Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Rozen aanplanten

24 november 2016

Het najaar is een uitstekende tijd om rozen aan te planten. De grond is nog warm, waardoor de rozenstruiken nog tijd hebben om te wortelen voordat de winter begint. De herfstregens geven de planten genoeg water om goed aan te slaan en in de lente kunnen de rozenstruiken beginnen aan groei en bloei. Ook voor rozen die u wilt verplanten is dit de juiste tijd van het jaar.

Rozen aanplanten

Rozen verzorgen

Bestaande rozenstruiken willen graag goed verzorgd worden in het najaar. Door dode bloemknoppen eraf te knippen met een rozensnoeischaar voorkomt u rotten. Wilt u genieten van rozenbottels in de winter, haal dan alleen de rozenblaadjes eraf. Alle lelijke blaadjes, die tekenen van ziekte vertonen, haalt u er ook af. Ook ziek blad wat al op de aarde is gevallen, weghalen en in de groene kliko afvoeren om ziekte in het nieuwe groeiseizoen te voorkomen. Maak de snoeischaar goed schoon na gebruik.

Snoei alle dode takjes uit de rozenstruiken en haal de kruisende takken weg. Het doel is een open struik, zodat er een goede luchtstroom doorheen kan.

Kort de lange takken van hoge klimrozen in, om de wind niet de kans te geven de rozenstruiken door storm los te rukken uit de grond en de wortelen te beschadigen.

Rozen op stam zijn erg gevoelig voor wind, dus uitdunnen in het najaar is heel zinvol.

Als bescherming tegen de vorst kunt u compost of ander organisch materiaal aan de voet van de rozenstruik leggen. U kunt dit heuveltje na de winter over de grond verdelen als structuurverbeteraar. Een dikke laag compost van vijf cm is een prima onkruidonderdrukker en uitstekende verbeteraar van het bodemleven. ‘Rozenmest op maat’ aan uw rozen geven, is een aantal keer per jaar aan te raden.

Kale wortel

Rozen zijn in het najaar ook te koop met kale wortel. Ze slaan goed aan in vochtige aarde en zijn schappelijker in prijs dan rozen in pot. Er zijn ook meer rassen beschikbaar met kale wortel. Rozen hebben licht, lucht en zon nodig. Lees de instructies van de rozenkweker voor optimaal succes bij de aanplant van rozen met kale wortel.

Feestdagen voor rozenliefhebbers

Met dit fraaie knielkussen maakt u iedere rozenliefhebber blij. Of met dit mooie doosje gereedschap. Een rozenritser is een doeltreffend hulpmiddel bij het ontdoornen en ontbladeren van de rozenstelen. Met lange rozenhandschoenen aan blijft rozen snoeien leuk werk.

Rozensnoeischaar met lange arm heeft een snoeibek die de afgeknipte tak vasthoudt. Die is handig bij het snoeien van hoge klimrozen, of rozen die wat verder weg in de border staan. Omdat het een lichtgewicht snoeischaar is, kunt u met plezier snoeien.

De klimrozen groeien makkelijk omhoog in deze mooie obelisk . Deze rozenboog is ontworpen om direct in de grond te steken en de toegang tot uw tuin te verfraaien met rozen.

Lees ook de blog over verplanten

 


Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2018 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.