Skip to main content
0 items | € 0,00
incl. verzendkosten

Wintersnoei: Druiven en vijgen

22 december 2016

Voordat het nieuwe jaar begint is het nodig om druiven en vijgen te snoeien. Wintertijd is een goede tijd om in de tuin de struiken en bomen in winterslaap te snoeien. Zo kunt u de maat onder controle houden, net als de vorm. En het resultaat is meer bloemen en fruit.

Wintersnoei: Druiven en vijgen

Vijgen en druiven

Snoei geen bomen en struiken op het verkeerde moment in het jaar, dat kan sap uit de wonden veroorzaken. In het voorjaar komen de sapstromen weer op gang bij vijgen en druiven. Dus zouden ze veel sap kunnen verliezen en er op den duur zelfs dood aan kunnen gaan. Snoei druiven en vijgen dus in de winter, als ze in winterrust zijn en via de wonden niet vreselijk veel sap verliezen.

De winterrustperiode loopt van november tot februari, nadat alle blad van de plant is gevallen.

Vijgen in pot kunnen het beste in een beschutte omgeving de winter doorbrengen in een berging of garage. Licht hebben ze dan niet nodig, omdat ze geen bladeren hebben. Geef ze wel af en toe water om uitdroging te voorkomen.

Na deze periode kunnen ze worden ‘geactiveerd’ door ze volop licht en water te geven en pas ook op voor late nachtvorst.

Zorg bij druiven dat u de ranken behoudt die als draagranken kunnen fungeren voor de nieuwe druivenscheuten van volgend jaar. De rest van de struik kunt u kort snoeien tot op de draagarmen. Het beste is om te snoeien nèt boven een oog of 1 à 2 cm vanaf de draagrank.

Houdt u rekening met de maan, dan is 28 december de beste dag dit jaar om druiven en vijgen te snoeien.

In het handboek Snoeien & leiden vindt u alle kennis op het gebied van snoeien samengevat.

Zowel druif als vijg hebben er baat bij een dikke laag blad of stro rondom de stam als isolatiedeken tegen de vorst. Jonge planten kunnen minder goed vorst verdragen dan oudere planten.

Snoeigereedschap

Gebruik ook het juiste gereedschap en maak het na iedere struik of boom die u snoeit schoon , zodat mogelijke besmetting niet kan plaatsvinden. Zorg ervoor dat uw snoeischaar scherp is en gebruik een vouwzaag voor dikkere takken. Maak de zaagsnede in een hoek van 45 graden, zodat het water eraf kan lopen en maak een zo mooi mogelijke snoeiwond zonder rafels.

 


Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2018 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  Tel.: 0346 - 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud me
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.