Skip to main content
account
0 items

Aardappeloogst

28 juli 2016

Aardappels verschillen in oogstseizoen, maat, vorm, kleur en smaak. Wereldwijd worden er wel 4000 rassen aardappels gekweekt. In Nederland en België zijn 200 rassen pootaardappels te koop. Wat denkt u van zwart of paars?

Aardappeloogst

Aardappel ( Solanum tuberosum)

De zwarte of paarse aardappel is supergezond en echt iets voor fijnproevers. Vol vitamine en vezels. Het knolvlees is paars, gewolkt of wit. Om het verrassende effect van de kleur te behouden is het beter om de aardappelknollen niet te schillen en natuurlijk wel te wassen voor het koken. Met prachtige namen als ‘Vitelotte Noir’ en ‘Purple Majesty’.

‘Purple Majesty’ is een paarse aardappel, vanbinnen èn vanbuiten. De vrij ronde, gladde knollen hebben een goede smaak. Zolang nog weinig mensen ze kennen, zijn een paarse aardappelschotel of paarse frietjes echte aandachttrekkers.

Aardappelen kweken
Wat geeft een succesvolle aardappeloogst?

Aardappels gekweekt in een aardappelmand , kunnen een goede opbrengst hebben. Doe een laag van 20 cm voedzame biologische aarde in een zak. Leg er 3 biologisch geteelde pootaardappels in. Zet op een zonnige, warme locatie. Geef regelmatig regenwater en als er groen loof verschijnt, doe er dan weer een laag van 10 cm aarde op. Herhaal dit totdat de zak vol is. Aardappels blijven aanaarden is om het licht buiten te houden en de oogst te vergroten. Geef ze ook wat extra aardappelvoeding of brandnetelgier. Extra water geven als de aardappels in bloei staan.

Aardappelen oogsten

Nadat de aardappelplant gebloeid heeft of als het loof geel wordt, zijn de aardappelen te oogsten. Gekweekt in een aardappelmand is het een kwestie van de zak omkiepen en de aardappels uit de aarde oogsten en in een oogstmandje leggen.

Vers geoogste aardappels zullen uw bloedsuikerspiegel niet zo sterk doen stijgen als oudere bewaaraardappels. Als u ook nog eens de schil eet, de aardappels eerst kookt en 24 uur laat afkoelen in de koelkast bewaard en daarna de aardappels opbakt in roomboter of ghee, zijn ze een echte "supergroente".

Aardappelen bewaren

Bewaar in een koele, donkere ruimte die goed geventileerd is. In een jute zak , of in een aardappellade in de proviandkast . Aardappels niet in dezelfde ruimte als appels bewaren, want appels verliezen hun smaak naast aardappels en de aardappels smaken niet meer lekker èn zijn minder goed houdbaar.

  

 


Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.