren van de tuin. Met een mooie gieter langs de potten en perken lopen, is natuurlijk heel idyllisch maar bij een grotere tuin is dat een tijdrovende klus. Gelukkig zijn er een heleboel soorten sproeihulpen in omloop. Voor iedere tuineigenaar wat wils.
Wil jij je komende zomer niet ergeren aan mossig gazon, met hier en daar een kale plek en paardenbloemen? Natuurlijk vraagt dit een beetje aandacht en tijdsinvestering, maar de weg naar een mooi groen gazon is niet lang en ingewikkeld. Begin vandaag met onderstaande tips en je buren zeggen deze zomer; het gras bij de buren is groener!
Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!
Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2019 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.