Skip to main content
account
0 items

Pompoenen

15 september 2016

Pompoenen hebben een grote familie en houden niet van kou. Oogst de winterpompoenen precies op tijd. Laat ze zo lang mogelijk rijpen aan de struik. De zomerpompoen is een courgette, patisson of spaghettipompoen en die blijven produceren tot de vorst invalt.

Pompoenen

Familie pompoen

De familie van de komkommerachtige of Curcurbitacea kent wel duizend soorten, waaronder meloenen, courgettes, kalebassen, okers, pompoenen en natuurlijk komkommers.

Nu zijn dit natuurlijk niet allemaal pompoenen. De echte pompoenachtigen van de familie, de Cucurbitatak, worden onderverdeeld in winter- en zomerpompoenen, niet erg wetenschappelijk, maar wel gemakkelijk in het gebruik.

Van alle groepen in het groenterijk hebben alleen pompoenen zo’n veelheid aan vormen, grootte en kleur. Ze variëren van perfect rond en glad tot groot en wrattig; in maat verschillen ze van zes centimeter doorsnede en maar een paar gram wegend, tot anderhalve meter doorsnede met een ontzagwekkende 400 kilo. De kleuren zijn van roomwit tot geel, oranjerood en alle nuances van groen tot zwart en metallic blauw.

Er zijn ongeveer 25 soorten pompoenen die, gelet op een grote variatie aan kenmerken, elk op hun beurt verschillende rassen tellen. De sierwaarde van de andere rassen, zijn in culinair opzicht minder interessant, het vruchtvlees is te draderig. Onder de eetbare variëteiten zijn er drie soorten van belang: Cucurbita pepo of zomerpompoen; Cucurbita moschata of muskuspompoen en de Cucurbita maxima of reuzenpompoen.

Winterpompoenen

Of een pompoen rijp is, is te zien aan de steel van de vrucht. Als de steel ‘verkurkt’ is: rimpelig wordt en groeven of barsten gaat vertonen, dan is de pompoen rijp. Oogst de pompoen met een flink stuk steel eraan. Zorg dat de steel heel blijft, zonder steel is de pompoen niet lang te bewaren. Oogst bij droog weer en zorg dat de vrucht niet kneust of beschadigd, dat is het begin van het einde. Maak de pompoen schoon, haal de aarde en het oude blad eraf. De eerste tijd kunnen ze buiten bewaard worden, als het niet kouder is dan 10 graden. Wat langer narijpen in de zon verhoogd de bewaarbaarheid. Leg stenen onder de pompoen om ‘s nachts nog wat warmte af te geven.

Oogstrijp

Een te vroeg geoogste pompoen smaakt flauw en bewaart slecht. In ieder geval binnen halen voor de nachtvorst, want daar kunnen pompoenen echt niet tegen! Een hele pompoen blijft maandenlang goed als hij rijp geoogst is, onbeschadigd is en bewaard wordt in een omgeving waar de temperatuur niet lager is dan 6 à 8 graden. Op koelere plaatsen zal de pompoen gaan schimmelen en rotten.


Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2022 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.