Skip to main content
account
0 items

Tuinieren in de winter: een tuinplan maken voor het nieuwe jaar

19 december 2023

Tuinieren in december en januari. Dat zit er eigenlijk niet in. De schuur heb je opgeruimd, het pad houd je bladvrij en misschien bescherm je planten tegen de winterkou. Verder lijken de grootste tuinklussen even stil te liggen. Wat nu? Je zou bijvoorbeeld een tuinplan kunnen maken! Wij helpen je op weg met een aantal tips in ons blog.

Tuinieren in de winter: een tuinplan maken voor het nieuwe jaar
Een tuinontwerp maken, dat gaat niet zomaar in één dag. Er komen veel elementen bij kijken; bijvoorbeeld dat het een verlengstuk van je woning is, er genoeg groen is, maar ook een fijne plek om buiten te zitten. Daarnaast kan het zijn dat je met wensen van bijvoorbeeld een partner rekening moet houden of dat er bepaalde regels zijn vanuit de woonomgeving. Met de tips in ons blog, kun je zelf een begin maken van je tuinplan.

Maak een tuintekening op schaal 

Allereerst is het heel belangrijk om te weten welke ruimte je precies hebt in de tuin. Meet daarom goed de maten van je tuin op en ook van je huis. Zet daarna een tekening op schaal op. Dat klinkt lastiger dan het is. Neem bijvoorbeeld 1:50. Dat betekent dat 1 meter 50 centimeter is. werk vanuit deze maten verder. Teken hier ook vast de grote elementen in. Heb je bijvoorbeeld een overkapping of terras, dan is het verstandig dit vast op papier te zetten, voor je in de knoei komt met groen.

Bepaal de zichtlijnen

Zichtlijnen zijn eigenlijk de lijnen vanuit je huis gezien. Deze zijn belangrijk om vast te leggen, want hoewel je graag buiten in je tuin doorbrengt, zit je waarschijnlijk het grootste deel van de tijd in je huis en kijk je naar buiten. Een fijn, groen uitzicht is dan wel zo prettig. Teken dit in op je tuinplan. 

Bestudeer zon- en schaduwplekken

Bekijk op een aantal momenten hoe het licht valt en wat de stand van de zon daarbij is. Hiermee kun je bepalen welk type beplanting je op welke plek moet zetten. Sommige schaduwplanten kunnen namelijk niet goed tegen zon en vice versa. Bedenk wel dat in de winter de zon natuurlijk anders staat dan in de zomer. Daarom is het aan te raden om ook in het voorjaar, zomer en najaar nogmaals deze plekken te bestuderen om daarna te bepalen welk type beplanten waar kan komen. 

Zoek uit wat je mooi vindt in een tuin

Wanneer je de tuin wilt gaan beplanten is het goed om bij jezelf na te gaan welk effect je wilt bereiken voordat je over gaat tot aanschaf. Struin Pinterest af, stadstuinen, kasteeltuinen of het tuincentrum en maak een moodboard van alles wat je mooi vindt en in de tuin wil hebben. Daarmee krijg je een beeld wat jij belangrijk vindt in de tuin. Ten slotte moet het voor jou prettig voelen om in te genieten. 

Plaats grote elementen

Wil je bijvoorbeeld een tuinkas, pergola of een vijvertje, dan is dat de eerste stap bij het inrichten van de tuin. Ook bestrating leg je eerst neer, voor je groen gaat toevoegen aan de tuin. Denk ook na over verhogingen of bijvoorbeeld een moestuin. Andere dingen die je misschien niet in eerste instantie bedenkt om te plaatsen, zijn een regenton of een compostbak. Dit wil je niet midden in je tuin neerzetten, zoek daarom hiervoor ook een geschikte plek. 

Kies je tuin inrichting

Tuinhuisje staat, bestrating ligt, vijver is in werking. Nu kun je aan de slag met het groen. Dit is misschien wel de aller moeilijkste keuze bij het inrichten van je tuin. Zoals wel al eerder aangaven, is het aan te raden om de beplanting niet direct overal neer te zetten, omdat je nog niet weet hoe de lichtval zich door het jaar heen ontwikkelt. Maak keuzes en neem dit mee voor je tuinplan. 

