Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Het verschil tussen pruimen en kwetsen (en oogsten daarvan)

20 juli 2016

Pruimen zijn er in meer variaties dan het meeste andere fruit. Ze verschillen in oogstseizoen, maat, vorm, kleur en smaak. Op ieder gelukzalig moment in de maanden juli tot oktober kunt u een hap zetten in een sappige pruim, sap druipend van uw kin, zoet met een diepe, perfecte smaak van een zomerse dag.

Het verschil tussen pruimen en kwetsen (en oogsten daarvan)

PRUIMEN

De Europese pruim Prunus domestica is een kleine, slanke boom met witte bloesem in de lente. De Prunus Italica heeft geelgroene, licht geurende ronde vruchten, met een inkeping langs de zijkant zoals bij de Reine Claude ‘Verte’.Deze echte koningin onder de pruimen, in Engelstalige landen ‘the green gage’ genoemd, heeft een verrukkelijke smaak als die rijp en warm geoogst wordt op een zomerdag. Aan een pruimenboom hangen ieder jaar meer vruchten. ‘Hoe ouder, hoe vruchtbaarder’ zei de fruitbomenkweker.

Er is een groot smaakverschil tussen de verschillende rassen. Ga nu proeven bij een fruitmuseum of fruitbomenkweker, en koop dan een vertakt eenjarig boompje bij een gespecialiseerde fruitbomenkweker en plant de pruimenboom vóór de winter.

KWETSEN

Prunus domestica domestica is een oud ras van kleine, langwerpige, blauwe, weinig sappige pruimen. In Vlaanderen wordt kwets ook wel gebruikt als algemene term voor pruim.

PRUIMEN OOGSTEN

Plukzak met stok (bezemsteel) - € 10.00 Eetrijpe pruimen en kwetsen voelen een beetje zacht aan en smaken lekker zoet. Is de oogst van rijpe vruchten erg groot, dan is invriezen de oplossing. Halveer de vruchten, verwijder de steen en direct invriezen. Zongerijpte pruimen zijn erg lekker. De roodvlezige en de blauwe pruimen bevatten het meeste antioxidanten.
Onrijp geplukte pruimen worden wel zachter van structuur, maar ze worden niet zoeter bij het narijpen. Iets onrijpe, gebarsten vruchten (door de regen) kunnen geplukt worden om direct te verwerken tot jam.

Sommige vruchten hangen zo hoog dat schudden aan de stam nodig is om ze eruit te rossen. Met een plukzak op een stok is er ook bij te komen. Manden vol kostbare oogst worden de keuken binnen gesleept. De plukhoenderik kan wel 5 kilo pruimen dragen. De mooiste exemplaren krijgen een plaats op een van de mooie schalen op de keukentafel.

PRUIMEN BEWAREN

Gebruik oude eierdoosjes om geoogste pruimen in te bewaren. Pruimen zijn even groot als een kippenei en passen perfect in de holletjes. Op die manier liggen de pruimen niet op elkaar waardoor ze ook niet gekneusd raken. Bovendien is er zo een mooi overzicht over de gezondheid van elke pruim. Als er eentje rot wordt, dan is dat meteen zichtbaar. Verwijder die snel en verhinder dat die rotte pruim de hele oogst aantast.

PRUIMEN SNOEIEN

Luchtig gesnoeide bomen drogen sneller op en de vruchten worden minder aangetast. Snoei dode of beschadigde takken in de nazomer als de oogst eraf is en het blad er nog aan de boom zit. In het Terra’s Handboek Snoeien & Leiden lees je hoe je de pruimenboom na de oogst kunt snoeien. Pruimenbomen hebben vochtige voedzame grond nodig.


Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2018 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.
Hulp nodig of opmerkingen? Klik hier!