Skip to main content
account
0 items

Tuinterminologie

16 februari 2017

Taal die tuiniers bezigen kan verwarrend zijn. Wat wordt er precies bedoeld? Over zaaien, poten en leggen, eenjarigen, tweejarigen en vaste planten. Wat is winterhard? Het tuinseizoen vervroegen, hoe doet u dat?

Tuinterminologie

Zaaien

Van wortelen, bietjes en sla zegt u dat die gaat zaaien. Sla en bietjes voorzaaien of wortelen direct in de volle grond zaaien is afhankelijk van de tijd van het jaar. Wachten tot de grond warm en droog genoeg is of voorzaaien onder glas, in een kas of binnenshuis. Belangrijkste voorwaarde is licht. Als het binnenshuis te warm is en er is niet genoeg licht, dan krijgt u lange dunne slappe zaailingen die nergens tegen bestand zijn. Een stevige korte zaailing is waar u naar streeft.

Poten

Van aardappelen, uien, sjalotten en knoflook zegt u dat u die gaat poten.

Aardappelen poten kan zowel in de volle grond als in een aardappelmand . Met een grote bollenpriem op steel gaat dat heel handig.

Uien poten met de ui 2/3 boven de aarde met een pootstokje . Zorg voor schoffelruimte tussen de rijen, want uien houden niet van onkruid om zich heen. Een kroonschoffel ‘Royal Dutch Hoe’ is een prachtexemplaar en geeft schoffelplezier.

Sjalotjes gaan in een soort vulkaankrater. Een rijtje worteltjes bij de bruine plantsjalotten zaaien weert de uienvlieg.

Knoflook poot u het best in de volle zon met een pootstokje . Herfstknoflookrassen ‘Messidrome’ en ‘Valelado’ zitten al in de grond. Er is maar één lentes ras knoflook die u nu nog kunt poten: ‘Flavor’. Heeft u geen plek meer, dan is tussen de aardbeiplanten een uitstekende locatie. De aardbeien gaan meer naar aardbei smaken!

Breek de bol knoflook in losse teentjes en poot ze met het puntje naar boven in de grond. Omdat dit ras traag uitloopt, kunnen ze goed in het voorjaar geplant worden. Het resultaat is een zeer lang houdbare knoflook.

Bonen leggen

Een rijtje tuinbonen, kapucijners, vroege doperwten en peultjes leggen.

Is het een zachte winter, dan kunt u in februari al deze bonen leggen. Om die bonen succesvol te laten kiemen, kunt u het best de bonen eerst een nacht in regenwater laten weken. Al deze bonensoorten houden van kou. Stokbonen en sperziebonen gaan pas na half mei de grond in.

1, 2, vast

Eenjarigen zijn bloemen, groente en kruiden die u zaait en die in hetzelfde jaar bloeien en oogst geven. Oost-Indische kers bloemen, sla, tuinbonen en peterselie zijn eenjarig: dit jaar zaaien en oogsten.

Tweejarigen doen er twee jaar over om in bloei te komen. Stokrozen,

Artisjok is tweejarig: dit jaar zaaien en volgend jaar bloei en vruchtvorming.

Vaste planten plant u eenmalig in de tuin en die blijven 5-10 jaar doorgroeien. Niet altijd zijn deze planten het hele jaar te zien in de tuin.

De rabarber sterft in de winter af, het blad wordt door de wormen omgezet in wormencompost en in het voorjaar komt de eerste rabarberknop weer boven de aarde als de temperatuur stijgt.

Ook schorseneren, eeuwig moes en mediterrane kruiden zoals rozemarijn en tijm zijn vaste planten. Jarenlang kunt u ervan genieten, mist ze winterhard zijn.

Winterharde vaste planten

Een plant die winterhard genoemd kan worden voldoet aan de eisen om de winter te kunnen overleven. Aardbeien zijn winterhard. Blad sterft af in de herfst en winter, de kroon blijft in takt en maakt weer nieuw blad in de lente, met steeltjes vol bloemen die na bestuiving aardbeien vormen. Er zijn ook planten die half-winterhard genoemd worden. Die overwinteren graag in de kas , met een koude bak eroverheen of in de volle grond afgedekt met stro of dennentakken.

Tuinseizoen vervroegen

Februari is voor de tuinliefhebber nog geen drukke maand. Met een kas , koude bak of cloche kunt u het tuinseizoen vervroegen. De aarde warmt op voor vroege doperwten, spinazie of er staan nog herfstzaailingen in die nu verder groeien. Controleer of er geen slakken schuilen en zet op warme dagen overdag een luikje open tegen schimmels.

In een kas kunt u al snel aan de slag. Voorzaaien en zaaien in potten die u ook permanent in de kas kunt laten staan met extra malse sla, een houten wijnkist met zaailingen van vroege doperwten die u als bladsla eet, omdat u te ongeduldig bent om te wachten op de erwten. Die erwtensmaak zit er al duidelijk aan.

De kas is ook een rustige plaats om te genieten van de eerste warme lentestralen of te mijmeren, in een leunstoel waar u kunt wegdromen tussen de olijf en de citroen die er overwinteren.

De oogst kunt u vervroegen door ‘onder glas’ beschut voor te zaaien in de volle grond bij minimaal 5°C: sla, kapucijners en peulen, bietjes, rucola en landkers, lente-ui, vroege wortelen, vroege doperwten ‘Chamette’ en lente radijs. En erwten en tuinbonen in diepe potjes om lange wortelen aan te kunnen maken.

Onder glas warm voorzaaien in zaaibakjes of potjes (bij minimaal 20°C): zomerprei, bloemkool, bleekselderij en broccoli ‘Early purple sprouting’.

 

 


Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2024 De Wiltfang ®  |  Burgemeester Padmosweg 161  |  3648 BD Wilnis  |  T 0346 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | *** ALLEEN WEBSHOP ONLINE ***

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.