Skip to main content
account
0 items

Eetbare zomerbloemen

13 april 2017

Eetbare bloemen zijn dè trend voor 2017. Er zijn bijna geen restaurants die hun borden opmaken zonder eetbare bloemen. Er verschijnen dit jaar wel drie kookboeken over eetbare bloemen. Het lijkt wel of iedereen er ineens mee bezig is.

Eetbare zomerbloemen

Culinair

Eetbare bloemen maken ieder gerecht tot iets feestelijks. Bloemblaadjes van rozen en viooltjes geven een bijna poëtische aanblik, gestrooid op en naast de borden op een feestelijk gedekte tafel. Als kruid in een gerecht voegen pittige bloemen ook een extra dimensie toe. Proef altijd eerst of de smaak meer honingachtig is of pittig.

Gebruik alleen bloemen uit uw eigen tuin, waarvan u weet dat er geen pesticiden in de buurt zijn geweest, dat wast u er niet af. Wassen is ook af te raden, omdat bloemblaadjes heel teer zijn, ze worden slap. Schud wel voorzichtig eventuele beestjes van de bloemen.

Kleine bloemen zijn vaak in hun geheel eetbaar, maar bij komkommerkruid is het smakelijker het kroontje er voorzichtig af te plukken, zodat alleen de bloemblaadjes overblijven.

Grotere bloemen zijn prettiger eetbaar als de kleinere losse bloemblaadjes. Voeg ze vlak voor het serveren toe. Bloemen kunnen in een aangemaakte salade of op warm eten verleppen de bloemen.

Snoepen

Heeft u wel eens van de appel- en perenbloesem gesnoept? Een voorproefje op de appel of peer met een intense smaakexplosie! Ook lekker zijn de bloemblaadjes van goudsbloem; de kleine stervormige bloempjes van komkommerkruid; kruidenbloesem van bieslook, rozemarijn en lavendel; Oost-Indische kers; rozenblaadjes; vlierbloesem; waterkers.

In juni kunt u nog steeds van driekleurige viooltjes snoepen, eigenlijk wel het hele jaar. Heeft u een daglelie geproefd? Die smaakt kruidig en is knapperig als komkommer. Er is zelfs een kwekerij die een heus Hemerocallisdiner serveert in de zomer. Eet van de Hemerocallisbloem of daglelie niet de meeldraden of stamper, die geven een ongewenst hallucinerend effect.

Oost-Indische kers bloemen en ook het jonge blad zijn eetbaar. De smaak is licht pittig. De bloemblaadjes smaken mild, het hartje is pittig, maar het venijn zit in het staartje.

Eetbare bloemen zaaien is ineens heel belangrijk: in de kleuren rose, blauw, paars, geel, rood, wit, zwart, groen, oranje. U kunt kiezen uit grote, kleine en mini bloemen, hele bloemen, bloemdraden en bloemblaadjes.

Zaaien

In april is het pas tijd om eenjarige bloemen te zaaien in grond die goed is opgewarmd. Bloemen houden van warmte. Test met uw elleboog of de aarde al warm aanvoelt. Zo ja, dan is het tijd om te zaaien. Voorzaaien kan ook als u beschikt over een minikweekkas , kas of koude bak .

Citrus afrikaantjes, witte en lila damastbloemen, kaasjeskruid, anijs, venkel, klaproos, dropplant, Chinese bieslook en korenbloemen kunnen nu gezaaid worden. Goudsbloem of Calendula zaait zich makkelijk uit in uw tuin, net als driekleurige viooltjes.

Na half mei zaait u Oost-Indische kers. Deze eetbare bloemen hebben ook eetbaar blad.

Vaste planten en zomerbollen

Rozen, pioenrozen en daglelie doen het beter als plant. Dahliaknollen plant u pas na half mei in de volle grond.

Lavendelbloemen, vlierbloesem, bloemblaadjes van geurige oude rozen, chocolademunt en appelmunt zijn allemaal vast planten waar u iedere jaar opnieuw de bloemen van kunt oogsten.

Bewaren

Bewaar de vers geplukte bloemen op een vochtig stukje keukenrol in een dichte doos in de koelkast. Of leg over een diepe mand een vochtige theedoek zonder de bloemen te raken. Als de bloemen een steeltje hebben, kunnen ze ook in een vaasje met water staan, tot het moment van gebruik.


Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2025 De Wiltfang ®  |  Burgemeester Padmosweg 161  |  3648 BD Wilnis  |  T 0346 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | *** ALLEEN WEBSHOP ONLINE ***

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.