Skip to main content
account
0 items

Zaden

19 januari 2017

Wat heeft een zaadje nodig? Kijk op het zakje zaad voor aanwijzingen en volg die op.

Zaden

Zaden kopen

Heeft u al een wensenlijst gemaakt en zaden gekocht? Doe dat voordat het voorjaar van start gaat. Of laat je inspireren door het boekje Van Zaaien tot Oogsten van Hans van Eekelen.

Op het zakje zaad staat, als het goed is, aangegeven of het buiten gezaaid kan worden, de zaaitijd, de temperatuur en de afstand en zaaidiepte.

Winst

De meest dure groente verbouwen levert het meeste geld op. Een zakje verse rucola kost al gauw meer dan een zakje zaden voor een jaar lang rucola uit eigen tuin. Dat geldt ook voor gemengde sla, verse dille, verse koriander , komkommer, basilicum, pompoen en radijsjes.

Kiemkracht

Snelle zaden van sla en tuinkers kiemen al na een dag of vijf. Zaden die er wel zes weken over doen om te kiemen zijn wortelen en peterselie. Houdt de grond ondertussen vochtig en onkruidvrij.

Hoe lang zijn zaden houdbaar? Zijn zaden van vorig jaar of nog langer geleden nog kiemkrachtig? En hoe is dat te testen? Doe een kiemtest door een paar vellen van een keukenrol op elkaar te leggen en vouw ze eenmaal dubbel. Maak dit vochtig en leg tussen de vellen keukenpapier het zaad dat u wilt testen. Na enkele dagen of weken, afhankelijk van het zaad, ziet u witte puntjes verschijnen. Krijgen alle zaden zo’n puntje, dan is het zaad nog voldoende kiemkrachtig. Ziet u bij slechts een klein percentage van de zaden zo’n puntje verschijnen, dan kunt u deze zaden beter niet meer gebruiken en beter verse zaden bestellen.

Zaden die bewaard zijn op een droge, donkere plaats, met constante temperatuur, zijn wel twee jaar of langer kiemkrachtig. In de diepvries zijn zaden het langst te bewaren.

In het eerste stadium hebben zaden arme, vochtige zaaigrond nodig. Voedzame grond zou te veel van het goede zijn.

Vals zaaibed

Om onkruidvrij te kunnen zaaien kunt u een vals zaaibed maken. In de koude bak doet u de ramen dicht, zodat de zon de aarde kan verwarmen en het onkruid gaat kiemen. Verwijder dan het onkruid en zaai dan pas.

Zaaibed

Zaaien op een wachtbed in de volle grond, om daarna de grote plantjes naar een definitieve plaats in de tuin te zetten.


Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2024 De Wiltfang ®  |  Industrieweg 7  |  3738 JW Maartensdijk  |  T 0346 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | 

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.