Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

September 2018: Composteren in eigen beheer

01 september 2018
Petra Bertelink

Uit milieuoverwegingen, praktisch oogpunt of een financieel motief, het maakt eigenlijk niet uit waarom je het doet. Composteren in eigen beheer heeft voordelen. Het is toch ook zonde om al dat keukenafval en die tuinresten eerst in de container te gooien, het af te laten voeren naar een composteerbedrijf en dan later je eigen afval terug te kopen in de vorm van compost?

September 2018: Composteren in eigen beheer

Is het moeilijk? Nee dat is het niet. Je moet wel een systeem kiezen dat past bij je huishouden en de grootte van je tuin. Met een tuin van 100m2 heeft een composthoop niet zoveel zin, maar een vat of drie bakken systeem daarentegen weer wel.

 Wat is nodig om tot goede compost te komen?

 • Bruin materiaal (takken, bladeren, dood hout)
 • Groen materiaal (keukenresten, groene plantendelen)
 • Lucht, Warmte en Water
 • Omzetten

Of je nu in bakken, vaten of tonnen composteert, het is belangrijk dat er contact is met het bodemleven, dus geen tegels onder de compost.  Je begint met een laag bruin materiaal om lucht onderin je compostbak te houden. Daarna voeg je een mix van bruin en groen materiaal toe, in een half om half verhouding. Na enkele maanden kun je zo’n vat, bak of ton omzetten. Dat betekent het door elkaar mengen van de halfverteerde materialen.  Doe dit met een spitvork, anders gaat het ten koste van de wormen en die heb je heel hard nodig. De eerste keer omzetten zorgt voor een versnelling van het verteringsproces, de temperatuur zal daarna ook flink oplopen. Een maand voor je de compost gaat gebruiken zet je nog een keer om, dit is om een goede beluchting te krijgen. Zodat je mooie droge, kruimelige compost krijgt.

Voor elk systeem van composteren geldt:

 • In de (half)schaduw, bv onder een boom, met een paar uur zon per dag
 • Beschut tegen de felle wind, i.v.m. risico op uitdroging
 • Goed bereikbaar, maar niet in het zicht
 • Houd werkruimte vrij rondom de plek voor het omzetten en de kruiwagen
 • Contact met de aarde i.v.m. bodemleven, niet op bestrating en bij een ton de bodem eruit halen.
 • Graaf een systeem nooit in: natte voeten is funest
 • Minimaal 5 meter van een oppervlaktewater vandaan (zoals een sloot) i.v.m. vervuiling van het oppervlaktewater door uitspoelende meststoffen

Een paar problemen die je kunt tegenkomen en de oplossingen:

 • Stank: beluchting is slecht. Mengen met stro, houtsnippers, droge bladeren.
 • Geen vertering in het midden na een paar maanden: inhoud is te droog, teveel bruin materiaal. Omzetten en flink veel grasmaaisel, keukenafval of mest toevoegen. Eventueel vocht toevoegen.
 • Ongedierte: zal met name plaatsvinden bij vers materiaal. Span de binnenkant af met een fijnmazig draadwerk. Vaak omzetten voorkomt nesten van muizen en ratten.
 • Mieren: geen probleem, zitten meestal in de droge, verteerde compost. Nest is meestal weg na gebruik van deze compost.
 • Fruitvliegen: Is niet erg, wel hinderlijk. Voeg voldoende bruin materiaal toe (ze houden van vers fruit en groente), belucht regelmatig met de beluchtingsstok, dek het materiaal af met grote bladeren, grasmaaisel of rijpe compost (de volwassen vliegen keren dan niet terug), zet het vat een paar dagen open.

 

Wanneer kun je je compost gebruiken?

Compost is uitgerijpt als het een kruimelige, droge structuur heeft, er geen wormen meer in zitten en het naar bosgrond ruikt. De voedingselementen komen snel vrij. Deze compost kun je in het voorjaar en zomer over de grond in je border strooien (een laagje van zo'n 2 cm). Wil je zaaien en planten, vermeng deze compost dan met de bodem. Wil je deze compost gebruiken als basis voor het vullen van bakken, meng dan 1 deel compost op 2 delen potgrond.

Jonge compost (nog vol met wormen en halfverteerd materiaal) kun je ook gebruiken, maar niet nu. De bodemorganismen hebben hier nog veel werk aan, het zit vol voedingsstoffen die langzaam vrij zullen komen. Gebruik deze jonge compost als bodembedekking (mulchmateriaal) of vermeng het met de bovenste centimeters. Als je dit in het najaar doet is de structuur prima in het voorjaar.

Wat mag er op de hoop?

Bedenk dat de compost uiteindelijk in de tuin terecht komt. Dus voeg niets toe dat

 • ziektekiemen kan bevatten, zoals beschimmelde planten
 • vleesresten en uitwerpselen van vleesetende huisdieren of mensen bevat (dus géén kattenbakvulling of luiers!)
 • zaaddragend onkruid bevat.
 • Schadelijk is voor het milieu (geïmpregneerd hout)

Als hoofdregel geldt; hoe gevarieerder de inhoud van de compostbak, hoe voedzamer de compost! Streef steeds naar een evenwicht tussen ‘groen’ en ‘bruin’ materiaal. Fijn materiaal composteert sneller.

