Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Horizontaal composteren in moestuin

03 november 2016

Wat u aan oogst aan de grond onttrekt, moet u weer in de vorm van voedingsstoffen teruggeven. Daarom is het nu de tijd om de moestuin in topconditie te brengen.

Horizontaal composteren in moestuin

Voeden met een dikke mulchlaag compost (zie hiervoor onze tuinblog van oktober) om de wormen aan het werk te zetten. Die spitten beter dan u het zelf ooit kunt doen. Door dit nù te doen krijgt de compost de tijd om te ontbinden en af te breken, waardoor de voedingsstoffen goed door de bodem kunnen worden opgenomen.
Bovendien krijgen wormen ook de tijd om zich goed te ontwikkelen in uw tuin. En dat is ook belangrijk voor een goede moestuin start in het voorjaar.

Hoe werkt horizontaal composteren? Leg op een stuk grond met weinig onkruid biologische kippenmest (een hand per vierkante meter), of luzernekorrels (plantaardige meststoffen) of strorijke oude stalmest. Leg een stuk karton eroverheen of acht vellen krantenpapier. Giet er regenwater op. Daaroverheen legt u een laag groenteafval, gemengd met grasmaaisel en plantenresten, keukenafval met koffiedik uit een compostemmertje , in een laag van acht centimeter. Een dikke laag vers herfstblad of stro eroverheen leggen om het voor het oog aantrekkelijk te houden. Geef regelmatig water in een droge tijd. De wormen doen het spitwerk. Het onkruid verstikt, de kranten en het karton verteren en u kunt in de lente onkruidvrij beginnen, klaar om sla te planten. Dit kunt u met de hele tuin doen in de herfst en winter. Of steeds met een stukje tuin doen, een soort roterende horizontale composthoop.

Niet spitten

Het bodemleven van de bovenste laag, dat zuurstof nodig heeft, wordt na spitten onderaan gestopt en sterft af door gebrek aan zuurstof. De dieper levende organismen komen naar boven en sterven af door zonlicht. Niet spitten dus.

Beter is het om groente afval en blad als dekbed op de kale stukken land te leggen. De wormen doen het spitwerk. Wormen zijn goed in het omzetten van blad en compost in humus. Regenwormen trekken blaadjes de grond in en verwerken deze tot compost. Betere compostmakers zijn er niet.

In het voorjaar kunt u eventueel een grelinette gebruiken om daarna direct met zaaien te beginnen in onkruidvrije aarde.

‘Beantrench’

Bonen hebben humusrijke grond nodig, luchtig, die goed vocht vast kan houden. Een ‘beantrench’ zoals de Engelsen dat noemen, is een greppel, waar in de herfst en winter keukenafval in gelegd wordt en daarna bedekt met aarde. Ook hier doen de wormen het werk en zetten het keukenafval van groente en fruit om in compost. Als u besloten heeft waar in de moestuin, op een zonnige plek, de klim- of stok- of struikbonen komen in het nieuwe seizoen, maak daar dan eerst een greppel van twee spades diep, zo breed als het bonenbed en vul die gedurende de herfst en winter met keukenafval. Afdekken met blad en karton en dan de toplaag aarde er weer bovenop. Voordeel hiervan is dat deze laag genoeg gecomposteerd is tegen de tijd dat u bonen gaat leggen, half mei.


Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2018 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.