Skip to main content
account
0 items

Water geven

01 juni 2018

Planten zijn van ons afhankelijk voor water. Tijdens grote droogte, als het een lange periode niet regent of tijdens uw vakantieperiode. Wilt u buren of vrienden niet belasten met de vraag om uw planten water te geven tijdens uw afwezigheid dan zijn daar verschillende oplossingen voor.

Water geven

Watergeefsystemen

Wilt u een betrouwbaar en storingsvrij watergeefsysteem? Gebruik dan de druppelaar met pen. Dat is een grondsysteem waar een plastic petfles op past. Zet dit systeem in een pot of naast een plant in de volle grond. Tevens hebben wij verschillende druppelaars van terracotta, welke poreus is en daardoor langzaam het water in de grond komt. Varianten met petfles, wijfles, kristal fles of een karaf welke in de grond gegraven moet worden. 

In huis kunt u alle potplanten bij elkaar zetten en het druppelsysteem met 16 druppelaars activeren.

Een natmat is een sterk absorberende watermat om potten water te geven gedurende een periode van twee weken.

Ook is deze natmat zeer bruikbaar in ‘hanging baskets’ en als binnenbekleding in potten. U knipt deze mat op maat van de pot. Doe eerst een laagje grond in de bloempot, dan de mat en vervolgens de plant in de pot. Geef water.

Druppelslang

Deze poreuze druppelslang geeft langzaam water af, doordat de slang vol kleine gaatjes zit. Leg de slang op de aarde tussen de planten en zet de kraan aan of sluit de slang aan op een regenton. Ideaal voor jonge hagen of dichte borders en in de moestuin en fruitkooi bij jonge fruitboompjes. Deze druppelslang is te koppelen aan een dichte tuinslang waar geen water nodig is, zoals over het terras. In combinatie met een schakelklok heeft u er helemaal geen omkijken meer naar. Bij de aanleg van een tuin is het handig direct druppelslangen te installeren.

Water geven: hoeveel en wanneer

U vraagt zich wellicht af wanneer planten water te geven en hoeveel? Bij nieuwe planten is dat 10 liter per m2. Meer water geven in een moestuin helpt beter dan meer mesten op zandgrond. Leg een aantal druppelslangen tussen de groente die aan een hoge regenton zijn gekoppeld. Zuinig met water zijn door de grond bedekt te houden: mulchen.

Geef het liefste ‘s morgens vroeg water als de grond nog vochtig is van de dauw. De grond neemt dan beter water op en schimmelt niet. De aarde droogt op voordat de nacht begint.

Op hete dagen geeft u wel twee keer water in potten, groeizak, bakken, kist of mand! Of zet er een fles water met druppelaar bij.

Een moestuin heeft veel water nodig. Vang water op in een regenton .

Zonwarm regenwater

Voor veel planten is ook de temperatuur van het water belangrijk: zorg voor zonwarm water bij tomaten in de kas. Ook courgette, pompoen, aubergine, pepers, basilicum en komkommer hebben er baat bij, anders is er een groeistilstand.

Geef deze warmteminnaars ‘zonwarm’ regenwater in een bakje náást de plant, zodat de steel droog blijft en niet kan gaan schimmelen. Niet te vaak water geven èn ‘niet teveel water ineens’. Anders barsten de vruchten uit hun schil.

Kraanwater of regenwater

Regenwater heeft een andere zuurgraad dan kraanwater. Deze zuur minnende planten kunnen echt niet tegen kraanwater: blauwe bessen, Hortensia, Rododendron, Camelia.


Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.