Skip to main content
account
0 items

Peterselie

06 april 2017

Krulpeterselie, platte peterselie, dwergpeterselie, peterseliewortel en peterselie-erwt.

Peterselie

Smakelijk kruid

Peterselie is een smakelijk, veelzijdig kruid. Platte peterselie ‘Gigante d’Italia’ of met iets kleiner blad de gewone snijpeterselie of Franse peterselie. Smaakt zoveel meer naar peterselie dan krulpeterselie en heeft ook malsere blaadjes. Bladpeterselie of platte peterselie Petroselinum crispum var. neapolitanum heeft gladde bladeren en heeft door een hoger watergehalte èn een hoger gehalte aan etherische oliën (in hoofdzaak apiol) èn een fijnere smaak dan krulpeterselie Petroselinum crispum var. crispum.

In pot kweekt u het best de ‘Titan’ peterselie. Het is eenplatbladigedwergvorm, gericht op smaak, met zachte blaadjes vol geurig aroma.

Culinair

Wat u er allemaal mee kunt in de keuken? Sinaasappel en peterselie salade, chimichurrie saus uit Argentinië, door aardappelpuree, u kunt het snipperen om door de spaghetti te doen. En natuurlijk ook peterselie-knoflookboter of peterselie met citroen als gremolata.

Kweken

De plant groeit op rijke, vochtige en losse grond in de volle zon of iets in de schaduw. De kiemtijd is erg lang. De zaden eerst een nacht in regenwater weken.Daarom is het makkelijker peterselie voor te zaaien en daarna het plugje uit het zaaibakje uit te planten. Water geven en groeien maar.

Wortelpeterselie

Van de wortelpeterselie kan behalve het gladde, donkergroene blad ook de verdikte wortel worden gebruikt. Het verse blad wordt gebruikt als toekruid voor vele gerechten zoals soep en wortelen. De penwortels kunnen worden gebruikt voor het kruiden van gerechten of puur als groente worden gegeten. Misschien een overbodige opmerking: eerst het blad gebruiken en dan de wortel, en niet andersom.

Peterselie-erwt

Deze zeldzame halfhoge doperwt, met ongewone decoratieve ranken, die vergroeid zijn tot kleine blaadjes. Die jonge ranken vormen een fijne oogst aan bladgroente met een zoete erwtensmaak. Nèt peterselie, heerlijk om rauw te gebruiken in salades.

Oogsten

Kruiden eet u het liefste zo vers mogelijk. Knip of oogst zoveel als u direct nodig hebt.


Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2024 De Wiltfang ®  |  Burgemeester Padmosweg 161  |  3648 BD Wilnis  |  T 0346 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | *** ALLEEN WEBSHOP ONLINE ***

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.