Skip to main content
account
0 items

Zaaien

26 januari 2017

Wat zijn ideale groeiomstandigheden om te beginnen met zaaien? Essentieel bij zaden zaaien zijn de juiste compost, veel of juist weinig licht, de juiste temperatuur en hoeveelheid water, luchtige zaaigrond.

Zaaien

Zaaitips

Lees wat er op het pakje zaad staat en pas dat toe. Zaai niet alle zaden uit een pakje in één keer. De oogst zou overweldigend groot zijn en wie zit er te wachten op 20 kroppen sla of tien emmers tuinbonen? Het weer is ook van invloed, dus gespreid in de tijd zaaien heeft meer kans op succes. Zaai dun, in rijtjes, zodat het onkruid dat naast de rij opkomt, makkelijker geschoffeld kan worden.

Water

Droge zaden kiemen niet. Zaden ontkiemen pas als er vocht bijkomt. Geef na het zaaien voorzichtig water met een fijne broes op de gieter . Zaden die er baat bij hebben om eerst een nacht in regenwater te weken en op te zwellen zijn erwt, tuinboon, peterselie, lathyrus, wortel en artisjok.

Temperatuur

Zaden die van ‘kou’ houden zijn sla, spinazie, vroege wortelen ‘Amsterdamse bak’, tuinbonen en radijs. Die kiemen tussen de 5 en 15 graden in een koude bak of kas .
Een te lage temperatuur voor warmteminnaars laat zaden rotten. Ze hebben zowel overdag als 's nachts 15-20 graden nodig. Op vensterbank, bij verwarming, boiler, warme zaaibak kiemen tomaten, peper, aubergine, courgette, pompoen. Op constante temperatuur zaaien vereist de juiste omstandigheden. Als het overdag 20 is in de kas en 's nachts 5 kiemen zaden veel langzamer.

Seizoen

Zaai niet te vroeg, wacht het juiste tijdstip af en stel uit als het te koud is voor de tijd van het jaar. Na half mei worden de warmteminnaars als bonen en courgettes pas gezaaid.
Er zijn zaden die het liefst koud gezaaid worden, of warm, of in de lente of juist de zomer of in de herfst. Vorstkiemers zijn zaden die voor de winter gezaaid worden en kiemen pas in het voorjaar als de temperatuur oploopt.  

Voorzaaien

Voorzaaien is handig om het tuinseizoen te vervroegen of om de zaailingen onder beschermde omstandigheden op te laten groeien, ver weg van slakken, konijnen of andere belagers. Met een slakkenring , een cloche of koperen slakkenplakband rond de pot kunt u slakkenvraat voorkomen.

In een zinken kweekbak kunnen vast de tomaat, aubergine, paprika en pepers warm gezaaid worden. Het zou anders te lang duren voor het warm genoeg is om direct buiten te zaaien en ze groeien traag. In een mini kweekkasje met turftabletten kunt u op de vensterbank vast beginnen. In een zaaibakje voor 49 plantjes kunt u verschillende rassen soorten sla zaaien voor variatie. Wortelgroente is niet voor te zaaien door het enorm fijne wortelstelsel. Véél licht voor korte, stevige, slakresistente zaailingen.


Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2024 De Wiltfang ®  |  Burgemeester Padmosweg 161  |  3648 BD Wilnis  |  T 0346 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | *** ALLEEN WEBSHOP ONLINE ***

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.