Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Verspenen, uitplanten of uitdunnen?

24 mei 2017

Na het (voor)zaaien van groente, kruiden of bloemen, komt verspenen, uitplanten of uitdunnen. Wortelen, pastinaak en bietjes zijn niet te verspenen, die kunt u beter uitdunnen. Zaailingen met een ‘echt bladpaar’ zijn aan verspenen of verplanten toe.

Verspenen, uitplanten of uitdunnen?

Verspenen

Bij het verspenen worden de dicht op elkaar staande kiemplanten uit de grond of uit kweekbakjes gehaald en apart in een grotere pot gezet. Meestal gebeurt dit pas, als de eerste twee echte bladeren, dit zijn de eerste blaadjes na de kiemblaadjes, tevoorschijn zijn gekomen. De planten worden tot de wortelhals in de grond gezet. Verspeende planten zijn steviger en hebben een beter wortelgestel.

Als u een zaailing voorzichtig aan het blad optilt en niet steeltje, ziet u dat er wortelen aan zitten onder de grond. U verspeent de zaailingen en plant ze op hun definitieve plaats in de volle grond en ook wellicht een paar in een pot.

Een verspeenlepeltje van RVS is een handig gereedschap bij het verspenen. Met de lepelvorm wipt u de zaailing uit het zaaibakje zonder de fragiele wortelen te beschadigen. Met het puntje, dat aan de andere kant van het gereedschap zit, maakt u het plantgat.

Uitplanten

Heeft u plantjes gekweekt in een zaaibakje , dan plant u de plugjes uit, als de zaailingen voldoende gegroeid zijn. Klik het zaaibakje met de aarde los en druk zachtjes door op de onderste tray. Hierdoor komen de zaailingen omhoog en zijn ze gemakkelijk beet te pakken. Klaar voor de volgende groeifase in de volle grond of in een pot. Dit systeem traint de wortels, waardoor goed uitneembare plugjes ontstaan. Makkelijk bij het verspenen en uitplanten.

Bij planten gekweekt in kweekbakjes met kokos turftabletten kunnen in z’n geheel overgeplant worden naar tuingrond of bloempot.

Ook zaailingen in oppotpotjes kunnen in hun geheel in de grond worden gezet.

Bij deze methodes worden de wortelen niet gestoord en kan de plant gelijk verder gaan met groeien op de nieuwe locatie.

Tomaten, aubergine en pepers willen graag wat dieper uitgeplant of verspeend worden.

Wie tomaten kweekt weet dat er na de eerste keer verspenen, nog een tweede verspening volgde waarbij de plant wederom dieper kon worden herplant. De derde fase is de uitplant op de definitieve plaats en ook nu wordt de tomaat dieper geplant dan u in de pot heeft gedaan.

Tip van een tomatenexpert: als u de onderste blaadjes van de plant weghaalt houdt u een lange stengel over. Wortelkluit en onderste stengelgedeelte legt u licht gebogen in de grond. Een paar scheppen extra aarde over de stengel zorgt ervoor dat deze bedekt blijft. Wees niet bang dat de plant schuin omhoog groeit, want deze zoekt het licht op dat recht boven de plant te vinden is. Uit de stengel groeien worteltjes nadat ze met aarde zijn bedekt. Omdat de tomatenplant oppervlakkig wortelt, wordt het wortelbestand dubbel zo groot en de spreiding van de wortels zorgt voor meer stevigheid en meer water opnemend vermogen. Dieper uitplanten betekent sowieso meer wortelend vermogen; door de stengel schuin te leggen geeft dit wat extra’s wat de groei ten goede zal komen.

Uitdunnen

Te dicht op elkaar gezaaide gewassen, kunnen niet tot volledige wasdom komen. Geef de zaailingen de ruimte door er wat uit te dunnen. Hoeveel ruimte een gewas nodig heeft staat vaak op de verpakking van het zaad.

Wortelen, bieten, pastinaak worden uitgedund om ze de ruimte te geven uit te groeien tot een mooi formaat.

De zaailingen van sla, biet of wortel gooit u niet op de composthoop, maar zijn weer smakelijk in een salade.

Voorzichtig water geven

Na het uitdunnen, verplanten of verspenen geeft u de zaailingen flink water met een gieter voorzien van een broes.


Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2019 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.