Schillen van niet-biologische aardappelen en niet-biologische citrusvruchten, en snijbloemen uit de handel, bevatten vaak chemische middelen (kiemremmers of bestrijdingsmiddelen). Deze kunnen schadelijk zijn voor de organismen in de composthoop, en daardoor het composteringsproces remmen. Niet gebruiken dus.

Je kunt op ieder moment van het jaar beginnen met composteren, het proces staat alleen in de wintermaanden, als het echt koud is, stil. Maar vandaag is een goede dag om te starten!

Lukt het niet, neem gerust contact met ons op.

 

Petra Bertelink

www.karaktertuinen.nl

MGO is nog een écht Nederlands familiebedrijf! Wat in 1989 begon als outdoor-kleding avontuur, is uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende bedrijven op het gebied van casual outdoor kleding voor een brede doelgroep.
Hou jij ook zo van tuinieren? Ben jij ook het liefst de hele dag in de tuin bezig? Het is november en het begint langzaam weer kouder te worden in Nederland. Het aantal lichturen wordt minder en voor je het weet ligt er dik pak sneeuw in de tuin. Ondanks dat het kouder wordt hebben we een prachtige zomer gehad dit jaar met veel zonuren. Doordat het zo’n mooie zomer geweest is in ons land hebben we veel kunnen doen in de tuin. Tuinplanten kopen en planten, bomen snoeien, grasmaaien en nog veel meer. Maar hoe weet je nou wanneer je een boom kan snoeien of wanneer je kan grasmaaien of welke planten winterbestendig zijn?
Leonard Cohen zong vroeger over november: New York is cold but I like where I’m living… Inderdaad een maand waarin het koud kan zijn, maar ook even goed nog zeer aangenaam. Oké, de jas of vest kan er bij aan, maar op een droge dag valt er nog prima te klussen in en om het huis. De maand november is bij uitstek ieder jaar net als februari trouwens perfect om een aantal zaken in orde te maken.
Uit milieuoverwegingen, praktisch oogpunt of een financieel motief, het maakt eigenlijk niet uit waarom je het doet. Composteren in eigen beheer heeft voordelen. Het is toch ook zonde om al dat keukenafval en die tuinresten eerst in de container te gooien, het af te laten voeren naar een composteerbedrijf en dan later je eigen afval terug te kopen in de vorm van compost?
Bosbessen noem ik ze, eigenlijk zijn het blauwe bessen. Ik heb vier struiken staan, waarvan er twee een naam hebben: ‘Blue crop’ en ‘Goldtraube 71’. Van juli tot november kan ik deze gezonde, smakelijke blauwe bessen oogsten.
Als je erover nadenkt om een vijver aan te leggen dan kun je dit gemakkelijk zelf doen. Zelf een vijver aanleggen begint met een goede voorbereiding . Zo moet je allereerst goed nadenken over de grootte en de vorm van je vijver. Je kunt namelijk een heleboel dingen zelf doen, maar een vijver aanleggen is niet zomaar even gedaan. Zo moet je een goed plan hebben en je hebt ook het een en ander nodig als het aankomt op vijverproducten. Hieronder lees je hoe je op de juiste manier een vijver kan aanleggen
In een duurzame tuin zijn alleen materialen gebruikt die duurzaam zijn. Dat betekent dat ze niet belastend zijn voor het milieu en een lange levensduur hebben. Er worden bewuste keuzes gemaakt, water en energie bespaard, en goed gezorgd voor grond en dieren. Een duurzame tuin is zowel op een klein balkon, als een tuin met vele hectaren grond te realiseren. In dit blog gaan we je tips geven over hoe jij je tuin het beste duurzaam kunt maken!
Zaaien, voorzaaien, verspenen, wieden, uitdunnen en oogsten. In mei is het lekker druk en met wat geluk ook erg mooi weer. Een fijne tijd om van de tuin te genieten.
De laurier is als struik te planten maar ook prachtig om er een haag van te planten. De laurier is een wintergroene struik, hierdoor prima geschikt voor een haag die u zomer en winter privacy bied. De grote glanzende bladeren vormen al snel een dichte groene haag. Wel is het een snelgroeiende struik
Snoeien en knotten is van alle tijden. Door de eeuwen heen hebben we altijd de drang gehad om bomen te vormen, in model te brengen. Door de eeuwen heen hebben we ook geleerd dat vrijwel elke boom te snoeien is. Enig voorbehoud is dat de boom van nature een herstellend vermogen heeft. Welk gereedschap bij het knotten en vormen van bomen het best te gebruiken is, hangt af van de boom.
Altijd al willen weten wat er in deze tijd van het jaar gesnoeid kan worden en met welk gereedschap dit het beste kan gebeuren? Lees dan de februari tuinblog van Claudia Reina bekend van emagazine "Smultuin". Claudia legt uit hoe fruitbomen, kleinfruit, hazelnoot, vlinderstruiken en rozen gesnoeid moeten worden.
Januari, een mooie maand om te bezinnen op het nieuwe jaar. Juist op die momenten kan de natuur ons hierbij helpen

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2018 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.