Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Verplanten

27 oktober 2016

De herfst is een uitstekende tijd om te planten. Vaste planten delen en verplaatsen, struiken en bomen verzetten, nieuwe rozen aanplanten. De grond is nog relatief warm, waardoor de planten nog tijd hebben om goed te wortelen voordat de winter begint.

Het hele jaar door maken we al plannen voor het nieuwe seizoen. Heeft u genoteerd wat het goed heeft gedaan dit jaar? Deze aantekeningen zijn uw meest waardevolle raadgevers voor het volgende tuinseizoen. Met een thermosfles met thee en een tuinagenda bij de hand, eigenlijk meer een notitieboekje voor het noteren van notities en ideeën voor de tuin, leest u terug wat er verplant kan worden. Bomen, struiken en vaste planten zijn de ruggengraat van een tuin. Vaste planten dijen langzaam uit en de groeikracht zit aan de randen. Het hart blijft achter in de groei. Verjong de planten, door de planten te delen of te scheuren. Dat geeft de planten weer een groeisignaal. Steek eerst met een verplantspade rondom de struik of plant los. Het verplantnet is een geweldige uitvinding om grote struiken te verplanten.

De herfst heeft geweldige maanden om de vaste plantenborders eens flink aan te pakken. De grond is nog relatief warm, vaak veel warmer dan in het voorjaar. Plant nieuwe rozen aan of verplant ze nu, dan kunnen ze nog even wortelen voor de winter en is er een voorsprong voor een nieuw bloeiseizoen. In de herfst aangeplant, zijn ze minder afhankelijk van regen, er zit meer vocht in de lucht en de bodem.

Vaste planten die gedeeld of gescheurd kunnen worden zijn: schoenlapperplant, epimedium, winterharde geranium, helenium, hemerocallis, hosta en sedum. (Zie de video van " vaste planten splitsen" onderaan deze blog)

Jonge vaste planten zijn nu vaak bij kwekerijen goedkoper in aanschaf dan in het voorjaar en zullen nu beter aanslaan.

Ook zijn bomen, struiken, heggen en rozen met kale wortel te koop. Makkelijker in het vervoer en soms per post te bestellen.

Moestuinplan tip

In een moestuin is ruimte scheppen voor veel verschillende soorten bloemen als voeding voor bijen en vlinders het hele jaar door. Die zorgen dan voor betere bevruchting van bonen en andere soorten groente. Ook veel kruiden trekken niet alleen nuttige insecten aan, ze hebben ook een gunstig effect op andere planten als ze in hun buurt worden aangeplant.

Meer bloemen en kruiden combineren in een moestuin is een ideale en effectieve manier om op een biologische manier de tuin gezond te houden. Plant ze nù al aan.Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.