Uit milieuoverwegingen, praktisch oogpunt of een financieel motief, het maakt eigenlijk niet uit waarom je het doet. Composteren in eigen beheer heeft voordelen. Het is toch ook zonde om al dat keukenafval en die tuinresten eerst in de container te gooien, het af te laten voeren naar een composteerbedrijf en dan later je eigen afval terug te kopen in de vorm van compost?
Is het moeilijk? Nee dat is het niet. Je moet wel een systeem kiezen dat past bij je huishouden en de grootte van je tuin. Met een tuin van 100m2 heeft een composthoop niet zoveel zin, maar een vat of drie bakken systeem daarentegen weer wel.
Of je nu in bakken, vaten of tonnen composteert, het is belangrijk dat er contact is met het bodemleven, dus geen tegels onder de compost. Je begint met een laag bruin materiaal om lucht onderin je compostbak te houden. Daarna voeg je een mix van bruin en groen materiaal toe, in een half om half verhouding. Na enkele maanden kun je zo’n vat, bak of ton omzetten. Dat betekent het door elkaar mengen van de halfverteerde materialen. Doe dit met een spitvork, anders gaat het ten koste van de wormen en die heb je heel hard nodig. De eerste keer omzetten zorgt voor een versnelling van het verteringsproces, de temperatuur zal daarna ook flink oplopen. Een maand voor je de compost gaat gebruiken zet je nog een keer om, dit is om een goede beluchting te krijgen. Zodat je mooie droge, kruimelige compost krijgt.
Voor elk systeem van composteren geldt:
Een paar problemen die je kunt tegenkomen en de oplossingen:
Compost is uitgerijpt als het een kruimelige, droge structuur heeft, er geen wormen meer in zitten en het naar bosgrond ruikt. De voedingselementen komen snel vrij. Deze compost kun je in het voorjaar en zomer over de grond in je border strooien (een laagje van zo'n 2 cm). Wil je zaaien en planten, vermeng deze compost dan met de bodem. Wil je deze compost gebruiken als basis voor het vullen van bakken, meng dan 1 deel compost op 2 delen potgrond.
Jonge compost (nog vol met wormen en halfverteerd materiaal) kun je ook gebruiken, maar niet nu. De bodemorganismen hebben hier nog veel werk aan, het zit vol voedingsstoffen die langzaam vrij zullen komen. Gebruik deze jonge compost als bodembedekking (mulchmateriaal) of vermeng het met de bovenste centimeters. Als je dit in het najaar doet is de structuur prima in het voorjaar.
Bedenk dat de compost uiteindelijk in de tuin terecht komt. Dus voeg niets toe dat
Als hoofdregel geldt; hoe gevarieerder de inhoud van de compostbak, hoe voedzamer de compost! Streef steeds naar een evenwicht tussen ‘groen’ en ‘bruin’ materiaal. Fijn materiaal composteert sneller.
Schillen van niet-biologische aardappelen en niet-biologische citrusvruchten, en snijbloemen uit de handel, bevatten vaak chemische middelen (kiemremmers of bestrijdingsmiddelen). Deze kunnen schadelijk zijn voor de organismen in de composthoop, en daardoor het composteringsproces remmen. Niet gebruiken dus.
Je kunt op ieder moment van het jaar beginnen met composteren, het proces staat alleen in de wintermaanden, als het echt koud is, stil. Maar vandaag is een goede dag om te starten!
Lukt het niet, neem gerust contact met ons op.
Petra Bertelink
www.karaktertuinen.nl