Skip to main content
account
0 items

Appeloogst

01 september 2018

Appels zijn een veel geteelde fruitsoort. De appeloogst is van augustus tot ver in oktober, afhankelijk van het ras, de grondsoort en het weer. Het plukken van appels moet in de juiste periode gebeuren.

Appeloogst

Appelpluk

Appels oogsten kan het best met een daarvoor geschikte plukladder en een oogstmand die aan een emmerhaak hangt.  Oogsten kan met een oogstmand die ‘lijkt’ op de traditionele Engelse Sussex trug , of gebruik een echte plukhoenderik , die kan tot 5 kilo appels dragen.

Sommige vruchten hangen zo ver dat armen vaak te kort zijn. Met een plukzak op een stok of op een telescoopsteel is er dan vaak wèl bij te komen.

Erg handig is de appelraper voor valappels of appels die tijdens de oogst niet in een oogstmand gelegd zijn. Over de grond rollen en de appels vallen er zó in.

Oogstrijp

Appels zijn oogstrijp als er kleur op de schil zit of als ze op de grond vallen. Hangt de appel nog in de boom, til dan de vrucht op en draai in de handpalm. Als de appel makkelijk loslaat, mèt de steel van de tak, is die rijp om te oogsten.

Valappels, met een deukje of al aangepikt door vogels, worden het best direct verwerkt tot gerechten als appeltaart, appelsap of appelmoes.  

Oogsttijd

Zomerappels kunnen al in augustus geplukt worden: ‘Discovery’, ‘Mantet’, ‘Yellow transparant’. Herfstappels worden begin september vers geplukt en het lekkerst direct gegeten. Dit zijn rassen als ‘Alkemene’, ‘Gravensteiner’, ‘James Grieve’ en ‘Jonathan’.  

Zomer- en herfstrassen zijn slechts kort te bewaren op een koele plaats.

Winterappels worden meestal tussen half september en half oktober geplukt. Deze zijn een aantal maanden te bewaren, mits ze iets onrijp geplukt, helemaal gaaf en gezond zijn. Goed te bewaren winterrassen zijn ‘Schone van Boskoop’, ‘Santana’ en ‘Bramley’s seedling’. Dit laatste ras ontwikkelt tijdens het bewaren een beschermende waslaag.

Appels optimaal bewaren Fruitkistje stapelbaar € 42.00

Kleine hoeveelheden appels kunnen in een koelkast worden bewaard met de ideale bewaartemperatuur 4 tot 5°C. Zoek voor grote hoeveelheden een donkere bewaarplaats met een hoge luchtvochtigheid en een temperatuur van 2 tot 4°C, die gelucht kan worden via een raam aan de noordkant. Goede bescherming tegen regen, vorst, vogels en knaagdieren is aan te bevelen.

Leg bewaarappels niet in de buurt bij kort te bewaren appels en ook niet bij groente.

Er zijn duurzame beukenhouten stapelbare opbergkisten die geschikt zijn om de appeloogst in te bewaren.

Deze maand (september) in de aanbieding, wanneer u er 2 of meer koopt, betaald u maar € 35.00 per kistje.

Controleer regelmatig of er iets mis is. Met een stukje papier tussen de appelen, op stro of gedroogd brandnetelblad, kunnen de appels elkaar niet aansteken. Mochten de appels toch gaan smetten, schimmelen of anderszins aangetast worden, verwijder die rotte appels.

Welke appels bewaren het minst goed?

Appels van laagstambomen op zandgrond zijn minder goed houdbaar dan hoogstamappels geteeld op klei of leemgrond. Appels met een rode blos zijn minder lang te bewaren. Ook dikke vruchten bewaren minder lang dan minder dikke vruchten.


Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.