Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Papavers en klaprozen

01 juni 2017

De papaverfamilie, Papaveraceae, is niet groot en bestaat uit 23 geslachten en 250 soorten: de Oosterse en IJslandse papaver, Papaver rhoeas de echte klaproos, Papaver somniferum en Papaver orientale die ook wel slaapbol wordt genoemd. Er zijn papavers in zoveel kleuren, dat die in iedere border kunnen bloeien: knaloranje, vuurrood, petticoat-roze, dieppaars, zacht zalmroze en spierwit. Geef alle papavers een zonnige plek met goed vochtdoorlatende grond.

Papavers en klaprozen

Aan het eind van de lente zijn slaapbollen, klaprozen en andere papavers voor veel tuinliefhebbers de favoriete bloemen. Ieder jaar kijken zij ernaar uit. Eerst zien zij de harige bollen verdikken, dan barsten ze uit hun schil en vouwen hun doorzichtig papieren bloemen uit! Dat zijn dagen dat er poëzie in de tuin sluipt.

Klaprozen

Van de grote of gewone klaproos bloemblaadjes kunt u soep en / of siroop maken, van andere leden van de papaverfamilie Papaveraceae kan dit niet! Klaprozen verliezen snel hun bloemblaadjes en kunnen daarom beter niet worden geplukt voor in een vaas.

De inheemse soorten klaprozen komen voor langs wegbermen en randen van akkers. Ook in zanderige moestuinen of licht kleiige moestuinen, waar gespit wordt komt de echte klaproos voor. Klaprozen hebben een behaarde bloemsteel en een behaard blad.

Papaver orientale zaaien, stekken of scheuren?

Deze papaver komt in het wild voor langs kusten van de Middellandse zee. De bladeren zijn diep ingesneden en getand. Zowel bladeren en stengels zijn ruw behaard en voelen stekelig aan. Onder de papavers is deze soort nog de beste die als snijbloem kan worden gebruikt.

Veel kleuren van deze spectaculaire zomerbloeiende papaver zijn als zaad te verkrijgen. Er blijven echter variëteiten, die geen soortecht zaad geven, die dus met wortelstek of scheuren worden vermeerderd.

Stekken van Papaver ‘Patty’s plum’ hebben een prachtige paarse pruimenkleur.

Het is genieten van deze vrolijke, langlevende vaste planten met grote, op crepepapier lijkende bloemen in allerlei zachte tinten en felle kleuren van grijswit, lila, oranje en rood tot pruimkleur, aubergine en chocoladebruin. Prachtige kleuren met goede bloeipotentie.

Papavergekte

Bent u ook een beetje papavergek? Op het moment dat u naar een ontluikende papaverknop kijkt, is het net een film in slowmotion en houdt u even uw adem in: een dikke groene knop barst open en de bloem ontvouwt zich als een papieren jurkje. Al gauw komen de bijen erop af en zoemen ze naar het zwarte hart met paarse meeldraden. Slakken lusten de harige papaver niet, wat een groot voordeel is. Alleen als het geregend heeft, verschijnen er ontsierende, witgebleekte vlekjes op de ‘papieren’ bloem.

Blauwmaanzaad 

Een bekende soort is de Papaver somniferum, waaruit opium gewonnen kan worden.

Maanzaad is de informele naam voor het zaad van deze slaapbol. De slaapbol is een doosvrucht. Voor het telen van blauwmaanzaad worden rassen gebruikt met een laag gehalte aan opiaten. Uit het vruchtbeginsel van de bloem vormt zich een bol. Die krijgt als het zaad rijp is, openingen onder een soort hoedje. Het hoedje is een overblijfsel van de stempelschijf.
Als de steel bijvoorbeeld door de wind flink bewogen wordt, wordt het inmiddels droge zaad uit de bol geslingerd. Vogels zijn ook dol op het zaad.

Maanzaad bevat sporen van de actieve stoffen in opiaten maar kan redelijk veilig gegeten worden. Het wordt in Nederland en België vooral gebruikt op broodjes, door voor het bakken het deeg in een bak met zaad te duwen. In andere delen van Europa wordt maanzaad in grotere hoeveelheden ook gebruikt als vulling in brood en gebak of bij deegspijs. Daartoe worden de zaden eerst gekneusd in een speciaal maanzaadmolentje.


Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2018 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.
Hulp nodig of opmerkingen? Klik hier!