Skip to main content
account
0 items

Snoeien van fruitbomen in het voorjaar

16 februari 2021

Van januari tot maart kun je voor het eerst de fruitbomen snoeien. Doe dit na de vorst en als het droog is om ziektes te voorkomen. Jonge bomen behoeven meer aandacht dan de oudere fruitbomen. Ook is het gebruik van het juiste materiaal heel belangrijk. Lees in ons blog waar je allemaal op moet letten.

Snoeien van fruitbomen in het voorjaar

Van januari tot en met maart kun je de fruitbomen snoeien. Dit kan pas na de vorst en laten we die nou net achter de rug hebben. Ook niet onbelangrijk; snoei bij droog weer om ziektes te voorkomen. Ben je benieuwd hoe je welke soort boom aan moet pakken? Lees dan snel verder!

Het snoeien van jonge fruitbomen

Het doel van snoeien van een jonge fruitboom is vooral de vorm bepalen en behouden. Bepaal dit al direct bij het plaatsen, zodat je bij de eerste keer meteen weet hoe je het gaat aanpakken. Later hoef je dan geen dikke takken meer weg te halen en krijg je veel jonge scheuten. Het gemakkelijkste is om vanaf veraf de boom te bekijken en te kijken of de vorm klopt. Op deze manier zie je ook afwijkende takken die bijvoorbeeld naar beneden groeien.

Oudere fruitbomen onderhouden

Fruitbomen snoeien, de appelboomBij oudere bomen is drastisch terugsnoeien niet meer nodig. Het gaat vooral om het onderhouden van deze bomen. Haal dode takken weg, zorg dat er geen kruisende takken meer zijn en dat de kroon van de boom mooi de ruimte behoudt om door te groeien. Wat wel wat meer aandacht vereist, is het terugsnoeien van de kleine zijtakken. Als je dit ieder jaar goed bijhoudt, blijft de boom namelijk vruchten geven, ook als hij wat ouder is.

Snoeien voor veel vruchtvorming

Vruchten van een appel- of perenboom groeien aan korte zijtakjes die je ook wel spoortjes noemt. Hier begint eerst de bloesem die vervolgens overgaat in een vrucht. De groei kun je stimuleren door in het begin van het voorjaar de nieuwe takjes terug te knippen tot vlak bij een knop. Aan deze korte spoortjes gaan later weer de vruchten groeien.

Kies de juiste snoeischaar

Gebruik bij snoeien de juiste schaarAfhankelijk van het formaat van de tak heb je natuurlijk een handzame snoeischaar of een takkenschaar nodig. Daarnaast let je bij de aanschaf van een snoeischaar op het gewicht en of het past bij het formaat van je handen. Je kunt zelfs kiezen voor een snoeischaar waar je minder kracht hoeft te zetten, zodat je ook bij bijvoorbeeld gewrichtsproblemen goed kunt blijven snoeien. Voor elke hand is er een keuze. Kies verder voor een snoeischaar van hoge kwaliteit, deze blijft namelijk jaren goed, zeker als je het op de juiste manier onderhoudt. Dit laatste is heel belangrijk, niet alleen zodat de snoeischaar lang mee gaat, maar ook om een scherp mes te behouden. Een scherp mes zorgt voor een nette snoeiwond en voor beter herstel van de gesnoeide takken.

