Skip to main content
account
0 items

Zelf zaden oogsten en bewaren

22 augustus 2016

In deze augustus oogstmaand is het een boeiende activiteit zaden te oogsten, om volgend jaar weer te kunnen zaaien. Van sommige planten is gemakkelijk zaden te oogsten, van andere planten vraagt het meer kennis en ervaring. Ook niet iedere zaadje wordt hetzelfde plantje als de ‘moeder’ plant. Dus waarop te letten bij het zelf zaden telen, oogsten, schonen en bewaren?

Zelf zaden oogsten en bewaren

Zaden telen en oogsten

Zaad oogsten uit eigen tuin geeft het zaad extra informatie mee over hoe het volgend jaar nog beter te presteren. Want zaad wil maar één ding: overleven om nageslacht te kunnen produceren.

De meeste zaden zijn te oogsten in de n azomer. Zaad oogsten op het juiste tijdstip. Laat zaden zo lang mogelijk aan de plant zitten, de zaden moeten namelijk helemaal rijp zijn.

Niet alle zaden zijn makkelijk te telen. F1 hybride zaden komen niet ‘echt’ op. Groente die via kruisbestuiving vruchten vormt zoals pompoenen, moeten apart geteeld worden om raszuiver te blijven. Tomatenzaad is pas kiemkrachtig als het eerst gefermenteerd is.

Laat eens een krop sla doorschieten tot een mooie piramide. Oogst dan de rijpe zaden als de bloemen eruitzien als een droog en pluizig bloemhoofdje.

Een struikje sperziebonen vormt zaad in de peulen. Rijpe zaden zijn te zien aan de kleur, veelal bruin, te horen aan het ‘rammelen’ als er aan de perkamenten peul geschud wordt. De peulen moet kraken als ze kapot gemaakt worden om de bonen te oogsten.

Oogst goudsbloem zaden aan het eind van een warme, droge dag als het omhulsel bruin is, nèt voordat de zaden er vanzelf uitspringen.

Zaden drogen

Spreid de geoogste zaden zo snel mogelijk uit over een groot oppervlak. Dat kan een krant zijn of een ondiep bord. Bekijk de zaden goed en verwijder eventuele insecten of plantdelen. Leg er een papieren zadenbewaarzakje bij met de naam erop van de geoogste zaadjes. Of schrijf de naam op een houten plantlabel .

Leg de uitgespreide zaden niet in de zon, maar op een droge schaduwplek. Dat kan ook in de schuur of in huis op zolder, waar een goede ventilatie is. Te lang drogen kan geen kwaad, maar als de zaden vochtig blijven kan schimmel rotting veroorzaken. 

Zaden schonen

Schonen is een bezigheid die na het drogen gebeurd. Haal de zaadjes uit de bloemhoofdjes en blaas voorzichtig schilfertjes weg. Soms kan een pincet handig zijn om zaden uit de bloem te halen; een zeef is handig om kleine zaadjes van de zaadomhulsels te scheiden; met droog, schoon kwastje zijn de zaadjes zo bij elkaar te vegen.

  Zaden bewaren

Zaden kun je het best bewaren in een zadenbewaarzakje . Soort, naam en jaartal van de oogst op de zakjes zetten.

Zaden bewaren het best koel, droog en donker. Goed bestand tegen muizenvraat in een metalen zadenbewaardoos . Sorteer gelijk op de eerste zaaimaand van 2017.


Archief

Opgelet, deze website gebruikt cookies, voor meer info klik hier.

© 2024 De Wiltfang ®  |  Burgemeester Padmosweg 161  |  3648 BD Wilnis  |  T 0346 218 111  |  info@dewiltfang.nl

KvK: Utrecht 30097552  |  BTWnr NL: NL.009181003.B01 | *** ALLEEN WEBSHOP ONLINE ***

inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Onthoud wachtwoord
Nog geen klant? Maak een account aan.
Wachtwoord vergeten? Wachtwoord resetten.