Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Vaste moestuinplanten

23 februari 2017

Vaste moestuinplanten plant u eenmalig in de moestuin en kunnen 5-10 jaar oogst geven. Niet altijd zijn deze planten het hele jaar te zien in de tuin. Jarenlang kunt u ervan genieten, mits ze winterhard zijn. Een plant die winterhard genoemd kan worden voldoet aan de eisen om de winter te kunnen overleven.

Vaste moestuinplanten

Asperges

Aspergestruiken worden voor de winter gesnoeid, als alle takken geel zijn geworden en komen pas in het voorjaar weer boven de grond om te oogsten. Op zandgrond groeien ze het best. Witte asperges zijn als jonge kroon te koop en kunnen na 1 jaar al geoogst worden met een aspergesteker of aspergemes . Groene en paarse asperges zijn zeldzamer en kunnen het best zelf gezaaid worden. Na het vierde jaar kan er dan van geoogst worden gedurende 15-20 jaar. Dat is beslist te moeite waard.

Vaste kruiden

De vaste kruidenplanten kunnen nu alweer beginnen te groeien. Salie is een echt winterkruid, dat in Italië in plaats van basilicum gebruikt wordt. Ook mediterrane kruiden zoals rozemarijn en tijm zijn vaste planten.

Rabarber

De rabarber sterft in de winter af, het blad wordt door de wormen omgezet in wormencompost en in het voorjaar komt de eerste rabarberknop weer boven de aarde als de temperatuur stijgt. Tussen het vroege voorjaar en 21 juni is rabarber te oogsten. Daarna heeft de plant weer voeding nodig om de wortelstokken onder de grond te voeden, zodat er volgend jaar weer van geoogst kan worden.

Aardbeien

Wie is er niet dol op aardbeien? Er zijn zoveel rassen en smaken aardbeien, verschillende oogsttijdstippen voor een vroege, middelvroege of late oogst. Er zijn ook rassen die verschillende oogsten achter elkaar geven, doordragers. Aardbeien zijn ook ideale balkonplanten .

Vaste planten delen

Vierendeel een pol bieslook en zet die groeikrachtige pollen in rijke aarde voor frisse groene scheuten. Een rabarberwortelstok kan ook gevierendeeld worden. Steek met een scherpe spade een kruis midden in een rabarberplant en zet de vier plantdelen op een meter van elkaar in goed bemeste aarde.

Doorlevende spinazie

Een erg makkelijke groente is doorlevende spinazie Beta vulgaris. Deze selectie van snijbiet gezaaid in het najaar, geeft nu in het prille voorjaar smakelijke oogst. Zowel buiten als beschut in de koude bak doet doorlevende spinazie het hele jaar goed door de goede winterhardheid. Afdekken met bladeren of stro bij strenge vorst en bloeistengels verwijderen in de zomer.

Variatie

Ook schorseneren, eeuwig moes, zeekool en zeevenkel, vaste broccoli, Brave Hendrik, ‘Welsh union’, Roomse kervel, Oesterblad en artisjok zijn vaste planten.

 


Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2019 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.