Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Bladcompost

18 oktober 2016

Bladcompost is ideaal om zandgrond vochtvasthoudender te maken en om kleigrond te verluchtigen. Blad van fruitstruiken en fruitbomen is het allerbeste materiaal om ‘zwart goud voor de tuin’ te maken.

Bladcompost

Kijk hoe de bladeren aan de bomen in de herfst verkleuren, van de bomen waaien en als goudblaadjes in de zon naar beneden dwarrelen. Hark de bladeren bij elkaar met een bladhark . Schep de bladeren met grote handen in een compostkorf of een omheining met kippengaas. Laat het liggen en de natuur het werk doen tot het kruimelige bladcompost is geworden dat ruikt naar bosgrond. Talloze micro-organismen bewerken het blad en veranderen het in ‘zwart goud’ voor de tuin.

42206: Bladhark kunststof € 42.00

Er zijn veel soorten blad die geschikt zijn (voor snelle compostering binnen een jaar): eik, iep, wilg, linde, populier, es, berk, kers en beuk. Bladeren van fruitbomen zijn het beste materiaal. Bladeren van bladverliezende heesters, meidoorn, esdoorn, magnolia, kastanje, platanen en notenbomen verteren moeilijker (composteren binnen twee jaar). Maak verschillende bladhopen van de snelle of moeilijker te verteren bladeren, gooi die niet door elkaar.

Vergeet niet het blad uit de dakgoot te halen met een dakgootschep of dakgoottrekker . Deponeer die ook op de bladhoop.

Ervaren tuinders noemen bladcompost het ‘zwarte goud voor de tuin’. Kleigrond is over het algemeen veel te zwaar en te compact om planten goed te laten groeien. Bladcompost verluchtigd de kleigrond. Zandgrond is heel arm en laat het water te snel door. Bladcompost is ideaal om zandgrond vochtvasthoudender te maken.

Het composteren van al dat blad heeft een luchtige compostmethode nodig. Er moet genoeg lucht doorheen kunnen waaien. In een kippengaasomheining of compostkorf groeit het in één of twee jaar tot prachtig kruimelig ‘zwart goud’, dat ruikt naar bosgrond.

Winterdekbed

Doe vers herfstblad in een jute zak en gebruik het als isolatiedeken in de herfst en winter om vaste planten zoals rozen te beschermen.

Horizontaal composteren

Zó maakt u in korte tijd prachtige, productieve bladcompost: leg een dikke laag vochtig herfstblad van 15 centimeter op de kale grond tussen planten in een border, onder (fruit)struiken of op moestuin groentebedden. Deze mulchlaag onderdrukt de onkruidgroei, voorkomt dat de grond dichtslaat door regen èn gaat verdamping en uitdroging van de grond tegen. De wormen trekken iedere blaadje in de aarde en laten voedzame wormencompost achter.

Blad maaien

Een nog snellere methode is het versnipperen van de bladerenmet een maaimachine en daarna luchtig composteren. Dit fijnmalen laat de micro-organismen optimaal werken. Door toevoeging van compostversneller en regelmatig omzetten met een compostbeluchter , kan er binnen een jaar al mooie bladcompost ontstaan. In de lente als potgrond te gebruiken.

Lezen Goud voor grond is een leerzaam boekje dat geschreven is door Roelke Posthumus.

Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2019 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.