Tuinontwerp maken

Nu je alle keuzes hebt gemaakt en de vaste elementen hebt ingedeeld, is het tijd om de tuin te ontwerpen. Dit is waarschijnlijk het onderdeel wat het aller langste duurt. Dit is namelijk hoe de tuin er straks écht uit gaat zien. Maak meerdere ontwerpen en werk alle ideeën die je hebt uit op de tekening. Wie weet bedenk je ineens iets heel anders wat niet meer past in je eerste ontwerp. Geen zorgen: neem de tijd, het hoeft niet in één keer goed. 

Overzicht = key

Nu alles op papier staat, je je keuze hebt gemaakt in ontwerp en je tevreden bent over je plan, is het tijd om een overzicht te maken van welke planten en materialen je nodig hebt. Hierop geef je ook aan wat je al hebt en wat je nieuw moet aanschaffen. Dan is het tijd om te gaan winkelen! Kies voor duurzame materialen, niet alleen als het gaat om de planten in de tuin, maar ook de gereedschappen die je gebruikt. Een stevige spade van hoge kwaliteit (bijvoorbeeld van Sneeboer) gaat een leven lang mee en kun je dus het jaar erop ook plezier van hebben. 

Meer leren over een tuinplan

Dit is slechts een beknopte handleiding voor het ontwerpen van een tuin. Benieuwd naar meer tips en tricks? Lees dan eens 'De Groene Tuin' van Floor Korte. Zij geeft hierin veel praktische info over het aanleggen van een tuin en alles wat daarbij komt kijken. Ook "Een kleine eetbare tuin" van Madelon Oostwoud is een goede bron voor tips en ideeën. 


Gerelateerde artikelen

Kersen zijn er in rood en geel, zoet en zuur. Als u ruimte heeft in de tuin, zet er dan kersenbomen in. Oogst kersen als ze rijp zijn, ze worden na de oogst niet rijper. Pluk kersen met steel en al en verwijder de stelen pas na het wassen.
De papaverfamilie, Papaveraceae, is niet groot en bestaat uit 23 geslachten en 250 soorten: de Oosterse en IJslandse papaver, Papaver rhoeas de echte klaproos, Papaver somniferum en Papaver orientale die ook wel slaapbol wordt genoemd. Er zijn papavers in zoveel kleuren, dat die in iedere border kunnen bloeien: knaloranje, vuurrood, petticoat-roze, dieppaars, zacht zalmroze en spierwit. Geef alle papavers een zonnige plek met goed vochtdoorlatende grond.
Evenwicht in de tuin is erg belangrijk om samen met de natuur te kunnen genieten. U kunt de natuur ook een handje helpen met natuurlijke methoden.
Wie droomt er nou niet van een groen gazon. Met het juiste onderhoud is jouw grasmat er eentje waar je buren jaloers op zullen zijn.
Februari is de perfecte maand om je fruitbomen te (ver)planten. De bomen zijn nu namelijk in winterrust. Ze zijn dus gemakkelijk te verplanten. Ook is het een goed moment om een aantal fruitbomen en -planten te snoeien. Welke planten en hoe je gemakkelijk kunt verplanten en snoeien, dat leggen we je uit in dit blog.
De moestuin is weer in opkomst, omdat het gewoon erg leuk is om je eigen groenten te verbouwen en je weet waar het vandaan komt en financieel scheelt het waarschijnlijk ook dan in de winkel tegenwoordig. Als je het moestuinseizoen wilt verlengen, dan kun je overwegen om een kas aan te schaffen. In een kas kun je zaaien, stekken, uitzetten, oogsten en in de wintermaanden kunnen de kuipplanten er overwinteren. Zo maak je bijna het jaar rond gebruik van de kas.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2024 De Wiltfang ®  |  Burgemeester Padmosweg 161  |  3648 BD Wilnis  |  T 0346 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | *** ALLEEN WEBSHOP ONLINE ***

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.