Gerelateerde artikelen

Pruimen zijn er in meer variaties dan het meeste andere fruit. Ze verschillen in oogstseizoen, maat, vorm, kleur en smaak. Op ieder gelukzalig moment in de maanden juli tot oktober is het nemen van een hap in een sappige pruim verrukkelijk. Het pruimensap druipt van je kin, zoet met een diepe, perfecte smaak van een zomerse dag.
Smeerwortel is een fantastische plant in de tuin. De jonge bladeren zijn eetbaar in het voorjaar. Het hele jaar is het blad van deze plant te gebruiken als compostversneller in een compostbak. Maak gier van het blad om aardappelen op een natuurlijke manier te voeden. Het is ook een waardevolle bijenplant!
Met de droge dagen voor de deur, heeft je tuin nog veel meer behoefte aan water dan normaal. En juist nu moeten we voorzichtig omgaan met onze drinkwaterreserves, want we willen niet dat we straks niet meer de kraan open mogen draaien. Zo effectief mogelijk water geven, dat doe je met een druppelslang. In het kort: water komt eerder op de juiste plek terecht, waardoor het water bespaard wordt.
Wist je dat compost de belangrijkste voedingsbron voor jouw tuin is? Vooral gecomposteerde producten uit éigen tuin bevatten belangrijke voedingsstoffen. Jammer genoeg is er nog te weinig bekend over compost. Zo wordt bijvoorbeeld beweerd dat het stinkt en dat het veel ruimte inneemt. Nou beide kunnen we bij deze ontkrachten. Want het stinkt niet en zelfs in een kleine tuin kun je vaak al een compostbak kwijt. En er valt nog veel meer te leren over compost…
Onkruid; we zijn het liever kwijt dan rijk. Toch heeft onkruid ook een hele nuttige functie. Zo bevat het vaak veel voedingsstoffen en zorgt het voor meer biodiversiteit in de tuin. In dit blog geven we je tips voor het gebruik van de meest voorkomende vormen van onkruid en ook hoe je het eenvoudig kunt bestrijden.
Staat je tuinset al buiten? Om het hele seizoen optimaal te kunnen genieten van je houten tuinmeubels, is het van belang deze goed te onderhouden. Met de tips uit dit blog kun je aan de slag en gaan je tuinmeubels nog jaren mee
We ontdekken steeds meer hoe belangrijk het is om te weten waar eigen voedsel vandaan komt. Moestuinieren wordt dan ook steeds populairder en de mogelijkheden om te kweken zijn heel breed. Eén van die groenten die je kunt kweken, zijn aardappels. Een relatief eenvoudig te kweken groente (of eigenlijk knol) en bruikbaar voor zoveel verschillende gerechten. Met de tips uit ons blog kun jij ook van start.
Nu de lente echt begonnen is en het door de zomertijd langer licht is, kunnen we weer fanatiek aan de slag in de tuin. De zon gaat steeds later onder, dus buiten zitten gaat tot in de late uurtjes. Heerlijk na een lange werkdag, of gewoon in het weekend omdat je er geen genoeg van kunt krijgen. De lente laat ons opleven en dat moeten we ook doen met de border. Meer leven creëren! Dat kan met een paar eenvoudige stappen.
Een gezonde tuin, betekent ook een plek waar dieren graag voedsel en veiligheid komen zoeken. En dan moet je niet alleen denken aan vogels en egels, maar juist ook aan de insecten als vlinders , hommels en (solitaire) bijen. Deze insecten dragen bij aan onze voedselketen. Hoe meer voedsel voor hen te vinden is in jouw gezonde tuin, hoe beter het gaat met de populatie van deze dieren. Met name de bijen kunnen daar een beetje hulp bij gebruiken. En dat is veel eenvoudiger dan je denkt!
Nu de zon schijnt, begint het bij iedereen te kriebelen om naar buiten te gaan. In deze tijd is het ok belangrijk om het gazon extra aandacht te geven. Zo geniet je straks in de zomer van een prachtig groen gazon. In dit blog geven we 5 stappen voor een stralend gazon!
Van januari tot maart kun je voor het eerst de fruitbomen snoeien. Doe dit na de vorst en als het droog is om ziektes te voorkomen. Jonge bomen behoeven meer aandacht dan de oudere fruitbomen. Ook is het gebruik van het juiste materiaal heel belangrijk. Lees in ons blog waar je allemaal op moet letten.
Je hebt vast wel eens het woord grelinette voorbij zien komen, maar wat betekent het nou? En wat kan je ermee? Het belangrijkste is de grond beluchten. Hoe je dit doet en waarom je voor een grelinette en niet een spitvork moet kiezen om de grond te beluchten, leggen we uit in dit blog.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.