Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

De bodem, de basis

03 januari 2017

Wat hebben planten nodig om te groeien zonder al te veel moeite? Aarde, licht, lucht, voeding, temperatuur; al deze elementen zijn, in de juiste hoeveelheden, essentieel voor planten om goed te presteren. Een goed bodemleven is de voorwaarde voor een gezonde plant en dus gezonde voeding. Ecologisch tuinieren staat voor de zorgzame omgang met bodem, water, oogst en natuur. De bodem wordt gezond en vruchtbaar door weinig bewerken, voeden met compost of groenbemesters, beschermen met een mulchlaag of bodembedekkers.

De bodem, de basis

Bodem verbeteren

Het is noodzakelijk om de grond te voeden. Dat hoeft niet per sé met oude, minstens twee jaar rijpe paardenmest of koemest. De grond kan ook gevoed worden met melasse of luzerne, groenbemesters, gesteente-melen, plantengier, wormenmest, soja of zeewier.

Verdiep u ook eens in de voordelen van gesteente-melen. Bentoniet wordt gebruikt om zandgrond beter vocht te laten vasthouden. Op kleigrond kan lavameel of basaltmeel gebruikt worden.In zo’n handvol vruchtbare en levenskrachtige aarde, bevinden zich miljoenen micro-organismen. Zij zorgen ervoor dat plantenresten en ander organisch materiaal, in voor de plant opneembare voedingsstoffen worden omgezet. Een ruim aanbod aan voedingsstoffen staat garant voor goede groei en gezonde planten. Micro-organismen leveren daarom een belangrijk bijdrage aan een gezond en evenwichtig bodemleven.

Keukengroente afval is zowel verticaal als horizontaal te composteren. Binnenshuis kunt u een wormentoren neerzetten. Van gewoon keukenafval maken die wormen de beste compost: wormencompost. Dat is, verdund met water, als vloeibare voeding te gebruiken voor potplanten of tuinplanten. De wormen doen hun werk tussen de 5 en 26 graden. Er is ook een handleiding die precies uitlegt hoe de wormentoren werkt.

Groenbemesters

Er zijn meer dan dertig soorten groenbemesters. Koolsoorten, mosterd, bladrammenas, koolzaad, boekweit, bonen, erwten, rogge, gerst, haver, klaver. Allemaal doen ze iets anders voor de bodem. Kijk in het handboek Ecologisch tuinieren naar het schema welke groenbemesting zo goed is voor de welke bodem.

Mulchen

Een winterdekbed kunt u maken van een dikke laag blad of stro. Planten hebben in de winter bescherming nodig tegen vorst, kou, wind en regen. Grasmaaisel kan op de lege groentebedden gelegd worden als begin van een winterdekbed. Herfstblad is ook een prima winterdekbed wat ook het onkruid tegenhoudt. De wormen spitten het om, zodat er in de lente direct met schone aarde gestart kan worden .

Compost maken

Zorg voor voldoende lucht, vochtigheid en variatie van de composthoop; dan ontstaat er geen last door ongewenste gassen en stank. Een compostbeluchter is daarbij een heel handig stuk gereedschap.

 


Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2018 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.