Skip to main content
account
0 items

Hazelnoten

20 september 2016

Vanaf september tot november worden hazelnoten geoogst. In parken, tuinen, openbaar groen en aan de rand van het bos zijn deze struiken te vinden. De hazelnoten vallen op de grond wanneer ze rijp zijn, vaak geholpen door een lekkere stormwind.

Hazelnoten

De hazelaar Corylus avellana is een struikachtige boom met verschillende onderstammen, met elk jaar nieuwe twijgen. Hij bloeit meestal rond januari als er nog geen bladeren aan zitten. De mannelijke bloempjes hangen als bruine katjes aan de takken samen met de roze vrouwelijke bloemknopjes.

De verwachting is dat na deze relatief koele en vochtige zomer de hazelaar veel hazelnoten geeft. 

Hazelnoten rapen

Hazelnoten zijn volop te vinden in het wild. U moet alleen weten hoe de hazelaar eruitziet en waar deze bomen zich bevinden. Straatnamen verraden het al: Hazelaardreef, Hazelaarlaan, Hazelaarstraat, Notengaard.

Weet u eenmaal een vindplaats, dan kunt u daar elke herfst uw voordeel mee doen. En hazelnoten rapen zonder bukken kan eenvoudig met de hazelnotenraper . Die rolt de hazelnoten gemakkelijk voor u op, ook tussen lang gras en blad.

Na het rapen laat u de hazelnoten direct goed drogen op een luchtige, droge plaats. Spreid de noten goed uit, bijvoorbeeld in een zeef .

Na twee weken droogtijd zijn hazelnoten in de dop in een koele, goed geventileerde ruimte tot twee jaar te bewaren.

Nuttige struik

Het hout van de hazelaar kan als staken voor stokbonen gebruikt worden. De buigzame jonge twijgen zijn geschikt voor manden vlechten.

Hazelnoot aanplanten

‘Webb’s Prize Cobb’, ‘Rode Zellernoot’ en ‘Lange Spaanse’ zijn rassen die een goede opbrengst aan hazelnoten geven. In de winter aangeplant op vochtige, leemachtige grond hebben ze meer kans op succes dan aangeplant in de lente.


Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.