Skip to main content
account
0 items

Combinatieteelt / Wisselteelt

23 maart 2017

Zaaien, poten, leggen, snoeien, voeding en compost, wisselteelt en combinatieteelt. Duizelt het u al? Een teeltplan maken, heeft u dat al gedaan?

Combinatieteelt / Wisselteelt

Zaaien in het prille voorjaar

Maart is een drukke maand als het weer meezit. Als uw tuingrond op zware natte kleigrond is, kunt u beter wachten totdat het beter weer is. Of een paar weken voordat u van plan bent te zaaien, de grond bedekken met licht doorlatend plastic of een koude bak , zodat de grond wat opwarmt, opdroogt en het onkruid ontkiemt (een vals zaaibed). Dan is het onkruid nu makkelijk weg te schoffelen .

Wat eerst, wat nù?

Kies om nù groente te zaaien die van kou houdt.

Sla, spinazie, wintertuinbonen, vroege doperwten, vroege wortelen ‘Amsterdamse bak’. Tuinbonen kunnen als eerste de volle grond in. Sla die u in februari hebt voorgezaaid kan in de volle grond uitgepoot worden. Blijf sla voorzaaien zodat u altijd wat plantjes heeft om uit te planten. Poot plantuitjes, sjalotten en voorgekiemde aardappels, bijvoorbeeld ‘Frieslander’. Voorgezaaide prei kan nu ook uitgepoot worden. Maak stellages voor stokbonen en tomaten vóórdat u ze in de volle grond uitpoot.

Blijf onkruid wieden, zodat de slakken geen kans krijgen uw tuin te belagen. Verzamel keukenafval en verzamel keukenafval in een compost emmmertje , om in een compostbak te doen.

Wisselteelt

Kweek nooit eenjarigen ieder jaar op dezelfde plaats. Dat gaat anders gebrek en ziekte opleveren. Zorg voor jaarlijks wisselende locaties om kolen, aardappelen, peulvruchten, bladgroente, vruchtgewassen en wortelen te kweken.

Paden

In een volkstuin of moestuin bent u flexibeler met jaarwisseling, als u de paden niet met stenen bedekt. Een mooi voorbeeld kunt u zien bij Villa-Augustus. Het pad is aangestampt en de groentebedden zijn mooi luchtig.

Combinatieteelt

Combinaties planten van groente die elkaar helpen groeien en bloemen om insecten aan te trekken of te weren is en heel natuurlijke manier om ongewilde insecten te weren en aantasting van uw oogst te voorkomen.

Soms heeft de tuin wat hulp nodig om sommige vervelende insecten te slim af te zijn. Prei, bieslook, knoflook helpen tegen wortelroestvlieg. Goudsbloem gaat witte vlieg tegen en konijnen houden er ook niet van. Oregano en salie houden koolmot tegen.

Een rij uien in het wortelbed zorgt ervoor dat de wortelvlieg èn de uienvlieg geweerd worden.

Kweekt u in pot of moesbak, poot dan drie pootuitjes in een pot van minstens 30 cm hoog, met Parijse worteltjes er dun tussen gezaaid.

Bloemen zaaien tussen groente combinatieteelt. ‘Het is belangrijker slecht gezelschap te vermijden dan goede buren bij elkaar te planten’ volgens Bob Flowerdew.

Dat er ook vele bloemen eetbaar zijn is nog een voordeel.

Bonen en kruiden horen ook bij elkaar. Een kruidenbed of insectenborder zorgt ervoor dat de bijen, die nodig zijn voor de bevruchting van bonen en fruit, genoeg voedsel hebben. Ze hebben nectar en pollen nodig. Een kruidenbed met salie, tijm, rozemarijn, bieslook, smeerwortel, brandnetel en marjolein is ideaal. Bloemen van geranium, lupine, rozen, papavers en kamperfoelie zijn fantastische voeding voor de bijen. Een stuk grasland laten verwilderen en inzaaien met wilde bloemen is ook heel nuttig.

Om problemen met zwarte luis op tuinbonen te voorkomen, is tuinbonen vroeg leggen belangrijk. En combineren met dille of bonenkruid is een beproefde methode.

Topscheuten van jonge, zoete, sappige groente kan ten prooi vallen aan zwarte luis. De luis kunt u van de planten vegen of met water eraf spuiten. Volgen jaar nòg eerder beginnen met tuinbonen leggen, zodat ze al groot en sterk zijn vóórdat de zwarte bonenluis actief wordt.


Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.