Skip to main content
account
0 items

Tuin en tijd (21 juni - 21 juli)

29 juni 2017

Er is een onzichtbare grens in het tuinseizoen op 21 juni en 21 juli. Gewassen als asperges en rabarber worden niet meer geoogst, hagen worden gesnoeid en Chinese kool dan pas gezaaid.

Tuin en tijd (21 juni - 21 juli)

Grens 21 juni

Op 21 juni is het midzomerdag. Een belangrijke grens in het moestuinjaar. Wij beleven dan de langste dag en de kortste nacht. De vaste planten asperges en rabarber worden daarna niet meer geoogst. De planten groeien door en voeden hun wortels, om volgend jaar weer van te kunnen oogsten. Geef de rabarber een flinke kruiwagen oude mest als voeding voor de wortels. De rabarberplant heeft dit nodig om aan te sterken na alle oogstmanden vol lekkers.  Rabarberplanten maken na 21 juni ook extra oxaalzuur aan, wat ook in de stengels terecht komt. Eerder in het jaar zit dat alleen in het blad, wat niet eetbaar en zelfs giftig is. Het blad is wel geschikt om te composteren. De rabarber sterft vanzelf af in de winter.

De aspergestruiken groeien door tot wel twee meter hoog en worden geel in november. Dan worden ze tot op de grond teruggesnoeid. De aspergebedden worden gevoed met zeewier na de oogst en ook weer in het voorjaar.

Als u meer dan andere jaren van asperges en van rabarber hebt geoogst, kunt u de planten ook ongeveer een week of 10 dagen eerder al rust geven om te herstellen en weer op krachten te komen.

Snoeien

Alle hagen worden traditiegetrouw voor de eerste keer vóór 21 juni gesnoeid . In het handboek Snoeien & leiden staat precies hoe en wat.

Spinazie telen

Spinazie teelt u het best in voorjaar of ‘Winterreuzen’ vanaf augustus tot in het najaar. Zomerspinazie schiet te snel door. Een alternatief voor de zomerperiode is boomspinazie of tuinmelde. Nieuw-Zeelandse spinazie groeit zelfs beter met warme temperaturen dan koude. Brave Hendrik en snijbiet zijn ook gewilde zomerse groente.

Grens 21 juli

Op 21 juli is er nog een onzichtbare grens in het moestuinjaar. Knolvenkel, Chinese kool en Paksoi worden pas na 21 juli gezaaid. Nog een keer courgettes zaaien om er zo lang mogelijk van te genieten en het tuinseizoen te verlengen.

 


Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.