Skip to main content
account
0 items

Dieren in de tuin (winter)

01 december 2016

Wat is er leuker dan dieren in de tuin zien rondscharrelen. In een vogelbad, egelhuis of voederhuizen. Denk in de winter niet alleen aan de vogels, maar ook aan de egels, vlinders en andere insecten die de winter door moeten komen.

Dieren in de tuin (winter)

Dieren in de tuin

Wat is er leuker dan dieren in de tuin zien rondscharrelen. Een merel die een bad neemt, een egel die u ’s avonds hoort ritselen, een roodborstje dat in de sneeuw op zoek gaat naar voedsel, meesjes die aan voederbakjes hangen of in het voederhuis op zoek gaan naar iets eetbaars . In deze koude tijd van het jaar hebben ze onze hulp hard nodig. Help ook insecten de winter door en hang een insectenhotel op.

Grote schoonmaak

Vogelhuisjes hebben eens per jaar een schoonmaak nodig. Haal al het nestmateriaal uit het vogelhuisje weg. Het best is om het huisje goed te spoelen met heet, gekookt water. Laat de nestkastjes goed drogen voor u ze weer sluit.

Nieuwe vogelhuisjes ?

Wilt u meer gevederde vrienden maken? Hang dan nu vast nieuwe vogelhuisjes op. Dan kunnen de vogels er alvast aan wennen en de kast gebruiken als winterverblijf tot ze gaan broeden in het voorjaar.

Een hip vogelhuisje in felle kleuren is leuk, maar dat valt erg op bij roofdieren en is dus af te raden. Neutrale kleuren zijn beter, zoals groen, bruin en houtkleur. ?

Let op waar u nieuwe vogelhuisjes ophangt. De openingsrichting tussen Noord en Zuid-Oosten schijnt de beste plek te zijn. En iedere vogel wil een eigen soort huisje. De pimpelmees woont het liefst in dit nestkastje . Het roodborstje woont graag hoog in een berkenboomhuisje . Of in de klimophaag in dit theepothuisje . In een nestelmandje slaapt ieder klein vogeltje graag.

Winter huisvesting

Vlinders kunt u ook aantrekken door de juiste waardplanten in de tuin te laten groeien. Kleine vos, gehakkelde aurelia, koolwitjes, hebben gebruik gemaakt van brandnetel, kolen en zijn gevoed door de bloemen. Ze overwinteren als volwassenen in de tuin, in een vlinderhuisje of in hoekjes van de schuur. Op een zonnige dag warmen ze zich nog even aan de zonnestralen.

Wellicht wilt u deze dieren helpen door in het volgende seizoen zoveel mogelijk bloeiende, insect vriendelijke bloemente zaaien? En de insecten zijn weer voer voor de vogels.

Ook egels willen droog de winter doorkomen en de wilde bijen willen wel een plaatsje in het bijenhuis . In het grote insectenhuis is plaats voor alles wat insect is en kan vliegen. Lieveheersbeestjes wonen graag in een insectentoren en de larven van het lieveheersbeestje eten dan graag de groene luizen van uw rozen in de zomer.


Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.