Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Aardbeien in het voorjaar

02 maart 2017

Zelfgekweekte aardbeien smaken het lekkerst midden op de dag, warm van de zon, direct van het plantje in uw mond. Er zijn vroege aardbeirassen, midden en late rassen en er zijn ook doordragende rassen.

Aardbeien in het voorjaar

Winterharde vaste planten

Aardbeien worden winterhard genoemd, ze voldoen aan de eisen om de winter te kunnen overleven. Blad sterft af in de herfst en winter, de kroon blijft in takt en maakt weer nieuw blad in de lente, met steeltjes vol bloemen die na bestuiving aardbeien vormen.

Aardbeien verzorgen

In het prille voorjaar verzorgt u de aardbeiplantjes door al het oude bruine blad te verwijderen met een scherpe schaar , zodat het nieuwe frisgroene blad kan groeien. Geef ook voeding in de vorm van een beetje lavameel en organische bemesting of compost die goed verteerd is.

Ligt het stro klaar om straks onder de jonge vruchten te leggen?

Aardbeien doen het ook goed in balkonmanden en in deze planttas aan de muur. Wist u dat aardbeien zoeter smaken als ze tegen een rode achterwand gekweekt worden?

Met mos door voedzame potgrond heen, hebben de aardbeien in potten en tassen een voordeel.

Nieuwe aardbeiplanten

Maak de grond klaar door alle onkruiden te verwijderen met een handhakje . Voed het plantgat met lavameel en organische bemesting. Plant op de juiste manier, zodat de kroon van de aardbeiplant nèt boven de grond uitsteekt. Giet zoveel water erop, dat de plant in een badje staat. Zorg dat de aardbeiplanten altijd droog de nacht in gaan, zodat schimmels geen kans krijgen.

Stro

Hebben de aardbeien al witte vruchtjes? Vlug stro eronder leggen om hun naam eer aan te doen: strawberries. Zo blijven de vruchten droog en krijgen ze niet de kans te gaan schimmelen.

Aardbeien in 60 dagen

De meeste aardbeiplanten geven pas het tweede jaar oogst. Als u bevroren aardbeiplantjes koopt en die in april in de grond zet, kunt u al binnen 60 dagen aardbeien eten!

Zelfgekweekte aardbeien smaken het lekkerst midden op de dag warm van de zon, direct van het plantje in uw mond. Er zijn vroege aardbeirassen, midden en late rassen die in het seizoen één keer oogst geven. Er zijn ook doordragende rassen die tenminste twee keer vruchten geven in de zomer.

U kunt het seizoen verlengen door de bloeiende planten onder een cloche of in een kas te zetten. Zo heeft u een week eerder al aardbeien. Voor een nog vroegere oogst zet u de planten in de winter en lente in een kas en geef ‘s morgens voldoende water.

Oogst beschermen

Met een blauw vogelnet beschermt u de aardbeien tegen vogelvraat, zonder dat de vogels erin verstrikt raken. Ze zien de kleur blauw goed en blijven er weg. Met bouwbollen en stokken bouwt u zó een fruitkooitje voor uw aardbeien.

 

Vogels foppen

Schilder steentjes rood, alsof het aardbeien zijn en ze houden vogels uit uw aardbeienveld of pot. De vogels pikken in de harde stenen aardbeien en gaan ervan uit dat alle aardbeien hard zijn als steen en gaan hun voedsel elders zoeken.


Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2018 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.