Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Aardbeien

17 augustus 2016

Van aardbeien kun je nooit genoeg hebben. Aardbeiplanten maken uitlopers, waar weer nieuwe planten uit groeien. Vermeerderen gaat dus vrijwel vanzelf. De eerste drie jaar is het beter de aardbei uitlopers eraf te knippen, voor een goede aardbeienoogst. Een aardbei plant kan maar één ding tegelijk en wie niet? Aardbeien in vele kleuren, vormen en smaken.

Aardbeien

Aardbeien

Rode, roze en witte vruchten, van klein tot bijzonder groot, wit of roze bloeiend, aardbeien zijn er in veel rassen, geuren en smaken. ‘Serenata’ is roze bloeiend, ‘Gorella’ groot en sappig, ‘Induka’ is donkerrood en aromatisch. ‘Mora des Bois’ is de lekkerste bosaardbei. De reuzenaardbei Fragaria x ananassa ‘Gigantella Maxim’ is een modern ras met vruchten zo groot als tomaten. De frambozenaardbei Fragaria x ananassa ‘Frau Mieze Schindler’ is later te oogsten dan andere aardbeirassen. Dit mooie, oude ras uit 1919 geeft dieprode, kleine, stevige vruchten, met diepliggende pitjes en een bobbelige structuur die lijkt op een framboos. De lichte frambozensmaak is uniek. Een vroege wilde aardbei Fragaria virginiana ‘May Queen’ is een lichtvlezig, oranjerood, oud ras met smakelijke vruchten. Dit ras is zelfbestuivend en kan goed vervroegd worden in de kas . De klimaardbei Fragaria x ananassa ‘Mrak’ is een oersterke doordrager met lange, stevige uitlopers die klimmend langs gaas of hangend in grote potten geteeld kunnen worden op balkon of in kas.

Vermeerderen

De planten die zich aan de nieuwe uitlopers hebben gevormd kunnen nu in een nieuw aardbeienbed uitgeplant worden. Alle aardbeirassen hebben een goede voedzame bodem nodig: compost wat vochtvasthoudend, vruchtbaar en humusrijk is. Half augustus is de beste tijd om een nieuw aardbeienbed te beplanten. Zet de aardbeiplantjes ruim van elkaar in rijen, wel 50 centimeter in alle richtingen. Dat plukt het makkelijkst.

Steek zorgvuldig met een verplantschopje aan vier zijden van het nieuw gevormde aardbeiplantje. Schep de aardbeiplant met zoveel mogelijk aarde uit de grond.

Uitlopers leiden

 Aardbeien leggen vanzelf nieuwe plantjes aan. Uitlopers kiezen zelf waar het nieuwe plantje komt. Er is invloed uit te oefenen door de richting te leiden. Zet een oppotpotje met goede compost in de buurt, zodat de nieuweling zich daarin vestigt. Meng cocopotgrond door het compostmengsel voor watervasthoudendheid.

Zaaien

Bosaardbeitjes ‘Red Wonder’ en ‘Yellow Wonder’ zijn nu te zaaien. Om volgend jaar van te oogsten en in alle jaren daarna.

Vogels

Vogels lusten ook graag rode aardbeien. Plaats de aardbeien bijvoorbeeld aan de rand in een fruitkooi , bij het andere kleinfruit zoals blauwe bessen, aalbessen, kruisbessen. 

Of kies voor het witte alpen- of bosaardbeitje Fragaria vesca ‘Alpine Jaune’. Dat is een rankend plantje dat het liefst op een halfschaduw plekje staat. De crèmekleurige, kleine vruchtjes hebben een ‘wild’ aroma en zijn door hun kleur veilig voor vogels.

De witte tot lichtroze ananasaardbei Fragaria x ananassa ‘Snow White’ is zoet, aromatisch, met een eigenzinnige ananas smaak en helderwit vruchtvlees. Een bijzonderheid is de perzikaardbei Fragaria rubicola ‘Mount Omei’ met witte tot bleekroze vruchtjes en wit vruchtvlees. De smaak heeft een hint van lichte perzik en is sprankelend fris.

Aardbeien oogsten

Zongerijpte aardbeien zijn erg lekker. Midden op een warme zomerdag is het mooiste tijdstip om aardbeien te oogsten. Smaak, geur en kleur zijn dan optimaal. Aardbeien plukken is een kunst op zich: zonder de vrucht aan te raken, want dat voorkomt schimmelen. Snijd met een nagel het steeltje door.

Oogst aardbeien als ze mooi donkerrood gekleurd, zacht en smakelijk zijn. De laatste dagen aan de plant zijn voor de aardbei de allerbelangrijkste. Dan ontwikkelt hij de meeste suikers en gaat zó verrukkelijk zoet smaken. Aardbeien worden wel zacht bij het narijpen, maar hun zongerijpte, zoete smaak en geur krijgen ze dan niet.


Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2018 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.