Skip to main content
account
0 items

Vorstbescherming – 5 tips

30 november 2021

Wat een kou, de afgelopen weken. De eerste ruiten zijn gekrabd en in het zuidoosten is zelfs al de eerste sneeuw gevallen. We kleden ons massaal warmer aan en blijven veel binnen. Toch moet er buiten nu ook het één en ander gebeuren. De planten beschermen! In dit blog geven we je 5 opties om je planten te beschermen tegen de ijzige kou.

Vorstbescherming – 5 tips

Planten beschermhoes

Een van de makkelijkste en duurzaamste oplossingen is het plaatsen van een plantenbeschermhoes rondom planten die niet winterhard zijn. Je schuift zo’n hoes eenvoudig over een plant heen en maakt deze dicht met een rits. Na de koude periode haal je hem eraf en kun je hem wassen op 30 graden. Hierdoor is dit een duurzame oplossing, omdat je de hoes dus jarenlang kunt bewaren. Daarnaast kun je de hoes in verschillende maten krijgen, dus is er voor elke plant een passende oplossing te vinden

Cloche tegen kou 

Een net zo duurzame oplossing is een cloche! Deze kun je namelijk ’s winters gebruiken tegen de vorst en in het vroege voorjaar om je jonge planten te beschermen tegen de koude nachten en ongewenste dieren in de (moes)tuin. Ook een cloche is meerdere jaren te gebruiken. Het materiaal is namelijk goed schoon te maken. Cloches zijn er in meerdere maten, bijvoorbeeld een Victorian Bell, die je over de planten heen plaatst of de pop-up cloche die je na gebruik eenvoudig opruimt. Eén product voor dubbel plezier.

Jute materialen

Jute is een natuurlijk product en wordt daardoor ook afgebroken in ongeveer 1 à 2 jaar. Een jute wikkelband is daarom een ideale oplossing om jonge boompjes, die nog niet goed tegen de winterkou kunnen, te beschermen en te laten wennen. Daarnaast kun je jute ook leuk gebruiken als decoratie in de herfstperiode om het vervolgens te gebruiken om je bomen te beschermen. Als dat geen goed voorbeeld van hergebruik is! Daarnaast kun je ook jute zakken gebruiken om de grond rondom je bomen tegen de winterkou te beschermen. Vul ze met bladafval wat hierin composteert en extra voeding geven voor de bodem. Zijn de zakken in het voorjaar nog niet volledig gecomposteerd? Dan kunnen ze gewoon op de composthoop!

Noppen folie

Met noppen isolatiefolie kun je planten snel beschermen tegen vrieskou. Misschien wel de meest eenvoudige oplossing. Wikkel om een plant of pot heen en bescherm tegen de verschillende weersomstandigheden. Na de winter rol je het folie weer op en berg je het op voor het volgende koude seizoen.

(Mini)kas in de tuin

Een minikas geeft niet alleen bescherming, het is ook een mooie toevoeging aan je tuin. In het voorjaar kun je hier plantjes in opkweken en afharden en in de winter zet je de niet winterharde planten hierin om ze te beschermen tegen de vorst. Voor een minikas of koude bak is altijd wel een plekje te vinden en met het juiste onderhoud gaan ze vele jaren mee.


Gerelateerde artikelen

Februari is de perfecte maand om je fruitbomen te (ver)planten. De bomen zijn nu namelijk in winterrust. Ze zijn dus gemakkelijk te verplanten. Ook is het een goed moment om een aantal fruitbomen en -planten te snoeien. Welke planten en hoe je gemakkelijk kunt verplanten en snoeien, dat leggen we je uit in dit blog.
De moestuin is weer in opkomst, omdat het gewoon erg leuk is om je eigen groenten te verbouwen en je weet waar het vandaan komt en financieel scheelt het waarschijnlijk ook dan in de winkel tegenwoordig. Als je het moestuinseizoen wilt verlengen, dan kun je overwegen om een kas aan te schaffen. In een kas kun je zaaien, stekken, uitzetten, oogsten en in de wintermaanden kunnen de kuipplanten er overwinteren. Zo maak je bijna het jaar rond gebruik van de kas.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2024 De Wiltfang ®  |  Burgemeester Padmosweg 161  |  3648 BD Wilnis  |  T 0346 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.