Skip to main content
account
0 items

Walnoten

03 oktober 2016

Walnoten in oktoberzonlicht. Een walnoot groeit in een groene bolster, die in oktober openbarst. Walnoten rapen is oogst, die letterlijk aan uw voeten ligt, verzamelen. Ze vallen vanzelf uit de bomen als ze klaar zijn om te oogsten: puur natuur.

Walnoten

Walnootboom

De walnootboom is een flinke boom, hij kan wel 30 meter hoog worden en heeft vruchtbare, niet te zure grond nodig. Het duurt jaren voordat hij vruchten geeft.

Een walnootboom is een nuttige boom die vliegen en muggen weghoudt door een stof die de boom produceert. Hij geeft ook prachtig schaduw door het dichte bladerendek. Ga echter niet onder de walnootboom zitten lezen, u kunt er hoofdpijn door krijgen.

Een walnootboom doet het erg goed in Nederland, ze staan meestal bij boeren en landerijen langs de Maas, Waal en IJssel rivieren. De Nederlandse walnoot Juglans regia ‘Amphyon’ loopt laat uit in de lente en is dus minder nachtvorstgevoelig. Biologisch gekweekte walnootbomen zijn ‘Broadview’, ‘Buccaneer’, ‘Proslavski’ en ‘Coenen’.

Zet de walnootboom op een aparte plaats, ver van de moestuin. De walnootboom geeft, net als bramen, een stof af waar andere gewassen niet tegen kunnen.

De walnoot werd ook wel okkernoot genoemd. In Den Haag, Tiel en Utrecht is er nog een Okkernootstraat.

Walnoten rapen

Een walnoot groeit in een groene bolster, die in oktober openbarst. Die verse noten noemen we natte noten, het witte vliesje om het vruchtvlees is nog nat en smaakt bitter. Het droge vliesje verliest later zijn bittere smaak. Draag handschoenen. De zwarte draden in de groene bolsters geven wekenlang zwarte handen. Kies gave noten, veeg ze af met een droge borstel en bewaar ze koel en droog.

 Oogsten gaat heel fijn met een walnotenmand en bewaren kan het best in een proviandkast .  

Er is ook een handige walnotenraper zodat u nooit meer hoeft te bukken. Deze walnotenraper rolt de walnoten gemakkelijk voor u op, ook tussen lang gras en blad. U verzamelt alle noten in de korf. Met de bijgeleverde emmerhouder kun je ze vervolgens gemakkelijk lossen in de emmer.

Gedroogde noten zijn een jaar te bewaren als ze eerst goed worden gedroogd, een week of twee in een droge ruimte.     

 

 


Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.