Skip to main content
account
0 items

Wintersnoei: Klein fruit

09 februari 2017

Aalbessen, bramen, frambozen, wijnbessen en kruisbessen kunt u het beste niet in het wilde weg snoeien. Ieder ras heeft weer een andere manier en tijdstip van snoei, met als resultaat een goed gevulde oogstmand. Het doel van wintersnoei is de groei stimuleren in de richting die u wilt. Snoei bij voorkeur in januari of februari de kale takken. Dat is handig, want dan kunt u beter zien wat u doet.

Wintersnoei: Klein fruit

Herfstframbozen snoeien

Herfstframbozen ‘Autumn Bliss’ en ‘Fall Gold’ worden vanaf augustus tot oktober of november geoogst en groeien zonder zorgen. Deze worden gesnoeid als het blad eraf is gevallen en voordat er weer groene nieuwe takken uit de grond naar boven komen. Februari is een mooie maand om herfstframbozen te snoeien.

Met de hand wieden is belangrijk, omdat frambozen vlak onder het aardoppervlak groeien. Goed voeden is nodig, omdat herfstframbozen in één jaar tijd een lange tak laten groeien, er bloesem gaat bloeien en er uiteindelijk verrukkelijk fruit aankomt. Daarna mulchen is handig om het onkruid tegen te gaan.

Zomerframbozen snoeien

Direct na de oogst kunt u deze afgedragen takken tot op de bodem weghalen in de zomer. Dit stimuleert de groei van nieuwe takken. Zou u de zomerframboos niet snoeien, dan vormt zich een kluit van onproductieve takken met kleine framboosjes en de struik gaat uiteindelijk dood. Jaarlijks op de juiste wijze snoeien houdt de planten productief.

Heeft u in de zomer niet gesnoeid, dan kunt u dat nu alsnog doen. De oude takken zijn makkelijk te herkennen aan de bruine kleur en dorre vruchtresten die aan de takken hangen. De nieuwste verse takken voorzichtig aanbinden aan een horizontale draad en niet beschadigen. Staan er te veel takken op een rij, trek de dunste takken met wortel en al uit de grond. Het streven is om de twintig centimeter een tak, zodat de zon er goed bij kan. Tussen de rijen, een pad om te plukken, van zo’n 60 centimeter aanhouden. Een smakelijk ras roze zomerframbozen is ‘Malling Promise’, ‘Tulameen’ of een paarse ‘Brandywine’.

Wintersnoei aalbessen en kruisbessen

Aalbessen en kruisbessen bloeien op meerjarig hout. Dat betekent dat ook als u niet snoeit, er nog wel trossen groeien. Wanneer u tot op de grond alles weg zou knippen heeft u helemaal geen oogst. De snoei heeft als doel om licht en lucht in de struiken te houden om de bessen goed te laten rijpen. Haal ook takken weg die elkaar kruisen of erg naar binnen groeien en andere takken die in de weg zitten.

U houdt vier of vijf gesteltakken aan. Dat zijn de ‘basistakken’ waar alle andere takken op groeien. Alle dunne takken die verder uit de grond komen, opslag, snoeit u zo diep mogelijk weg. Bovenaan de struik kunt u eventueel ook de takken nog terugsnoeien, anders worden de struiken uiteindelijk wel erg hoog. Snoei altijd op naar buiten gerichte knoppen. Snoei liever te weinig dan teveel.

U kunt deze bessen in struikvorm kweken of leiden als ‘snoer’ of ‘waaier’. De struikvorm heeft een afstand van ongeveer 1,5 meter tussen twee struiken nodig. Als haag en leivorm mogen de struiken wat dichter bij elkaar staan.

Strooi rond de struiken een mulchlaag. Het houdt vocht vast en gaat onkruid tegen. Geschikte materialen zijn stro of halfverteerde compost of blad.

Bramen snoeien

Afgedragen bramentakken afknippen tot op de grond en nieuwe takken opbinden.

Bramen dragen op zijtakken aan de stengels van vorig jaar. Het snoeien is daarom vrij eenvoudig. De oude afgedragen takken herkent u aan de bessen die eraan hebben gezeten. Dat is ook zo bij de wijnbes, loganbessen, taybery en boysenberry. Jaarlijks kunnen de afgedragen takken weggesnoeid worden en de nieuwe grondscheuten weer aangebonden. Een enkele keer is er een jaar dat de braam weinig nieuwe scheuten maakt. Als dit gebeurt dan kunt u gezonde stengels nog een jaar aanhouden, waarbij dan wel de aanwezige zijtakken op ongeveer 2,5 cm terug gesnoeid moeten worden.

Bescherming

Niets zo lekker als de rijpe vruchten van kleinfruit. En dat vinden vogels misschien nog wel meer. Vaak wordt er al, nog voor ze goed rijp zijn, van gesnoept. Zorg dus voor een goede bescherming. Een fruitkooi met een deur erin, zo hoog dat u erin kunt staan, is ideaal om te plukken.

Als u gewoon een net over de struiken gooit heeft dat als nadeel dat er vogels in het net verstrikt kunnen raken. En nog een nadeel is dat bij het verwijderen van het net er kleine takjes beschadigt kunnen worden. Vogels kunnen ook de bovenste trosjes door het net heen opeten.

Snoeigereedschap

Gebruik het juiste gereedschap en maak het na iedere struik die u snoeit schoon , zodat mogelijke besmetting niet kan plaatsvinden. Gebruik een scherpe snoeischaar voor dunne takken en gebruik een takkenschaar voor dikkere takken. Maak de snoeisnede in een hoek van 45 graden, zodat het water eraf kan lopen en maak een zo mooi mogelijke snoeiwond zonder rafels.

Detailinformatie

In het handboek Snoeien & leiden vindt u alle kennis op het gebied van snoeien samengevat.

 


Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2024 De Wiltfang ®  |  Burgemeester Padmosweg 161  |  3648 BD Wilnis  |  T 0346 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | *** ALLEEN WEBSHOP ONLINE ***

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.