Skip to main content
account
0 items

Wintersnoei: Appel- en perenbomen

29 december 2016

Is het nodig om appel- en perenbomen te snoeien in de winter? Leifruit wordt in de winter niet gesnoeid. Vrijstaande appel- en perenbomen hebben er baat bij om met een goed snoeiplan in de hand de snoeischaar in de hand te nemen. Snoei niet zomaar in het wilde weg. En zoals een fruitbomenkweker weet: snoeien doet groeien.

Wintersnoei: Appel- en perenbomen

Om ieder jaar weer te kunnen genieten van een goede oogst van appel- en perenbomen, is het goed om wintersnoei te doen. Snoei deskundig. Als u verkeerd snoeit duurt het drie jaar voordat er weer fruit aan een appel- of perenboom komt. Het eerste jaar groeit er weer een tak, het tweede jaar komen er weer vruchtknoppen aan die tak en pas in het derde jaar kan er weer fruit aan die tak hangen.

Om fruitbomen in goede conditie te houden is de meest betrouwbare manier om elk jaar hoge opbrengsten te realiseren. Zonder snoei, kunnen appels, peren en andere fruitbomen verwilderen en minder productief worden.

De zomersnoei van fruitbomen stimuleert bloei en vruchtvorming, regelt de wintersnoei de algemene vorm, de grootte en de gezondheid van de boom. Dit komt omdat de bomen slapend in de winter, dus met minder takken en scheuten, concentreert de sapstroom zich in minder knoppen, wat een sterkere groei bevordert.

Laagstam en halfstam fruitbomen hebben weinig snoei nodig. Hoogstam fruitbomen profiteren van hard terugsnoeien. Het doel is een open kroon in het midden van de boom, zodat de lucht kan circuleren tussen de takken. Dit zal helpen om ziekten en plagen te minimaliseren. Er komt meer zonlicht in de kroon om de ontwikkeling van fruit te bevorderen in de zomer.

Zodra de boom de gewenste vorm en grootte heeft bereikt, kan de meeste snoei worden gedaan in de zomer. Iedere winter is nog een beetje onderhoudssnoei nodig. Dus of de boom er al jaren staat of pas geplant is, volg deze tips over hoe u uw fruitbomen kunt snoeien. Voor deze actie is een takkenschaar , een snoeizaag en een snoeischaar nodig.

Begin met het verwijderen van alle dode, beschadigde of zieke takken. Snoei deze terug tot een gezonde knop op de stam of verwijder de tak helemaal en snoei terug naar de basis. Vervolgens snoeit u oude, onproductieve takken, zo dicht mogelijk bij een dikkere tak of de stam.

Als appels en peren op deze manier zijn gesnoeid in voorgaande jaren, kunnen de takken van de sterke hergroei die volgt, worden verwijderd of uitgedund, om het wederom dichtgroeien van de boom te voorkomen. Snoei ongewenste groei uit de kroon voor zoveel mogelijk licht en lucht.

Krachtige scheuten die zich aan de uiteinden van alle belangrijke takken bevinden, snoeit u terug met de helft tot twee derde van hun lengte. Snoei net boven een knop die weg wijst van het centrum van de plant, zodat de nieuwe scheut naar buiten toe gaat groeien.

Snoeigereedschap

Gebruik ook het juiste gereedschap en maak het na iedere struik of boom die u snoeit schoon, zodat mogelijke ziektebesmetting niet kan plaatsvinden. Gebruik een scherpe snoeischaar voor dunne takken en een vouwzaag voor dikkere takken. Probeer de snoeischaar altijd aan de andere kant te houden van de knop waarop u terugsnoeit. Zo verkleint u de kans dat de knop beschadigt raakt tijdens het knippen.

In het handboek Snoeien & leiden staat een duidelijk geïllustreerde stap-voor-stap handleiding om deskundig te leren  snoeien. U leest over snoeien van nieuwe aanwas of van ouder hout, goede en slechte snoeiwijzen, over verjongingssnoei, sporen en vruchtknoppen.


Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2020 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.