Skip to main content
account
0 items

Augustus: Oogstmaand

27 juli 2018

Augustus is de maand waarin van oudsher geoogst wordt. Het woord oogst is ontstaan uit de Latijnse naam Augustus. Ieder jaar is het weer een verrassing welke oogst succesvol is. Het weer heeft er alles mee te maken.

Augustus: Oogstmaand

Oogsten
In deze oogstmaand is oogsten wat het meeste werk vergt in de tuin. Voor uien is het geen goed oogstjaar, er was te veel regen. De blauwe bessen daarentegen zijn nog nooit zó groot geweest.

Beginnende tuinders vergeten vaak dat ook oogsten veel tijd kost. Maak gebruik van het meest efficiënte gereedschap dat er is. Een krop sla, snijbiet of courgettes kunt u het beste met een scherp mes of sikkel afsnijden. Zwarte bessen oogsten kan het best met tak en al, dan is die struik gelijk gesnoeid. Pruimen die nèt iets te hoog in de boom hangen vangt u op met een plukzak op een steel. Bloemen plukken met een korte rozensnoeischaar 60 cm of plukschaar van 65 cm of een lange vasthoudschaar maakt plukken tot een feest.

Vruchten wel of niet oogsten

Om vogel- en wespenvraat te voorkomen kunt u overwegen het fruit onrijp te oogsten, met alle nadelen van dien. Te vroeg geoogst fruit heeft weinig kleur, blijft smakeloos of de vruchtsteel breekt af, waardoor het fruit slechter bewaard kan worden.

Fruitsoorten die narijpen

Abrikozen, perziken, nectarine, appels, peren, kweeperen en tomaten kunnen iets onrijp geoogst worden. Tijdens het narijpen worden ze zoeter, smakelijker èn zijn langer te bewaren in een fruitkistje of proviandkast.

Vruchten die niet narijpen

Oogst pruimen, druiven, aardbeien, kruisbessen, blauwe bessen, vijgen en vlierbessen als ze mooi gekleurd, zacht en smakelijk zijn. Pruimen en druiven worden wel zacht bij het narijpen, maar hun zongerijpte, zoete smaak krijgen ze niet. Onrijpe vlierbessen zijn zelfs giftig.

Jam maken

Iets onrijp geplukte kruisbessen, pruimen, appel, peer, kweepeer en perzik bevatten meer pectine en zijn bijzonder geschikt voor verwerking tot jam. Om Jam te labelen hebben wij stickervellen.

Oogst bewaren

Groente- en fruitoogst kunt u het best in verschillende ruimtes bewaren, met de beste bewaartemperatuur. Tomaten rijpen het best buiten de koelkast na. Appels geven het rijpingsgas ethyleen af en worden daarom in een aparte ruimte opgeslagen bij 4-5 graden. Bewaarperen kunnen lang bewaard worden bij 0-1 graden.

 


Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2024 De Wiltfang ®  |  Burgemeester Padmosweg 161  |  3648 BD Wilnis  |  T 0346 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | *** ALLEEN WEBSHOP ONLINE ***

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.