Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Meimaand: Bomenmaand

11 mei 2017

Bomen zijn waardevol. Niet alleen voor het milieu en uit esthetisch oogpunt. Bomen maken deel uit van onze leefomgeving, bieden onderdak aan vogels, insecten, geven ons schaduw op warme dagen en filteren stof uit de lucht. Nutsbomen zoals walnoot en peer zijn dubbel waardevol: ze geven ook nog eens een mooie oogst. Bloesemfietsroutes in mei zijn ongekend populair.

Meimaand: Bomenmaand

Waardering

Weet u welke bomen staan er in uw straat, buurt, wijk, stad, in het park of in het bos staan? Hoe heten ze, wat zijn hun kenmerken, wanneer bloeien ze en brengen ze vruchten voort? Wat is hun rol voor andere planten, dieren, vogels? Hoeveel jaren hebben ze erover gedaan om te worden zoals ze nu zijn? Hoe oud kunnen ze worden? De waardering voor bomen neemt toe, als we ze beter leren kennen.

Wat is uw favoriete boom? De oeroude eik, waar een schommel aan hangt aan de dikste tak. Een walnootboom die insecten weghoudt bij de boerderij en een rijkdom aan walnotenoogst geeft. Een moesappelboom vol roze bloesem in mei. De bast van een oude pruimenboom.

Een bijzonder zoete en smakelijke perenboom Pyrus communis ‘Charneux’, geeft witte bloesem in juni (dus minder kans op nachtvorstschade) en wel 9 meter hoog kan worden. Deze peer kan ook kleiner als leivorm, struikvorm of halfstam aangeplant worden. Pyrus communis ‘Charneux’ is een peer met een verhaal en heet eigenlijk ‘Legipont’, naar de man die hem voor het eerst gekweekt heeft, Martin Joseph Legipont. Een Waalse Belg uit het Land van Herve. Een fermier - horticulteur, zoals men dat op zijn Frans zegt, een kweker. Hij leefde in het gehucht Larbuisson, dat ligt bij Charneux. Daarmee hebben we gelijk een eerste synoniem te pakken. De ‘Legipont’ wordt ook wel ‘Charneux’ genoemd. Mooier synoniem is ‘Fondante de Charneux’.

Lezen

Het boek Het Groene Goud is een ode aan de bomen, de oudste organismen op aarde; aan de groeikracht daarvan en aan het enorme herstelvermogen dat ze hebben. Ondanks vele bedreigingen weten bomen zich in moeilijke omstandigheden doorgaans prima te redden; soms met een beetje hulp van de boomverzorger.
Lees over de culturele en ecologische betekenis van bomen en het belang van bomen voor onze gezondheid. Het boek beschrijft de geschiedenis van tientallen verzorgde, eeuwenoude bomen in Nederland, waaronder de oudste tulpenboom, de enige dadelpruim en de dikste linde. Een ‘1000-jarige’ acacia, eik en linde ontbreken niet, noch eeuwenoude trouwlaantjes.

Bomen zijn in vele opzichten het ‘Groene Goud’ van de aarde. Ze zijn onmisbaar voor een gezond leven.


Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.