Skip to main content
account
0 items

Snoeien van fruitbomen in het voorjaar

16 februari 2021

Van januari tot maart kun je voor het eerst de fruitbomen snoeien. Doe dit na de vorst en als het droog is om ziektes te voorkomen. Jonge bomen behoeven meer aandacht dan de oudere fruitbomen. Ook is het gebruik van het juiste materiaal heel belangrijk. Lees in ons blog waar je allemaal op moet letten.

Snoeien van fruitbomen in het voorjaar

Van januari tot en met maart kun je de fruitbomen snoeien. Dit kan pas na de vorst en laten we die nou net achter de rug hebben. Ook niet onbelangrijk; snoei bij droog weer om ziektes te voorkomen. Ben je benieuwd hoe je welke soort boom aan moet pakken? Lees dan snel verder!

Het snoeien van jonge fruitbomen

Het doel van snoeien van een jonge fruitboom is vooral de vorm bepalen en behouden. Bepaal dit al direct bij het plaatsen, zodat je bij de eerste keer meteen weet hoe je het gaat aanpakken. Later hoef je dan geen dikke takken meer weg te halen en krijg je veel jonge scheuten. Het gemakkelijkste is om vanaf veraf de boom te bekijken en te kijken of de vorm klopt. Op deze manier zie je ook afwijkende takken die bijvoorbeeld naar beneden groeien.

Oudere fruitbomen onderhouden

Fruitbomen snoeien, de appelboomBij oudere bomen is drastisch terugsnoeien niet meer nodig. Het gaat vooral om het onderhouden van deze bomen. Haal dode takken weg, zorg dat er geen kruisende takken meer zijn en dat de kroon van de boom mooi de ruimte behoudt om door te groeien. Wat wel wat meer aandacht vereist, is het terugsnoeien van de kleine zijtakken. Als je dit ieder jaar goed bijhoudt, blijft de boom namelijk vruchten geven, ook als hij wat ouder is.

Snoeien voor veel vruchtvorming

Vruchten van een appel- of perenboom groeien aan korte zijtakjes die je ook wel spoortjes noemt. Hier begint eerst de bloesem die vervolgens overgaat in een vrucht. De groei kun je stimuleren door in het begin van het voorjaar de nieuwe takjes terug te knippen tot vlak bij een knop. Aan deze korte spoortjes gaan later weer de vruchten groeien.

Kies de juiste snoeischaar

Gebruik bij snoeien de juiste schaarAfhankelijk van het formaat van de tak heb je natuurlijk een handzame snoeischaar of een takkenschaar nodig. Daarnaast let je bij de aanschaf van een snoeischaar op het gewicht en of het past bij het formaat van je handen. Je kunt zelfs kiezen voor een snoeischaar waar je minder kracht hoeft te zetten, zodat je ook bij bijvoorbeeld gewrichtsproblemen goed kunt blijven snoeien. Voor elke hand is er een keuze. Kies verder voor een snoeischaar van hoge kwaliteit, deze blijft namelijk jaren goed, zeker als je het op de juiste manier onderhoudt. Dit laatste is heel belangrijk, niet alleen zodat de snoeischaar lang mee gaat, maar ook om een scherp mes te behouden. Een scherp mes zorgt voor een nette snoeiwond en voor beter herstel van de gesnoeide takken.

Gerelateerde artikelen

Februari is de perfecte maand om je fruitbomen te (ver)planten. De bomen zijn nu namelijk in winterrust. Ze zijn dus gemakkelijk te verplanten. Ook is het een goed moment om een aantal fruitbomen en -planten te snoeien. Welke planten en hoe je gemakkelijk kunt verplanten en snoeien, dat leggen we je uit in dit blog.
De moestuin is weer in opkomst, omdat het gewoon erg leuk is om je eigen groenten te verbouwen en je weet waar het vandaan komt en financieel scheelt het waarschijnlijk ook dan in de winkel tegenwoordig. Als je het moestuinseizoen wilt verlengen, dan kun je overwegen om een kas aan te schaffen. In een kas kun je zaaien, stekken, uitzetten, oogsten en in de wintermaanden kunnen de kuipplanten er overwinteren. Zo maak je bijna het jaar rond gebruik van de kas.

Archief

---
Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2024 De Wiltfang ®  |  Burgemeester Padmosweg 161  |  3648 BD Wilnis  |  T 0346 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.