Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

September 2019:Dakgoten schoonmaken…..een klus die vaak over het hoofd gezien wordt.

31 augustus 2019

Het is belangrijk om de dakgoten regelmatig schoon te maken, want als de goten niet doorstromen kunnen deze overstromen of zelfs voor lekkage zorgen. Het is belangrijk om minimaal 1 keer per jaar de dakgoten schoon te maken. Afhankelijk van de omgeving waar je woont, veel bomen of open vlakte. Wanneer de herfst zijn intrede doet is het verstandig om van te voren de dakgoot te inspecteren en schoon te maken.

September 2019:Dakgoten schoonmaken…..een klus die vaak over het hoofd gezien wordt.

Het gehele jaar vangen de dakgoten veel viezigheid op zoals bladeren, takjes, mos. Dit hoopt zich op en daardoor kan het regenwater niet afgevoerd worden. Het water blijft liggen op het dak en kan voor lekkage zorgen waar je het niet wilt.
Velen zien tegen dit klusje op. Je kan iemand inhuren om de dakgoten schoon te maken, maar op zich valt dit klusje best mee. Wanneer de dakgoten zich niet te hoog bevinden. Je kan bijvoorbeeld een boldraadrooster bij de afvoer van de dakgoot, bij de regenpijp, plaatsen deze houd “grote” viezigheid tegen zodat de regenpijp niet verstopt raakt. We raden wel om af en toe te kijken of er niet te veel blad voor ligt, anders houden de bladeren het water tegen.

   Dakgootschep emmer zink Boender

Wat heb je nodig bij deze klus: 
Ladder
Handschoenen  
Dakgootschep  
Dakgoottrekker
Emmer (met emmerhaak)
Boender / spons

Stappenplan dakgoten schoonmaken:

  1. Zet de ladder niet recht op en ook niet te schuin. Zet de ladder neer en plaats je voeten tegen de poten. Strek je armen recht vooruit. Wanneer je de ladder met gestrekt armen kunt pakken staat deze goed. Laat de ladder minimaal 1 meter boven de goot uitsteken. Gebruik de bovenste 3 treden niet om instabiliteit te voorkomen. Zorg ervoor dat de treden en je “werk” schoenen schoon zijn om uitglijden te voorkomen. 
    Tip: Je kan bijvoorbeeld een aluminium plateautrap gebruiken, deze is licht om te verplaatsen en heeft (brede) sporten waardoor je makkelijk staat. Bovenin is een plateau waar je veilig kan werken. Aan de voeten van de ladder kan je laddervoetjes plaatsen zodat deze (ook) te gebruiken is op harde vloeren. Een ketting zorgt er al voor dat deze niet uitglijdt en hij staat altijd goed.
  2. Bevestig de emmer met een emmerhaak (geknikt of recht) aan de ladder om het vuil in te stoppen. 
  3. Schep als eerst het losse afval uit de dakgoot. Deze kan je met de dakgoottrekker dichterbij halen zodat je de ladder niet steeds hoeft te verplaatsen en daarna met de dakgootschep. Een tip bij droogte is om eventueel het afval wat vochtig te maken zodat het makkelijker naar je toe te halen is. Bijvoorbeeld met een tuinslang
  4. Spoel de goot door met een tuinslang. Het meeste vuil zal door de regenpijp gaan en hardnekkig vuil kan je met een boender / spons verwijderen. Let wel op of er niet te veel modder in de dakgoot zit.
  5. Spoel hierna nog een keer de dakgoot door.

De klus is geklaard op naar het volgende punt op de to-do-list. Kijk hiervoor eens naar onze tuinkalender met advies wat je het beste in september kan doen rondom het huis.

Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners.
Om planten tegen vorst, wind en regen te beschermen kun je ze inpakken. De meeste planten kun je beschermen met een constructie van stokken en jute, met daartussen wat stro en droog blad. Sommige planten moet je bij -5 °C inpakken
Het najaar is dé tijd om aan de slag te gaan als je in het voorjaar wil genieten van een kleurrijke tuin. In oktober en november zijn de beste maanden om lentebloeiende bloembollen te planten. Het is een klein klusje en vanaf januari kun je al genieten van de eerste bloeiers.
Het is belangrijk om de dakgoten regelmatig schoon te maken, want als de goten niet doorstromen kunnen deze overstromen of zelfs voor lekkage zorgen. Het is belangrijk om minimaal 1 keer per jaar de dakgoten schoon te maken. Afhankelijk van de omgeving waar je woont, veel bomen of open vlakte. Wanneer de herfst zijn intrede doet is het verstandig om van te voren de dakgoot te inspecteren en schoon te maken.
Vanaf juli tot eind september en wellicht begin oktober als het weer zacht blijft kan je gaan oogsten of plukken oftewel het plukseizoen is begonnen. Bloemen, appels, pruimen, peren, aardbeien, …..
Heb je last van een verwoeste tuin na harde windvlagen of regenbuien? Een plantensteun kan de oplossing zijn tegen de vernieling van de planten in de tuin. Help de planten met wat stevigheid. Op deze manier ben je de storm voor en zorg je ervoor dat de tuin vol staat met sterke vaste planten. De plantensteunen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten om de planten een steun te geven die de plant nodig heeft.
Zomer 2018: regentonnen bleven leeg en op veel plaatsen was er een sproeiverbod. Bloeiende borders hebben het vorige jaar zwaar gehad en op veel plaatsen lagen de planten er slap en verwelkt bij. Liefhebbers van bloeiende planten kijken met lede ogen naar de droge lente van dit jaar. Krijgen we weer een zomer met extreem warme temperaturen? Hoe zorgen we voor mooie borders bij dit soort warme, droge zomers?
Iedere tuinliefhebber krijgt er mee te maken; het bewateren van de tuin. Met een mooie gieter langs de potten en perken lopen, is natuurlijk heel idyllisch maar bij een grotere tuin is dat een tijdrovende klus. Gelukkig zijn er een heleboel soorten sproeihulpen in omloop. Voor iedere tuineigenaar wat wils.
Wil jij je komende zomer niet ergeren aan mossig gazon, met hier en daar een kale plek en paardenbloemen? Natuurlijk vraagt dit een beetje aandacht en tijdsinvestering, maar de weg naar een mooi groen gazon is niet lang en ingewikkeld. Begin vandaag met onderstaande tips en je buren zeggen deze zomer; het gras bij de buren is groener!
Eetbare bloemen zijn hip! Ze maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een vrolijke aanblik. Maar ook als kruid in een gerecht kunnen bloemen een extra dimensie toevoegen. Proef of de smaak meer honingachtig is of pittig en probeer het eens uit!
Ben je ook graag in de winter met tuinplanten bezig, maar hou je niet van nat weer? Wil je in alle seizoenen graag groenten uit eigen tuin, maar woon je in Nederland? Je hebt mediterrane planten, maar je vindt de winterhoezen geen sieraad voor je tuin? Dan is een tuinkas wellicht een mooie oplossing voor jou.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.