Skip to main content
account
0 items

Bosbessen

09 maart 2017

Bosbessen en blauwe bessen zijn ongekend populair en heel makkelijk zelf te kweken op voorwaarde dat de standplaats aan een aantal voorwaarden voldoet.

Bosbessen

Oogstvoorwaarden

Bosbessen Vaccinium myrtillus zijn blauwe bessen, die ook vanbinnen blauw zijn. Die groeien alleen in het wild, in het bos. Lastig om zelf te kweken.

Blauwe bessen Vaccinium corymbosum hebben wit vruchtvlees en zijn wèl goed zelf te kweken.Deze Amerikaanse bosbes of trosbosbes heeft een zonnige standplaats nodig, die lichtzuur, vochtig, goed waterdoorlatend en rijk aan voedingsstoffen is.

Regenwater is een van de voorwaarden voor de blauwe bes; in kraanwater zit te veel kalk en daar gaat deze struik dood van. Net als heide, Camellia en Hydrangeais deze bessenstruik een zuurminnende plant.

Deze compacte, bossige struik bloeit prachtig wit in mei en kan ook in een pot gekweekt gehouden. Het blad aan deze struik geeft in de herfst prachtige rode, oranje en gele herfstkleuren.

Blauwe bessen zijn onweerstaanbaar gezond en smakelijk. Boordevol vitamines, antioxidanten en anthocyanin, goed voor uw cholesterol, bloeddruk en geheugen: echt superfood dus.

Blauwe bessen zijn een nuttige èn sierlijke aanvulling in uw tuin.

‘Goldtraube’ is een hybride ras, met een zeer goede smaak en redelijk grote bessen. De kruising is ontstaan uit de Vaccinium corymbosum met Vaccinium angustifolium. Dit ras is zelfbestuivend, hoewel kruisbestuiving grotere vruchten geeft.

Twee verschillende rassen als combinatie voor een goede oogst zijn ‘Goldtraube 71’ en ‘Blue crop’. Kies rassen ook op het tijdstip van oogsten: van juli tot in november rijpen de bessen op verschillende tijdstippen. Er zijn vroeg rijpende, middentijds rijpende en laat rijpende rassen. ‘Tophat’ is een ras om in een grote pot te kweken.

Plant de struiken in zure potgrond. Met een zakschep schept u handig grote hoeveelheden potgrond in het plantgat. Geef de struiken een goede mulchlaag van pijnboomschors, gemaaid gras of bladcompost.

Snoeien is ook belangrijk. Het streven is om dode en kruisende takken eerst te verwijderen en takken die de grond raken als ze vol oogst hangen. Oud hout draagt minder fruit dan hout dat minimaal 1 jaar oud is.

Tijdstip van snoeien is maart, april. De sterkste takken groeien het hardst. Gebruik een scherpe en schone snoeischaar .

Let op: een bloemknop is dik en rond en een bladknop is dun en puntig. Bloemknoppen dus zoveel mogelijk laten zitten.

Bescherming tegen vogelvraat is ook noodzakelijk. Een fruitkooi met een deur erin is de meest handige oplossing.


Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2024 De Wiltfang ®  |  Burgemeester Padmosweg 161  |  3648 BD Wilnis  |  T 0346 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | *** ALLEEN WEBSHOP ONLINE ***

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.